Автор Тема: Што ве нервира во сообраќајот? Што ве изнервира денес?  (Прочитано 2910389 пати)

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6204
  • 69
Незнам колку си имал искуство, али од ова што го кажа очигледно си немал.
Моментите не се за препричавање јавно на интернет :)

Разбојникот може што сака да направи, а јас како споственик кој сум го фатил имам право да побарам вештачење.
При вештачењето се утврдуваат сите работи. Меѓу кои и докази за разбојништвото.
После од како ке го здрвам од ќутек, го врзувам, викам полиција и брза помош. Бидејќи сум загрижен за неговото здравје, а воедно и повикувам полиција за да дојде да изврши увид на лице место. Доаѓа одма бидејќи пријавуваш дека лоповот се повредил во обид за бегство. Везици имам секогаш дома, така да држат многу повеќе од лисици.
Па секако ке биде врзан.
Брзата помош доаѓа, си врши увид и преглед.
Доаѓа полиција, наоѓа доказен материјал, шајка, макази, камен или билошто, па тој доказ се користи против разбојникот.
............

Доколку нема таков курназ разбојник, а имаш кола уљез, во тој случај фино лепо викаш полиција на која што и кажуваш каков проблем имаш. Штом дојде локална полиција, а доаѓа многу брзо, по службена должност по таблица го наоѓаат сопственикот на возилото. Доколку тоа не си ти, ке го најдат сопственикот преку тебе.
Доколку не успеат да го најдат, они повикуваат пајак и возилото заминува на одредиштето.

Во случај кога ти не си директно засегнат, најубаво е да си ја гледаш работата.
Доколку си ти засегнат, единствена работа која можеш да ја направиш за да го спречиш да си замине е да му ги издишиш барем трите гуми...
Тоа ако ништо повеќе ке го задржи следните половина час додека дојде полицијата.

Штета не си направил, не си оштетил никому приватна сопственост, не може да те тужи, обвини или слично.
Тоа е тоа.

А сега ти повторно продолжи да се ставаш во улога на разбојник.
:)
И да мислиш како да нанесеш некому штета.
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
Пошто е женско и плус затворен влез ми текна како може да се реши проблемот, ја чекаш од внатрешна страна и кога ќе влезе во кола и запали светла ти скокни пред кола со гол кур, рачунај дека веќе нема таму да паркира  :D

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
Ако е некоја старка, рачунај дека ке ти се изнарадува :)
Кај ке ти биде крајот после :D :D :D
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
Денес ме изнервира една работа, ама уморен сум не можам да пишувам. Утре од сабајле да ме потсетите да пишам за блиска средба со еден Спарк како мојот... али црн.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
Aj бе Мич пич пиши не биди ко баба...
Утре ке ти кажам...
Ке почнеш и не докажуваш...

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
Ајт ме убеди. Ќе пишам па ќе го легнувам детево.

Одам денес кај една пријателка, госпоѓа у години, бивша колешка на татко ми покоен, баба уствари од скоро. (Ви текнуе на изреката: „баба ја возела?“).
Бабичкава има Баблс, као мојот али црн (as black as the night itself).
Пошто имав закажано редовен сервис у Аутомакедонија нареднава недела викам ај да го пробам нејзиниот, да ги споредам кочниците, пошто откако ми чепкаа Маршер (тоест тоа децата кај него што работат) и Жаре, не кочи колава како треба. Мојот има 88к поминато а нејзиниот има 107к поминато а е некој месец понова од мојата.
Влегувам внатре и одма приметувам: рачната цела расклатена, воланот распукан цел, шалтерот се клати како преебан изгледа како на лицна да се држи. Верглам, си пали супер како чакмак. Приметувам веднаш некако потивко работи моторот. Завртив кругче од Лисиче до Железничка и назад и приметувам дека внатре се крцка, тропка, кваките многу лабави, бравата тешко иде едвај отклучив, али кочниците копаат у место.
Се враќам назад и викам ај да дигнам хауба да видам оти моторот толку потивко работи од мојот. Кога ќе диогнам хауба има што да видам! Немаше милиметар од моторот кој не беше покриен во уље. Леле викам, отишол моторов у божју матер.
Ѕвонам на телефон, симни се викам долу кај колата. Се симнува она, и викам гледај!! На што личи ова!!! Вака ли се третира колата?!?!

Дигам мерачот за уље, суво унатре, капка уље нема. Отворам резервоарот за антифриз гледам капка антифриз нема!!
Карши е Макшетрол. Одам, купувам антифриз литро и литро Лубекс 20-50 (пошто такво шише видов празно у гепек, а за него теба 5-30 за ладна околина или 10-40 за топла).
Ставив по литро од двете и си дојде на место мерачот. Ај да видам во каква состојба било претходното уље. Отворам пак капачето одкај што се става уље, гледам цел милиметар катран (sludge) фатено врз канчата што го бутка вентилот. Велам кога последен пат бил на промена уље? Вика колку памтам не е сменето јас само додавам, едно две години.

Го запалив малце да го проврти антифризот кога гледам во резерварчето за антифриз уље!! Леееле викам сега ќе ја тепам. Отворам капачето пак за масло, кога одвртувајќи осеќам притисок од таа страна како кога отвораш кисела вода. Значи во картерот има притисок и затоа го исфрла маслото од каде стигне.

Од тука, за рака и дома. Седнување на компјутер, објаснување се комплет што треба. Другата недела штом завршат со мојот им го носам тој Спарк на ремонт. Нов дихтунг, нова водна пумпа, нов ребраст каиш (несменет а треба на 75к да се смени), нови вентили, нови карики, нови семеринзи, тотален ремонт.

Греота бе. Возено без уље, без вода, свеќици фабричките.... Ем грев ме фати ем се изнервирав.

И после ќе речат: баба го возела. Епа го возела бабата и му ебала мајката. Тој за ремонт а мојот како вчера да излегол од фабрика.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44370
  • Il Moderatore
признај дека те нанервирало што кочниците боље кочат од твоите :P

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
Одг:
« Одговори #12652 на: 11 Март 2016, 22:51:42 pm »
Hahaha

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4398
плус потивко и работи моторот,а колата без уље

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
Со сите констатации се сложувам :)
Затоа у вторник на сервис и тоа ѓубрето TRW у канта :)

Отсутен JKD

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 231
Незнам колку си имал искуство, али од ова што го кажа очигледно си немал.
Моментите не се за препричавање јавно на интернет :)

Разбојникот може што сака да направи, а јас како споственик кој сум го фатил имам право да побарам вештачење.
При вештачењето се утврдуваат сите работи. Меѓу кои и докази за разбојништвото.
После од како ке го здрвам од ќутек, го врзувам, викам полиција и брза помош. Бидејќи сум загрижен за неговото здравје, а воедно и повикувам полиција за да дојде да изврши увид на лице место. Доаѓа одма бидејќи пријавуваш дека лоповот се повредил во обид за бегство. Везици имам секогаш дома, така да држат многу повеќе од лисици.
Па секако ке биде врзан.
Брзата помош доаѓа, си врши увид и преглед.
Доаѓа полиција, наоѓа доказен материјал, шајка, макази, камен или билошто, па тој доказ се користи против разбојникот.
............

Доколку нема таков курназ разбојник, а имаш кола уљез, во тој случај фино лепо викаш полиција на која што и кажуваш каков проблем имаш. Штом дојде локална полиција, а доаѓа многу брзо, по службена должност по таблица го наоѓаат сопственикот на возилото. Доколку тоа не си ти, ке го најдат сопственикот преку тебе.
Доколку не успеат да го најдат, они повикуваат пајак и возилото заминува на одредиштето.

Во случај кога ти не си директно засегнат, најубаво е да си ја гледаш работата.
Доколку си ти засегнат, единствена работа која можеш да ја направиш за да го спречиш да си замине е да му ги издишиш барем трите гуми...
Тоа ако ништо повеќе ке го задржи следните половина час додека дојде полицијата.

Штета не си направил, не си оштетил никому приватна сопственост, не може да те тужи, обвини или слично.
Тоа е тоа.

А сега ти повторно продолжи да се ставаш во улога на разбојник.
:)
И да мислиш како да нанесеш некому штета.

другиве правеа планови,а ја пак ќе ти кажам,не смееш да ме чепнеш,без разлика дали ти силувам дете или ти пљачкам дома или ти бушам гуми на паркинг.Смееш размерно со мојата сила да ми вратиш,или да ме блокираш некако да не избегам,да легнеш врз мене дур не дојдат џандари или слично.Или ако ја ти врзам шамар да ми вратиш со шамар,а не јас да те бутнам а ти да ме збумбариш со безбол палка,тогаш и јас ќе јадам кривична за делото што сум го направил,ама и ти за тоа што си ми нанел тешки телесни повреди.Распрашај се малку ќе видиш дека е така а не да рипаш одма,а и еве Баже може да ти потврди пошто во еден случај го посочивте дека се разбира многу у овие теми,и се разбира,па нека каже :)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
а не јас да те бутнам а ти да ме збумбариш со безбол палка,тогаш и јас ќе јадам кривична за делото што сум го направил,ама и ти за тоа што си ми нанел тешки телесни повреди.

Извини друже судијќе, ама веќе нема да се бутка.

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7514
Може разбојникот и мајчински да изигра,да го пријави за физички напад и да јаде и прекршочна и приватна кривична тужба.Пошто и да ти ја кршам колата,немаш право ни да ме допреш со прст,камоли да ме удриш :D треба да свртиш 192 и да чекаш да дојде полиција.

Јас да те начекам како ми крадеш нешто, ако сум способен да ти ги скршам рацете и нозете... да си го направам меракот и исполнам душата, за да можам мирно да спијам..  има многу побитни работи од парите. Пари се печалат и се губат, ама мерак и душевен мир, не баш. :)
А после тоа, зависи од адвокатите, мојот и твојот.  Нормално, не смеам да го правам тоа... ама, адвокатот и судот ќе пресуди нели... а кај нас, судовите ги знаеме какви се.. ;D :)  Да не зборам за полицискиот записник... човек го пишува него. ;D :D

Така да, крадецот може да се вози во инвалидска количка, и притоа да ми плаќа отштета. :D  

Отсутен JKD

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 231
Може разбојникот и мајчински да изигра,да го пријави за физички напад и да јаде и прекршочна и приватна кривична тужба.Пошто и да ти ја кршам колата,немаш право ни да ме допреш со прст,камоли да ме удриш :D треба да свртиш 192 и да чекаш да дојде полиција.

Јас да те начекам како ми крадеш нешто, ако сум способен да ти ги скршам рацете и нозете... да си го направам меракот и исполнам душата, за да можам мирно да спијам..  има многу побитни работи од парите. Пари се печалат и се губат, ама мерак и душевен мир, не баш. :)
А после тоа, зависи од адвокатите, мојот и твојот.  Нормално, не смеам да го правам тоа... ама, адвокатот и судот ќе пресуди нели... а кај нас, судовите ги знаеме какви се.. ;D :)  Да не зборам за полицискиот записник... човек го пишува него. ;D :D

Така да, крадецот може да се вози во инвалидска количка, и притоа да ми плаќа отштета. :D   

тука збориме за како е СУДСКИ,јас не реков дека нема да му ги скршам и ја рацете и нозете и кичмата ако го фатам како ми краде,крши,или нешто слично.Збориме како е судска постапка и по закон,а ако одиме по тоа што кој како може да направи во оваа држава,тогаш може и ако сум јак фактор у државава,да направам дека си ме удрил на пешачки и штетата ти е од мене,па и да ми плаќаш оштета ти на мене,и да плаќаш казни и сам да си плаќаш штетата,ако сум ти искршил пример кола.

По регуларен и судски пат,што и да ти правам,и дома да ти влезам,треба да ме задржиш или да примениш размерна сила до тој степен да ме задржиш дур дојдат џандари.Ако претераш ќе одговараш,кратко и јасно.

Класичен пример е дедо Љубе,кај кого со тешко натегање и јавен притисок,го ослободија.А инаку ќе требаше да лежи затвор за убиство и за обид за убиство.Без разлика што ги малтретирале тепале измачувале говедата,таков е законот.Да не беше медиумски покриен,сигурно ќе го осудеа.

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7514
Се' ти убаво кажуваш... ама забораваш дека живееш во македонија братко... каде што ништо не е праведно и според закон. ;D :D

Баш на форумов имаше случај (не знам кој го имаше пишано), каде што оштетениот уставри му исплаќал штета на тој што е уствари крив. :)

Празни муабети тераме де.. :D