Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1588983 пати)

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
Одг: Одг: ЕКО куќи
« Одговори #5400 на: 14 Јануари 2017, 22:31:27 pm »
Пишува 1-1.5л на м2 1-2мм слој, потоа пишува дебелината на секој слој што се нанесува е 0.4-0,5мм значи испаѓа 350ден/м2
Клен, три наноси од по 1-2мм слој заменуваат 50мм класична изолација, ако еден слој е 1-1.5л. течност тогаш колку литри треба да се замени 50мм изолација?

Sent from my Huawei P9

Присутен AUDI

• Редовен
  • Пораки: 2241
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #5401 на: 15 Јануари 2017, 00:15:13 am »
Баш сега читав за овој производ на нивната фб страна и во коментарите прочитав дека се препорачува мин три наноси за да се добие 2мм дебелина,потрошувачката била 1л за 1м2 во три наноси.

https://www.facebook.com/Nova-Energija-Vo-Makedonija-1728268820731161/
« Последно менување: 15 Јануари 2017, 00:36:22 am AUDI »
Drink Russian, Drive German, Wear Italian, Kiss French, be MACEDONIAN!!!

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7067
  • хаУс мајстор
« Одговори #5402 на: 15 Јануари 2017, 01:12:01 am »
Кaкo и дa гo вртиш, пoскaпo е oд клaсичнaвa изoлaцијa. Не мнoгу, сo oглед нa тoa декa сo oвaa изoлaцијa мaвaш вaљaкoт и тoлку, дoдекa другaвa, лепење тaбли, стaвaње ќoш лaјсни, мрежи, лепaци и aбриф, бaшкa тегнење кoфи пo скеле.
Нaбрзинa изрaчунaв, зa 250м2 aкo 1литaр е зa квaдрaт, ќе ми требaaт 250l. 16l кoфa oд изoлaцијaвa е 5600мкд a зa квaдрaтурaтa ќе ми требaaт скoрo 16 кoфи. Искaчa 89600мкд.
Мaтемaтикaтa штo јa прaвев зa истaтa квaдрaтурa зa стирoпoр сo сите нишaни, ми искoчи oкoлу 60-65000мкд, знaчи сaмo мaтеријaл рaчунaм без рaбoтнa рaкa.
Ме стaвa вo мислa, aмa oд другa стрaнa стирoпoр фaсaдaтa си е тoa штo е, oвa е нештo нoвo зa кoе сеуште не се кaжувa мнoгу мнoгу. Јес дa не е прaвенo у шупa, сигурнo дoстa луѓе мислеле. Амa...

Присутен AUDI

• Редовен
  • Пораки: 2241
« Одговори #5403 на: 15 Јануари 2017, 01:47:42 am »
Обичната стиропор изолација комплет со материјал и работна рака мислам дека е околу 12-15 евра од квадрат и по некои муабети демек од 10-15 години траат колку е така не знам.А оваа новата нанотехнологија сеуште е ново на пазарот и нема сеуште некои релевантни искуства.

Drink Russian, Drive German, Wear Italian, Kiss French, be MACEDONIAN!!!

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
Одг:
« Одговори #5404 на: 15 Јануари 2017, 09:22:44 am »
И многу веројатно не работи.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #5405 на: 15 Јануари 2017, 10:05:32 am »
И ја не глеам дека по развиенов запад се потресоа да ги мачкаат куќине со ова, наместо стиропор и камена волна...

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #5406 на: 15 Јануари 2017, 10:30:35 am »
cim ste zapnale so premazov aj da vi kaza  :-*
ova e tabela za termo izolacija :D strucno vaka se izrazuva, ne kako ovije termoStop :D :D

...

ovije so termostop vi licat na naucno tehnolosko napredni :D
i pocnue TermoStop so svojata strucna literaturaa :D i bitpazar tezga podatoci:

"дебелинa нa трите слoјa oд 2 мм зa дa се дoбијaaт термoизoлaциoните свoјствa зa зaменa нa клaсичните изoлaции"
potoa na webot:
Вака стручно изведената изолација во 3 наноси со
дебелина од 1 – 1,5 мм, може да замени до 50 мм
класична изолација.

izvor: http://metalotehnika.mk/docs/podgotovka_za_primena_na_termostop_izolacijata.pdf

Слој од 1мм заменува 50 мм од класичната изолација.
izvor: http://metalotehnika.mk/products_04.html

- ne postoi vakov izraz nitu "polu strucen" termin klasicna izolacija :D znaci so tri premackuvanja od po 0,5mm (na koja cigla ke meris pola milimiter :D ) ti dobijas izolacija od 5cm stiropor. sto ti veli deka e klasicna izolacija, za da dobijes na 8cm stiropor da ne recam 10cm ti racunaj kolku pati po pola milimetar ke naneses :P

Материјалот се нанесува во слоеви. Дебелината на еден слој
може да биде од 0.4 mm до 0,5 mm
. Материјалот може да се
нанесува со помош на airless распрскувач под притисок од 40
до 100 бара со дизна од 0.5 mm. Материјалот може да се
нанесува и со обична четка или ролер. Овој начин не се
препорачува за професионални активности, но е погоден за
поправки на оштетените изолациони материјали како и за
примена во станови или помали површини.

izvor: http://metalotehnika.mk/docs/podgotovka_za_primena_na_termostop_izolacijata.pdf

potoa veli deka moze toest treba da bde nanesuvan so kompresor, kao profesiJonalno. doka pak so cetka i rolna moze samo nekoj mesta za popravka na osteteni izolacii  (krpenje 1 - 2 kvadrati misli valjda), i pretpostavuvam saka da kaze na vnatresni povrsini pa veli; vo stanovi ili pomali povrsini. Sto se za nego pomali povrsini gospod znae, povrsinata se meri vo m2 a zosto bi mozelo vo stanovi a ne vo prodavnici? Imate stan ili kuka od 100m2, ili ako misli deka mal stan od 35m2 moze zosto ne bi mozel i golem stan, ako moze eden stan mozat i site stanovi vo zgradata od po 35 kvadratii :D
drn drn drn ... profesijonalni aktivnost ako mislite za izlacija na objekt nesigi frlajte parite, ova za krpenje na nekoe mesto, mackas 5 pati najmalce...
« Последно менување: 15 Јануари 2017, 11:05:18 am RedEco »
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен eko13

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 70
« Одговори #5407 на: 20 Јануари 2017, 16:47:42 pm »
Здраво дечки,

во подготовка сум за ископ на темели на куќа.

Куќата ќе има подрум од околу 100тина квадрати кој што ќе се користи за живеење.

Ми треба совет како најдобро да го изолирам истиот да добијам перфектна заштита????

Благодарам однапред

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #5408 на: 21 Јануари 2017, 18:02:31 pm »
ti u podrum ke zivees ili to ti e suterno? dobra izolacija ne e eftina, + majstoro ako zaebe i mestoto vlazno em pari ke frlis em nisto od zdravo ziveeje...
objasni malce...
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7477
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #5409 на: 21 Јануари 2017, 18:34:52 pm »
Здраво дечки,

во подготовка сум за ископ на темели на куќа.

Куќата ќе има подрум од околу 100тина квадрати кој што ќе се користи за живеење.

Ми треба совет како најдобро да го изолирам истиот да добијам перфектна заштита????

Благодарам однапред

Консултирај се со адинг.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5346
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #5410 на: 22 Јануари 2017, 13:05:56 pm »
Најскап е квадрат од прописно направен подрум. И никогаш нема да го нуди истиот квалитет на живот како горните катови.
Размисли зошто не одиш еден спрат повисоко, наместо еден спрат пониско. Се разбира, освен ако тоа не е можно (ако се градат максимално можните катови, ама ти мора во подрумот да живееш).

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8218
  • Rural fuckin society - we live in!!!
« Одговори #5411 на: 23 Јануари 2017, 10:41:40 am »
Спрат пониско секако не ти бега кад тад  ;D

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20212
« Одговори #5412 на: 23 Јануари 2017, 10:49:28 am »
За кого како. ;)

Отсутен eko13

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 70
« Одговори #5413 на: 23 Јануари 2017, 14:03:41 pm »
Најскап е квадрат од прописно направен подрум. И никогаш нема да го нуди истиот квалитет на живот како горните катови.
Размисли зошто не одиш еден спрат повисоко, наместо еден спрат пониско. Се разбира, освен ако тоа не е можно (ако се градат максимално можните катови, ама ти мора во подрумот да живееш).

Знам друже ама јас лично сакам подрум...не ми треба куќа од 4 ката за да одам нагоре. И нема да "живеам" во него ама планирам доста да го користам.

Подрумот или "Сутеренот" ми оди 2м под земја и 1,20м над земја...

Прашањето ми беше за хидроизолација што е најдобро да користам бидејќи воопшто не ја сакам таа фолијата што се швајцува...

Ми предлагаат суперпластификатори, Xypex, Penetron и слично па прашувам дали некој изолирал квалитетно подрум да препорача што е најдобро?

И што да правам за изолација на темелите самци да не доаѓаат во контакт со земјата?

Фала

Поздрав

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11811
  • Архитект
« Одговори #5414 на: 23 Јануари 2017, 14:23:54 pm »
Темелите не можиш да ги изолираш за да не му влегува влага.
Се става пред бетонирање геотекстил, за да не дојдат во контакт со земјата.

После тоа се тура плоча од “мршав“ бетон и таму ставаш изолација. Најевтина ти е хидромал флекс од адинг. Само запаси си убаво како се нанесува, 3 слоја во контра смер мачкање.
Нека не те убедува некој дека доволно е 1 слој.

Ако сакаш поскапо и подобро обра ти се кај Атлас инженеринг. Тие работат со Sika

http://www.abv.mk/company.aspx?id=10029

http://www.sika.com/
« Последно менување: 23 Јануари 2017, 14:39:09 pm osmica8 »