Незнам колку си имал искуство, али од ова што го кажа очигледно си немал.
Моментите не се за препричавање јавно на интернет 
Разбојникот може што сака да направи, а јас како споственик кој сум го фатил имам право да побарам вештачење.
При вештачењето се утврдуваат сите работи. Меѓу кои и докази за разбојништвото.
После од како ке го здрвам од ќутек, го врзувам, викам полиција и брза помош. Бидејќи сум загрижен за неговото здравје, а воедно и повикувам полиција за да дојде да изврши увид на лице место. Доаѓа одма бидејќи пријавуваш дека лоповот се повредил во обид за бегство. Везици имам секогаш дома, така да држат многу повеќе од лисици.
Па секако ке биде врзан.
Брзата помош доаѓа, си врши увид и преглед.
Доаѓа полиција, наоѓа доказен материјал, шајка, макази, камен или билошто, па тој доказ се користи против разбојникот.
............
Доколку нема таков курназ разбојник, а имаш кола уљез, во тој случај фино лепо викаш полиција на која што и кажуваш каков проблем имаш. Штом дојде локална полиција, а доаѓа многу брзо, по службена должност по таблица го наоѓаат сопственикот на возилото. Доколку тоа не си ти, ке го најдат сопственикот преку тебе.
Доколку не успеат да го најдат, они повикуваат пајак и возилото заминува на одредиштето.
Во случај кога ти не си директно засегнат, најубаво е да си ја гледаш работата.
Доколку си ти засегнат, единствена работа која можеш да ја направиш за да го спречиш да си замине е да му ги издишиш барем трите гуми...
Тоа ако ништо повеќе ке го задржи следните половина час додека дојде полицијата.
Штета не си направил, не си оштетил никому приватна сопственост, не може да те тужи, обвини или слично.
Тоа е тоа.
А сега ти повторно продолжи да се ставаш во улога на разбојник.

И да мислиш како да нанесеш некому штета.
другиве правеа планови,а ја пак ќе ти кажам,не смееш да ме чепнеш,без разлика дали ти силувам дете или ти пљачкам дома или ти бушам гуми на паркинг.Смееш размерно со мојата сила да ми вратиш,или да ме блокираш некако да не избегам,да легнеш врз мене дур не дојдат џандари или слично.Или ако ја ти врзам шамар да ми вратиш со шамар,а не јас да те бутнам а ти да ме збумбариш со безбол палка,тогаш и јас ќе јадам кривична за делото што сум го направил,ама и ти за тоа што си ми нанел тешки телесни повреди.Распрашај се малку ќе видиш дека е така а не да рипаш одма,а и еве Баже може да ти потврди пошто во еден случај го посочивте дека се разбира многу у овие теми,и се разбира,па нека каже 
Ако мене ми паднеш во раце затоа што мене лично, на член од мое семејство или мој имот сакаш да му наштетиш, јас ти пресудувам. Те млатам како стока додека не почнеш да молиш за доста. Ме заболе к*р дали ти имаш права. После ако сакаш и на суд ќе се пробаме, твојте адвокати против моите адвокати и 3 сведоци и мене. И да сум те млател на само, ќе донесам сведоци. Неможеш да докажеш дека не биле со мене.
Откако ќе заврши судењето, без разлика на исходот пак ќе те најдам и без присуство на сведоци ќе ти го дотерам паметот. Па пак тужи колку сакаш.
Па откако ќе заврши судењето пак ќе те премлатам како мајмун.
Пишувам во прво лице, но не ти се обраќам на тебе, немој да ме сватиш погрешно или дека ти се заканувам

Далеку од тоа.