Автор Тема: Што ве нервира во сообраќајот? Што ве изнервира денес?  (Прочитано 2709699 пати)

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
me nerviraat biciklistite :) eve za nimi pravilata:

Од РСБСП потсетуваат на најважните правила и прописите за безбедно учество во сообраќајот, а во продолжение можете да ги прочитате.

-Велосипед на пат може да управува лице кое наполнило 10 години возраст.

-Во случај кога нема изградена велосипедска патека, велосипедистот е должен да се движи што поблиску до десниот раб на коловозот, а ако постои велосипедска патека, тогаш тој е должен да се движи по велосипедската патека односно лента.

-Кога велосипедистите се движат по велосипедска патека, односно лента тогаш тие несмеат да се движат со брзина поголема од 25 километри на час.

-Велосипедистот е должен да го управува велосипедот на начин на кој не се намалува стабилноста на велосипедот и не се попречуваат другите учесници во сообраќајот, а особено не смее да ги симнува рацете од управувачот, да се придржува за друго возило и да превезува, влече или турка предмети што можат да го попречуваат во управувањето со возилото или да ги загрозуваат другите учесници во сообраќајот.

-Велосипедистот може да превезува други лица само ако на возилото постојат посебни седишта.
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен DimitarMK

• Редовен
  • Пораки: 1925
Не баш во сообраќајот, ама поврзано со тоа..

Ме нервира што некои луѓе незнаат зошто им е полисата за автоодговорност. Еден мој другар пред некој ден, приклучувајќи се на главна улица од споредна, удрил некое дечиште со мотор. Тој со моторот немал нити светла, нити возачка, нити моторот бил регистриран. Среќа што "моторџијава" поминал со гребаници.
Наместо да викнат полиција, другаров демек крив и му дал 7000 денари на дечиштево иако бил целосно исправен. Неможам да ја сфатам логикава.
Кај не исправен, кај не положен и нерегистриран уште си добил надоместок од 7000 ден. да си го попраи моторот.

Уште се нервирам што не ми се јави другаров да му објаснам што е и како е работата.

Треба една кампања за сите кога купуваат полиса за автоодговорност да им се објасни зошто ја купуваат и која е целта.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6190
  • 69
Јас да сум наместо на детето, ке одам после случкава во брза помош, ке извадам лекарско, ке одам во полиција и ке го пријавам сличајот.
Знаеш ли што се случува понатаму?
Без оглед на се, детето можда ке попие некоја казна, ама другарти ке го наебе заради напуштање на местото на незгодата, а згора на тоа има да плати дебела казна за "оштетата и претрпениот стрес" кој го има детето кое извадило лекарска потврда.
Истово му се случи на еден колега. Да не ја раскажувам прикаската.

Ако пешак поминува на место кое не е обележено со пешачка зебра, тоа не ти дава за право да го убиеш.
Ако во сообраќај се управува со нерегистрирано возило, без оглед дали си или не си крив, тоа не ти дава за право да се однесуваш како сакаш.
Ама ете, другарти се уплашил и веројатно тоа го направил со цел да нема проблеми. А не е свесен што уствари си направил сам на себе. Од не крив, сега е крив за се во целата ситуација.
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен DimitarMK

• Редовен
Не инсистирал тој да му даде пари. Тој со моторот инсистирал, а другаров незнаејќи ги процедуриве се изглупирал.

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
Незнам колку го сфати Сале со постот ама ако ги познавал процедурите или да речеме ти си бил на негово место познавајки ги процедурите, наместо 7000 денара ќеш на рака ќе си дадеше минимум 70000 ќеш на негова трансакциска па ти размисли дали ќе си повеќе во ќар вака или така.

Отсутен DimitarMK

• Редовен
Од кај сега ова? Баш ме интересира. Зошто 70.000?

Другаров е крив што не го приметил тој со моторот, меѓутоа е потполно исправен, без алкохол, исправно возило и тн, а моторџијата без светла, без возачка, не регистриран. Тој таму не требало воопшто да биде. Незнам дали сфативте, ама другаров бил со кола, а детето со мотор.
Во секој случај прав избор би било да се викне Полиција, а осигурувањето ќе си ги брка и проценува другите работи. Другаров би бил сепак крив бидејќи се вклучува на главна улица, тој со моторот ќе си плати соодветни казни, меѓутоа полисата за автоодговорност е тука за другарми, кој ќе ги сноси трошоците кон тој со моторот.

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
Точно, само  има еден момент што не го знаеш, малиот со моторот си покренува приватна тужба за оштета за повреди и тука другарти губи 1000% и може само да се моли што помалку да го репнат. Сумите се од 1000 евра па до 2-3000 за обични потреси, нагмечувања и такви некои филмаџиски повред.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14388
  • Пудингот на шоферството
Slicna slucka imav pomegju dvajca moi poznanici od koi edniot bese so motor a drugiot so kola.Ovoj so kolata bese pijan dupe I so 100+ go sobra ovoj so motorot koj si vozese po ulica neregistriran bez vozacka I neosvetlen a vozel 50-60km/h...
Na krajot ovoj so motorot trebase I da mu ja napravi kolata ama se smiluva radi teskite povredi koi mu gi nanese I mu rece sam ke si ja napravam kolata...Ova bese pred 3godini odtogas so se ima smeneto vo zakonot neznam.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
Точно, само  има еден момент што не го знаеш, малиот со моторот си покренува приватна тужба за оштета за повреди и тука другарти губи 1000% и може само да се моли што помалку да го репнат. Сумите се од 1000 евра па до 2-3000 за обични потреси, нагмечувања и такви некои филмаџиски повред.

Зошто не би можел да си покрене приватна тужба ако викнеле полиција? Што би го спречило?

Како би се одвивала постапката за приватна тужба, ако претходно не се испитаат причините за сударот? Нема ли при таа постапка да се утврди дека немал возачка и дека не му бил регистриран моторот?

Отсутен A4-B8

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 544
За осигурањето да покрие трошок треба двете возила да имаат полиса

Отсутен NeVeNR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 983
Не знам како некој може да покрене приватна тужба за повреда во сообраќај ако претходно нема направено полициски запис на лице место и не се објаснети деталите од случајот. Без тоа мислам дека паѓа на суд уште пред да почне да го тужи. Ќе мора да бара сведоци. Ако е направен полицискиот запис тогаш на основа на тоа, на издадено мислење од лекар специјалист (во овој случај хирург, ортопед) и подоцнежна пријава во полиција (после неколку саати) ќе може да го тужи приватно ако сака. Толку ни е е сјебан системот во државата, а толку простиот народ се ложи на тоа дека ќе се обогати на некакви оштети за повреда и лична навреда, тоа е чудо едно. Не знаеш од каде да се браниш, јас на сличен начин во скоро време бев оштетен од несовесен возач кој нелегално управува кола со бугарска дозвола на македонски таблици, потплати за 500 денари 2-3ца минувачи да сведочат ако треба во нејзина корист, фатила врски во полиција за да прикријат дека немала македонска дозвола, за да на крај да фати врски во мојата осигурителна полиса пред да дојдам за да се направи запис дека не управувала таа туку друго лице сопатник со македонска дозвола. Се тоа за штета од 50 евра. Ете какви пациенти има.
Зини да ти кажу.

Отсутен Бузуки

• Сениор
  • Пораки: 6297
Другар пред 1 година ни крив ни дужен комбе му го пресекло патот и направија сообраќајка.. Овај ни положено ни регистрирано..
Си плати казна 450 евра, а од друга страна преку суд си зеде околу 1500 евра од тој со комбето.. Претрпен страв, повреди (ракатa и ногата скршена/пукната), осигурување и незнам што...  

Отсутен ARMEX

• Сениор
  • Пораки: 3616
Денес ме изнервираа пар идиота, од кои како позначајни ќе ги одбележам струмички МЛ што стои на лента за право а мисли дека е за лево кај Мавровка, мерцедес е класа идиот што ми се залепил на паркинг па одвај излегов во к4, друг идиот со мазда сув што мисли дека треба у рикверц кај Сити мол да излезе од волгоградска на булеварот итн. Многу ги има, не може човек да ги доброи.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34156
  • Таков е животот... јебига

Малиот со моторот нема основ да покрене приватна тужба затоа што избегал од местото на настанот. Односно полиција не направила записник.
Судот нема ни да ја прифати тужбата или пак на првото рочиште ќе се отфрли како неоснована. Како ќе докаже тој дека бил повреден од страна на возачот на колата?

Заминал ли од настанот без полициски записник папала маца веќе, крај на случајот..

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6190
  • 69
Миле сведоци се наоѓаат брзо...
Случајот ме мрзи да го препричавам, али колегата мој ни крив ни дужен го изеде...
Тоа е..

Инаку страшно ме нервираат следниве работи:
*изгледа ова само кај нас е овака:

Ај, убаво е тоа што косат трева, ама тревава е оставена да се исуши на сонце, односно е оставена на милост и немилост, практично на забот на времето...
Ниту поминува некој ѓубрето да го собере, ниту да смете...Ништо.
Ова е исто овака и на партизанска и на други улици каде што има трева...Навистина е мизерно...
Идиотизам..
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.