Автор Тема: Што ве нервира во сообраќајот? Што ве изнервира денес?  (Прочитано 2709437 пати)

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22218
Одг: Што ве нервира во сообраќајот? Што ве изнервира денес?
« Одговори #10830 на: 12 Февруари 2015, 14:42:42 pm »
ОК...Заклучивме дека не е законски да ми блендира за да му се тргнам , но не било културно ако не му се тргнам.

Да ве прашам:

Дали кога брзате пешки по улица тие што се пред вас и пешачат поспоро ги тапкате по рамо и им викате "тргни се  бе некултурен , гледаш дека брзам" ? ..или ги заобиколувате и се снаоѓате низ гужвата?

Или можда откако ке ги поминете, одите пред нив им подзастануватe?...чисто ..онака..to send a clear message . ;D

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20700
« Одговори #10831 на: 12 Февруари 2015, 14:45:02 pm »
Интересно...

Задниве неколку страни од темава се олицетворение за целокупната очајна состојба на сообраќајот (меѓу другите ствари). Абре фалуси, ануси, закони, па не му застанувал на пешачки, па за кој к** да му застанел, па овој блендал, а другиов нејќел да се тргне... По читањево, саде светци... У реалност, кој од кој бетер :(
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43929
  • Il Moderatore
« Одговори #10832 на: 12 Февруари 2015, 14:45:42 pm »
ОК...Заклучивме дека не е законски да ми блендира за да му се тргнам , но не било културно ако не му се тргнам.

Да ве прашам:

Дали кога брзате пешки по улица тие што се пред вас и пешачат поспоро ги тапкате по рамо и им викате "тргни се  бе некултурен , гледаш дека брзам" ? ..или ги заобиколувате и се снаоѓате низ гужвата?

Или можда откако ке ги поминете, одите пред нив им подзастанувата...чисто ..онака..to send a message . ;D

Кога веќе праша, во културни земји, оние што стојат на ескалаторите се поместени на десната страна, оние што користат и нозе за движење по ескалаторите се движат на левата страна. Ако стоиш на ескалаторот на лева страна, тогаш ќе те потапшаат по рамо да се тргнеш на десно.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #10833 на: 12 Февруари 2015, 14:46:08 pm »
Ама што е битно бре луѓе зошто јас сакам да возам колку што сакам?! Што ви е гајле?

Ама што е битно бре луѓе зошто ја сакам да возам во лентата во која сакам?! Што ви е гајле?

ШТо толку се замарате дали јас од ќејф или од потреба брзам. Не е ваша работа.

ШТо толку се замарате дали јас од ќејф или од потреба возам у левата лента. Не е ваша работа

Што е толку проблем да се биде културен возач и да не им пречиш на другите.

Што е толку проблем да се биде културен возач и да се почитуваат ограничувањата за брзина.

Зошто мора да бидеш есхол само затоа што законот ти дозволува?

Зошто мора да бидеш есхол само затоа што моќноста на колата ти дозволува?

А ти се влечкаш у трета лента

Возење со максималнта дозволена брзина не е влечкање.

уште од кај јаја паша, а сакаш кај автокоманда да вртиш лево, тогаш си есхол невиден.

Ако возиш побрзо од дозволеното, тогаш си ем есхол виден безброј пати, ем правиш прекршок, ем ја компромитираш безбедноста во сообраќајот.

Тргни се, па после саем пак врати се во трета.

Успори, па после саем светкај на кого сак... уствари немој, успори и продужи успорено. Светкај само ако некој се влече во лева, а ти со 60 си побрз од него.

И ич да не си го прашуваш зошто јас сакам да возам побрзо од тебе. Не е твој бизнис.

И ич да не си го прашуваш зошто јас сакам да возам у левата лента. Не е твој бизнис. Ти сам го правиш да биде твој бизнис со тоа што возиш над ограничувања.

Ако си културен возач ко што сакаш да се претставуваш, постои и нешто што се вика етика и не е пишана во законите. А етика нема ако си го прашуваш курот и ако те занима зошто јас брзам.

Ако си културен возач ко што сакаш да се претставуваш, постои и нешто што се вика закон и е над „етиката“ (обрни внимание на наводниците) на пребрзо возење. А етика нема ако си го прашуваш курот и ако те занима зошто јас неќам да мењам лента за да удоволам на твојата потреба да го кршиш законот. Не ми се мења. Ми се свиѓа левата. Не попречувам нормален сообраќај. Крај.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #10834 на: 12 Февруари 2015, 14:47:27 pm »
Дај ја миле таа мртвата на каучот... време е...

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен koce1102

• Редовен
  • Пораки: 1531
« Одговори #10835 на: 12 Февруари 2015, 14:48:23 pm »
Лелееее   :D

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #10836 на: 12 Февруари 2015, 14:52:23 pm »
Дај ја миле таа мртвата на каучот... време е...

Симо, што е толку проблем да се биде културен возач и да се почитуваат ограничувањата за брзина?

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #10837 на: 12 Февруари 2015, 14:53:34 pm »
Јас на пример ако се брзам некаде во град нема шанси да блиндирам или свирам (тоа само на семафор ако заспал тој пред мене) туку едноставно уживам и знам дека е поисправно да возам цик-цак или макази и подобро е така одколку да малтретирам некого да бега од таа лента, па не сум јас газда на таа лента а и не е ова автопат па да важи тоа правило!

Отсутен Stratro

• Легенда
« Одговори #10838 на: 12 Февруари 2015, 14:53:38 pm »
Не ви се тргам бе...и Хелкат кога ќе купам ќе го возам 60 у еко моде пошто ако сменам лента ќе ми потроши повеќе.
Ако и само ако ми се присака, ќе стиснам гас ќе ве остаам тачка позади за да не ви текне пак да мерите муда .

Yeah, bite me.
;D

Јас на пример ако се брзам некаде во град нема шанси да блиндирам или свирам (тоа само на семафор ако заспал тој пред мене) туку едноставно уживам и знам дека е поисправно да возам цик-цак или макази и подобро е така одколку да малтретирам некого да бега од таа лента, па не сум јас газда на таа лента а и не е ова автопат па да важи тоа правило!

Дабоме Ахтунг...дабоме.
бтв..и на автопат не важи тоа правило.

Отсутен koce1102

• Редовен
« Одговори #10839 на: 12 Февруари 2015, 14:55:48 pm »
Филип   истиве правила ти важат и за на автопат ?

Прво да видиме дали си ги разбрал правилата. Кои се тие? Па ќе ти кажам.
Правило на левата лента :D

Коце, Филип те прашува за брзината.. сега ќе ти каже дека на автопат е дозволено 120км/ч, и над тоа ако возиш-  или те стрелаат или те праќаат во логор. ;D :D  И ако он вози 120км/ч во лева лента, ти можеш да блендаш колку сакаш- нема да се тргне. :D

Сигурно , бидејки левата лента е резервирана само за него.

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #10840 на: 12 Февруари 2015, 15:01:25 pm »

Дабоме Ахтунг...дабоме.
бтв..и на автопат не важи тоа правило.
До некаде да,само на автопат е различно тоа што не смееш да попречуваш престигнување само во случај ако не престигнуваш и ти е слободна средната лента.
едит: на автопат претекнувам што побрзо и се враќам во средна лента понекогаш и без жмигавец НО ако приметам дека некој опасно побрз од мене е залетан а јас веќе сум во лева лента и претекнувам ОБАВЕЗНО давам жмигавец да му дадам до знаење дека вака или така мора да причека или барем да отпушти малку гас за да не претекне без некоја интервенција на кочење во последен момент,

Отсутен koce1102

• Редовен
« Одговори #10841 на: 12 Февруари 2015, 15:03:00 pm »
А и со тоа што не се тргате од лева лента повеќе го загрозувате сообраќајот, а и самите се ставате во опасност.
Може да ви се погоди некое нервозно "типче"  па да ви ги смени сите правила.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #10842 на: 12 Февруари 2015, 15:09:30 pm »
Ама што е битно бре луѓе зошто јас сакам да возам колку што сакам?! Што ви е гајле?

Ама што е битно бре луѓе зошто ја сакам да возам во лентата во која сакам?! Што ви е гајле?
Глупа ти е споредбава, мене не ми е битно зошто ти сакаш да возиш по таа лента, не ми е ни битно дека постоиш. Само ми е битно да не ми пречиш.

Цитат
ШТо толку се замарате дали јас од ќејф или од потреба брзам. Не е ваша работа.

ШТо толку се замарате дали јас од ќејф или од потреба возам у левата лента. Не е ваша работа
Не се замараме, само ми сметаш. Не е лошо да се тргнеш, за да не ми сметаш и да не бидеш шупак.

Цитат
Што е толку проблем да се биде културен возач и да не им пречиш на другите.

Што е толку проблем да се биде културен возач и да се почитуваат ограничувањата за брзина.
Што те занима дали е некој културен или не. Глеј ти да бидеш културен, а не да си праиш муабет со курот.

Цитат

Зошто мора да бидеш есхол само затоа што законот ти дозволува?

Зошто мора да бидеш есхол само затоа што моќноста на колата ти дозволува?
Што те занима зошто сум есхол? Што ти е битно кој седи позади волан и колку му е моќна колата?

Цитат
А ти се влечкаш у трета лента

Возење со максималнта дозволена брзина не е влечкање.
Ако јас возам со брзина над максималната, ти се влечкаш. Зошто и како возам јас, нека не те занима. Не биди есхол во сообраќај.

Цитат
уште од кај јаја паша, а сакаш кај автокоманда да вртиш лево, тогаш си есхол невиден.

Ако возиш побрзо од дозволеното, тогаш си ем есхол виден безброј пати, ем правиш прекршок, ем ја компромитираш безбедноста во сообраќајот.
Ако возам побрзо од дозволеното, сум помал есхол од арогантен возач кое мисли дека го ослободил Скопје со возење 60 во трета лента без да се помести во средна. Можда сум деликвент, ама тоа е друг муабет.
Цитат
Тргни се, па после саем пак врати се во трета.

Успори, па после саем светкај на кого сак... уствари немој, успори и продужи успорено. Светкај само ако некој се влече во лева, а ти со 60 си побрз од него.
Фала на советот. И ти тргни се, па врати се во лентата за вртење лево коа ќе дојде време.

Цитат
И ич да не си го прашуваш зошто јас сакам да возам побрзо од тебе. Не е твој бизнис.

И ич да не си го прашуваш зошто јас сакам да возам у левата лента. Не е твој бизнис. Ти сам го правиш да биде твој бизнис со тоа што возиш над ограничувања.
Оо, не ме ни занима зошто сакаш да возиш во таа лента. Не ме ни занима зошто сакаш шупак да бидеш и си праиш муабет со курот. Само што повеќе такви шупаци, тоа полош сообрќајот во градов. Без почитување и со многу нервози.

Цитат
Ако си културен возач ко што сакаш да се претставуваш, постои и нешто што се вика етика и не е пишана во законите. А етика нема ако си го прашуваш курот и ако те занима зошто јас брзам.

Ако си културен возач ко што сакаш да се претставуваш, постои и нешто што се вика закон и е над „етиката“ (обрни внимание на наводниците) на пребрзо возење. А етика нема ако си го прашуваш курот и ако те занима зошто јас неќам да мењам лента за да удоволам на твојата потреба да го кршиш законот. Не ми се мења. Ми се свиѓа левата. Не попречувам нормален сообраќај. Крај.
Како што реков, не си го прашувам ја за тебе. Ич не ме занимаш. Законот е над етиката и јас тоа го реков (законот ти дозволува да бидеш есхол, етиката треба да ти помогне да не си). Затоа, фино лепо, како што мене не ме занима каков шупак си, и тебе нека не те занима каков шупак сум јас. Али за подобро живеење во срединава, тргни се десно, да поминам, па после што сакаш биди. Ако продолжиш да бидеш шупак, очекувај дека шупакот од колата позади тебе што не си ја пропуштил да добиеш имрџнси брејк на сред булевар, па после пцуј го цел ден.

Отсутен Stratro

• Легенда
« Одговори #10843 на: 12 Февруари 2015, 15:10:28 pm »
А и со тоа што не се тргате од лева лента повеќе го загрозувате сообраќајот, а и самите се ставате во опасност.
Може да ви се погоди некое нервозно "типче"  па да ви ги смени сите правила.

Оу..сега треба и да им се плашам.
Bring it on.

Отсутен koce1102

• Редовен
« Одговори #10844 на: 12 Февруари 2015, 15:14:39 pm »
Може да ви се погоди некое нервозно "типче"  па да ви ги смени сите правила.

Оу..сега треба и да им се плашам.
Bring it on.

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

ПА би требало, бидејки луѓето незнаат како реагираат кога се нервозни.