Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1590118 пати)

Отсутен Mikroos

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 921
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #5310 на: 17 Декември 2016, 00:11:29 am »
Da ne otvaram nova tema tuka kje prasam: Sto bidna ao zakonot za legalizacija na divogradbi? Sega nesto pak go prodolzija ili?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7477
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #5311 на: 17 Декември 2016, 09:33:27 am »
Прецизна проверена препорака за изолација.

За одмрзнување планирам да земам бренер или индустриски фен.

Ова се нуди на пазарот, и дупло да ставам пак мислам ќе замрзне.
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Ќе го заврзеш со трака преку ова, па втор слој па пак трака. Да нема процепи. И нема да замрзне. Ама убаво цела да е покриена цевката. Како климиве што ги мотаат цревата. Ете и три слоја стави ако сакаш, нема теорија да замрзне тогаш. А разликата меѓу 0 изолација и еден слој е огромна ако тоа те мисли дека е лабаво сунѓерчето. Ако го изведеш правилно (како климиве) ќе е сосема во ред.

За греач, ако имаш струја во близина можеш оној за олуци да го ставиш. И ќе си топи.

Земено стаклена волна тврдо пресувана 2.5см дебелина со алуминиумска фолија.
Треба да е соодветно за таа работа а и си пишува.
Горе темното црево е за друга намена.
Цена 135ден. 1м

http://www.izocam.com.tr/userfiles/files/urunler/Insulation-Applications/glass-wool-prefabricated-pipe.pdf

http://izolmak.com.mk/node/prerabotenicevki

Ce надевам ќе му врши работа и на некој друг.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5202
« Одговори #5312 на: 17 Декември 2016, 10:28:03 am »
Местото (маалото) позади пластичарска улица се вика Дуќанџик и има 3-4 дуќани за такви работи. Јас купив механизам за лизгачка врата и беше два до три пати поевтин отколку во солопром.

Sent from my Redmi 3 using Tapatalk

Како си задоволен од тие механизми? Јас разгледував тамо ми излегуваат нешто испод 2000денари, додека по други места најевтино беше 3000денари

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5348
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #5313 на: 17 Декември 2016, 11:39:59 am »
Добра информација @Drive-r

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7477
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #5314 на: 17 Декември 2016, 12:00:11 pm »
Има ли некој земено медијапански врати од фирмата vasabo/моја врата од нас. Пинтија?

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4396
« Одговори #5315 на: 18 Декември 2016, 21:18:48 pm »
Дечки,може веќе сум прашал и сте одговориле,ама ве молам за број од човек/фирма што се разбира у вентилација да најде чаре за зградава кај што живеам.Се што готват под мене,како кај нас да се готви,не се издржува.Скоро на сите вертикали е така.Незнам дали оние петлињата како у грчка што ги ставаат ќе помогнат да го зголемат цугот(ако го има) да си влече нагоре ко што треба.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
« Одговори #5316 на: 18 Декември 2016, 21:34:22 pm »
Кај тебе што имаш уклучено на вертикалата?

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
Одг:
« Одговори #5317 на: 18 Декември 2016, 23:11:06 pm »
Стави си клапна што отвара само кога ќе пуштиш аспиратор и немаш гајле.

Sent from my Huawei P9

Отсутен maci

• Редовен
  • Пораки: 1319
« Одговори #5318 на: 19 Декември 2016, 00:42:27 am »

Sent from my Redmi Note 2 using Tapatalk

форд фиеста 1,4 тдци

Отсутен maci

• Редовен
  • Пораки: 1319
Одг:
« Одговори #5319 на: 19 Декември 2016, 00:43:58 am »
Sto mislite za priklucok za na parno?
Plinsko protocno boljerce
форд фиеста 1,4 тдци

Отсутен UrSa1986

• Редовен
  • Пораки: 1506
« Одговори #5320 на: 19 Декември 2016, 10:13:36 am »
Стави си клапна што отвара само кога ќе пуштиш аспиратор и немаш гајле.

Sent from my Huawei P9

Кај мене аспираторот има клапна, јас додадов уште една на тоа алуминиумското црево, и пак запршката мириса :)

@ficomk Решение ми е штом осетам дека замирисува го пуштам аспираторот на прва брзина, малце да поработи и не мириса.

Присутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20212
« Одговори #5321 на: 19 Декември 2016, 10:32:33 am »
Sto mislite za priklucok za na parno?
Plinsko protocno boljerce

Јас имав. Веќе немам пошто неколку греачи беа сменети пошто премногу бигор фатија и на крај пушти душа. Од Леов беше бојлерот. Не земавме ист пошто откако парното ни го превземаа БЕГ премногу ниски температури имаше парното и веќе немаше поента да има таков бојлер. Претходно беше добро :)

Отсутен ficomk

• Сениор
« Одговори #5322 на: 19 Декември 2016, 20:23:50 pm »
@nikola_bb,achtung и maci: едната вертикала е за кујната,аспираторот ми е скроз исклучен,и затворено цревото да не иде миризва,ама пушта од прекидачите за светло.Чудно е да,али така е изведено,пробавме со силикон да затнеме,ама пак пушта.Чарето е само функционална вентилација,се друго пробано и не е решение.
Другата вертикала е купатило,кое е на иста вертикала со кујната на соседниот стан,па така од две кујни со вертијали го јадеме стапот

Отсутен nikola_bb

• Сениор
« Одговори #5323 на: 19 Декември 2016, 20:40:57 pm »
Те прашав дека и кај мене го имам проблемот во купатило со од друг стан, и лекот беше и сеуште е да монтираш вентилатор на таа вентилација и чим осетиш мирис да го пушташ. Е се жалат другите дека повеќе мирисало кај нив ама то е јбг... Кога у старт е утнато тешко да го оправиш

Отсутен ficomk

• Сениор
« Одговори #5324 на: 19 Декември 2016, 20:45:07 pm »
врти и аспираторчето во купатило,пак мириси ако пржи некој кобасици или прави сарма и слични такви работи.
Мислам дека треба да се испита кај нас да не некој ја има затворено вентилацијата на погорните катови,те на последниот,зашто и кај тој на претпоследниот исто мириса.Една сајла 30 метри ќе заврши работа,само кој да се качува на кров низ едно мало отворче :)
Ми треба некој профи што се разбира во ова,поединечните решенија не бркаат работа.