Незнам колку си имал искуство, али од ова што го кажа очигледно си немал.
Моментите не се за препричавање јавно на интернет

Разбојникот може што сака да направи, а јас како споственик кој сум го фатил имам право да побарам вештачење.
При вештачењето се утврдуваат сите работи. Меѓу кои и докази за разбојништвото.
После од како ке го здрвам од ќутек, го врзувам, викам полиција и брза помош. Бидејќи сум загрижен за неговото здравје, а воедно и повикувам полиција за да дојде да изврши увид на лице место. Доаѓа одма бидејќи пријавуваш дека лоповот се повредил во обид за бегство. Везици имам секогаш дома, така да држат многу повеќе од лисици.
Па секако ке биде врзан.
Брзата помош доаѓа, си врши увид и преглед.
Доаѓа полиција, наоѓа доказен материјал, шајка, макази, камен или билошто, па тој доказ се користи против разбојникот.
............
Доколку нема таков курназ разбојник, а имаш кола уљез, во тој случај фино лепо викаш полиција на која што и кажуваш каков проблем имаш. Штом дојде локална полиција, а доаѓа многу брзо, по службена должност по таблица го наоѓаат сопственикот на возилото. Доколку тоа не си ти, ке го најдат сопственикот преку тебе.
Доколку не успеат да го најдат, они повикуваат пајак и возилото заминува на одредиштето.
Во случај кога ти не си директно засегнат, најубаво е да си ја гледаш работата.
Доколку си ти засегнат, единствена работа која можеш да ја направиш за да го спречиш да си замине е да му ги издишиш барем трите гуми...
Тоа ако ништо повеќе ке го задржи следните половина час додека дојде полицијата.
Штета не си направил, не си оштетил никому приватна сопственост, не може да те тужи, обвини или слично.
Тоа е тоа.
А сега ти повторно продолжи да се ставаш во улога на разбојник.

И да мислиш како да нанесеш некому штета.