Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1592043 пати)

Отсутен maci

• Редовен
  • Пораки: 1319
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #2595 на: 01 Април 2014, 09:37:49 am »
споредбено како се со цена плутениот под со паркет или ламинат?
форд фиеста 1,4 тдци

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8218
  • Rural fuckin society - we live in!!!
« Одговори #2596 на: 05 Април 2014, 18:01:50 pm »
Клабери, ај стручни мислења околу ПВЦ и дрвени врати и прозори?

Разлика во цената за да ја опремам цела куќа со се влезна врата е 100-150 евра, дрвото е поскапо од ПВЦ-то.
Зборам за пвц Кемерлинг, Рехау, Алупласт со 2 дихтунг гуми, Алупласт со 3 и дрвени прозори со 2 дихтунг гуми.

Бев кај еден мајстор кој работи со дрво. Прави и прозори и тоа следи доста стандарди. Баш убаво изгледаат и се доста стабилни, дихтоваат убаво, имаат 2 дихтунг гумици, неколку слоја дрво, алуминиумска лајсна од надвор на долната страна за да истекува одредена кондензирана вода ако се појави, дупло 4 сезонско стакло кое го зема изработено од Флот стакло Еленови што значи е истото стакло кое Флот стакло Еленови го вградува во Кемерлинг пвц профилите кои ги продава.

Прави и влезни и собни врати, влезна од даб, собните и прозорите од бел бор.
Се лакира со некој лак на база на вода, кој наводно има гаранција од фабрика 15 години и не бара столаријата оддржување во наредните 15 години?

Е сега, јас никако не можам да прифатам влезната врата да биде бела и од ПВЦ  >:(
Сакам влезна од дрво или ефект на дрво, а ако ставам на тоа и бели ПВЦ прозори, ќе биде благо и солено во едно...

Ваши мислења, топлотна, звучна изолација, квалитет, издржливост и што друго имате да кажете на тема дрвена наспроти пвц столарија?

Јас навивам за дрво.
Благодарам однапред.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #2597 на: 05 Април 2014, 18:06:06 pm »
Или цената на ПВЦ ти е висока или на дрво ниска. 150евра разлика е ништо. Разликата треба да е околу 1:2 барем за моите спецификации така беше грубо.

Многу јасно дека дрво е подобро, пред се за изглед. Е сега како ќе биде направено од мајсторот останува на тебе. :) Има некои што имаат фат, има некои што немаат фат. Најважно е да се исконтактира фирмата (човекот што и да е) и после некое време да се санираат прозорите од искривувања или поместувања (после 3-5 години).

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8218
  • Rural fuckin society - we live in!!!
« Одговори #2598 на: 06 Април 2014, 00:35:02 am »
Изработката е одлична.

Цената е пониска затоа што човекот работи сам, не е бренд а е на добар пат да стане бренд а со тоа да биде и бајаги поскап.
Од пред година дена има купено нови машини и сегашната изработка му се разликува од старата светлосни години. Ако го пазарам ќе треба да чекам од 1-ви Јуни да почне да изработува за мене, моментално работи за Попова кула - Демир Капија.

Во "Деспина" на пример би ме коштало три пати поскапо. Влезна еднокрилна врата човеков ми ја прави од даб за 400 евра, Деспина бара иљедарче, "Еуротерм" бара 1200 евра.
Собна врата кај човекот е 200 евра, во деспина е 300+ евра...

Затоа ме интересира, споредби, звучна / топлотна изолација? Дали дрвото е помалку топлотен и звучен изолатор или цела поента е во стаклото? Стаклото како што реков го зема изработено од Флот стакло Еленови...

Цената е тука некаде, навивам за дрвото, убаво изгледа, дава топлина во просторот...

Отсутен Kozanostra

• Редовен
  • Пораки: 1901
  • Opel Astra 2.0 DI
« Одговори #2599 на: 06 Април 2014, 14:32:17 pm »
Tогаш стави си дрво, а кој е тој каде работи во кавадарци?

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7477
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #2600 на: 06 Април 2014, 18:49:35 pm »
Каква заштита нуди за дрвото, од црви, против црви?

Вратава се прави со рамка и се става саќе, ликот резбан медијапан, за квалитетна изолација звучна и топлинска замена за саќето со квалитетна камена волна.

Отсутен maci

• Редовен
« Одговори #2601 на: 07 Април 2014, 08:10:22 am »
некој да ми препорача мајстор(шалувач,армирач,да знае изведба на кров...)
форд фиеста 1,4 тдци

Отсутен Alfista

• Редовен
  • Пораки: 1492
« Одговори #2602 на: 07 Април 2014, 12:26:23 pm »

Се спремаш, колега?

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #2603 на: 07 Април 2014, 12:47:09 pm »
toa majstor saluvac, armirac I krov da praj mu dojde znae sve al ne ocekuj specijalec da bide, od sve po malce dase razbira...
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен maci

• Редовен
« Одговори #2604 на: 08 Април 2014, 12:26:20 pm »

Се спремаш, колега?

да да :)
ред еко,обично ова го знаат сите мајстори.јас само напишав опширно.
форд фиеста 1,4 тдци

Отсутен VLATKO Џентлменот

• Сениор
  • Пораки: 6220
« Одговори #2605 на: 08 Април 2014, 13:26:46 pm »
Момци некој познат што работи со мермер или гранит?

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6204
  • 69
« Одговори #2606 на: 08 Април 2014, 13:35:37 pm »
Za sto ti treba mermer ili granit?
Ima povekje takvi sto rabotat.
Imas na kacanicki pat eden od desna strana Berisha's Stone, telefon 070 335 942, pa prodolzuvas ponataka kaj benziskata na makpetrol od desna strana, ama od toj podole nemam broj, ne mozam da go najdam kaj mi e. Pa imas u svilare eden.
Jas imam zimano od povekje mesta, a najzadovolen iskreno bev kako od usluga taka i od efikasnost na izrabotka od Svilare - ENM Mont, Enis Mustafa 070 399 005 ili 070 399 006.
Pred grobistata vo Gjorce ima isto taka od levo pred prugata mi se cini, ama mu nemam broj i na nego, ali orientaciono za da znaes kaj da baras. 
A vo Butel imas i uste edni, na kruzniot tek vrtis levo pa desno. Pred Soloprom. Ne mozes da utnes, zaboraviv kako se vika dukjanot, ama skapdzii se da ti kazam odma.
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен VLATKO Џентлменот

• Сениор
  • Пораки: 6220
« Одговори #2607 на: 08 Април 2014, 14:05:38 pm »
За на тераса ми е на горниот дел од зидот,тој од свиларе беше договоривме за во петок му дадов капар,и денес ми се јавува вика еј абе ја го направив побрзо да дојдам да монтирам,дојде коа ги видов плочите лом напраени све испогребани,аа викам шо е ова,вика абе ги утнал мајсторот малце нишо не им е,тоа гребено како со брусалица,му викам прави нови ова не ставаш кај мене,и ми вика не ми се исплати да ти вратам капар,сеа барам некој саглам што работи овој забушант голем сакаше да ми ували таму некој залихи :D.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #2608 на: 04 Мај 2014, 19:50:21 pm »

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6204
  • 69
« Одговори #2609 на: 04 Мај 2014, 21:04:51 pm »
За на тераса ми е на горниот дел од зидот,тој од свиларе беше договоривме за во петок му дадов капар,и денес ми се јавува вика еј абе ја го направив побрзо да дојдам да монтирам,дојде коа ги видов плочите лом напраени све испогребани,аа викам шо е ова,вика абе ги утнал мајсторот малце нишо не им е,тоа гребено како со брусалица,му викам прави нови ова не ставаш кај мене,и ми вика не ми се исплати да ти вратам капар,сеа барам некој саглам што работи овој забушант голем сакаше да ми ували таму некој залихи :D.

Кај мене се стакло...Незнам што да ти кажам стварно...
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.