Автор Тема: Што ве нервира во сообраќајот? Што ве изнервира денес?  (Прочитано 2709791 пати)

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
Одг: Што ве нервира во сообраќајот? Што ве изнервира денес?
« Одговори #10815 на: 12 Февруари 2015, 14:21:07 pm »
Ама што ти е гајле чоек за моите потреби? Помести се и глеј си ги твоите потреби.

Точно тоа и го правам: во автокоманда ќе вртам лево накај саем. Па си ги гледам моите потреби:

- имам потреба да си седам у левата лента, пошто ќе вртам лево. При тоа, не го попречувам сообраќајот за никого кој вози според пропис.
- немам потреба да мењам лента. Што мајка барам у десна лента ако имам намера да вртам лево? Што сум ја тука, мењач на ленти?

Ќе се тргнам од лева лента во некое од овие сценарија:

- возам под ограничувањето и тој позади го принудувам да ме преткнува од десно
- тој позади е некакво имрџенси возило
- џандар ме запира
- мислам да вртам десно

Ама да се тргам без никаква потреба, за некој што - ете - се нервира ако вози по знаци куров му сака да вози брзо? Тогаш е кур вс кур работата, и ја му давам предност на својот. Кој го ебе.

ЕДИТ

Си возам 60, а ти заобиколи ме од десна страна ако ти стиска. Може сакам лево да свртам на следниот семафор.

Така де... он сака на својот кур да му праи ќеф, па затоа мораат сите да му се тргаат од пат. како не бе

Присутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7437
« Одговори #10816 на: 12 Февруари 2015, 14:23:13 pm »
Ако сум во лева лента а да речеме ограничувањето е 60 и некој вози точно 60 а јас сакам да поминам таму со 65 или 70 а не со 90+ и летање низ град, мислам дека е многу педерски од возачот пред мене ако има простор а не се преместува во десната лента. Од мое искуство ова се случува многу често и од невнимание!! Значи не е од инат, туку едноставно немање свест дека со такво возење се предизвикуваат проблеми во сообраќајот. Дали од мрза да се погледне во ретрозивор, дали вози жена со седиштето во најблиска позиција до воланот со испотени раце и нервоза и нормално нема шанси да погледне во ретровизер и многу други банални причини. Свест треба, не сме сами на патот.

Значи, педерски е да не се види во ретровизор. тоа е немање свест, потенцијално предизвикува проблем во сообраќајот. Се согласувам. Но дали возење над ограничувањето е имање на целосна сообраќајна свест и никогаш не предизвикало никакви проблеми во сообраќајот?

Ако тој пред тебе вози 60, а ти позади него 65 тоа значи две работи:

1. не брзаш никаде (не возиш трудна жена со крварење у болница со упалени 4 жмигавци)

2. разликата во времето до дестинацијата (60 вс 65 км/ч) е занемарлива.

Зошто тогаш потребата тој напред да се тргне? Заради подобар видик? Зошто, наместо тоа, не се одлепиш малце позади него и двајцата - на безбедно растојание еден од друг - не си возите 60 таму кај што сте тргнале?

Педерски би било на ограничување 60 тој напред да вози 45 и да не се трга у средна/десна лента. Не само педерски, туку тогаш прави и прекршок: го попречува нормалното одвивање на сообраќајот. Ама возење над ограничувањето не е нормално одвивање на сообраќајот.

АБЕ САКАМ СО 100ка да возам таму каде што ти возиш 60 и е ограничување 60. КОЈ СИ ТИ да ми попречуваш пат и да ми посочуваш ограничување ?  На МОЈА одговорност го правам тоа, така да ич да не ти е гајле.    Татко ми е папата од Ватикан,  гајле ми е за казни и се.   И ? Имаш проблем ? Ми се може бе.  ;D :D   Јас ризикувам парични/затворски казни, а не ти.

Секако, ако не вртиш лево на првиот семафор, тогаш ти е оправдано. :)

Не дека јас возам вака, ама општо кажувам. :)

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22218
« Одговори #10817 на: 12 Февруари 2015, 14:23:31 pm »
Ако ви се брза, биде фраери , маневрирајте низ лентите и пробије се низ сообраќајот на сопствен ризик бидејки никој нема законска обврска да Ви се тргне.
Ако не возете си во колона како и сите други.

Ако  ме заобиколиш од десно и да си продужиш кај си тргнал значи итно брзаш и од мене имаш едно - "крши глава".

Ако ме тицаш, па пред мене да се престроиш  и намерно да ми прикочуваш само докажува дека уствари никаде не брзаш, него ти дошло да се докажуваш на кој му е поголем.

Ми напраи ли така веројатно никаде нема ни да сигнеш пошто на следен црвен семафор мамичето мамино... ;D

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #10818 на: 12 Февруари 2015, 14:26:03 pm »
АБЕ САКАМ СО 100ка да возам таму каде што ти возиш 60 и е ограничување 60.

Сакај си бе. Кој ти брани да сакаш?

КОЈ СИ ТИ да ми попречуваш пат и да ми посочуваш ограничување ?

Јас сум тој што треба да вложи минимален напор да се престрои у друга лента за да ТИ да можеш да си го праиш ќефот. Јас сум тој што треба да ти направи услуга - да се престројам кога не морам.

На МОЈА одговорност го правам тоа, така да ич да не ти е гајле.

Секој си вози со своја одговорност. Јас на моја одговорност ќе си седам у лентата у која што сум, ако возам со максималната дозволена брзина.

И ? Имаш проблем ? ;D :D  

Немам. Имаш ТИ проблем што сакаш да возиш 100 низ град, а таму некој не ти се трга. Ја си возам и си свиркам, неам никаков проблем.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55051
  • Махер
« Одговори #10819 на: 12 Февруари 2015, 14:28:30 pm »
Ќе му се скрати курот на филип ако се тргне. Затоа несака да се трга.

Ова е негов речник - исто така.

Присутен Спенсер

• Легенда
« Одговори #10820 на: 12 Февруари 2015, 14:30:05 pm »

КОЈ СИ ТИ да ми попречуваш пат и да ми посочуваш ограничување ?

Јас сум тој што треба да вложи минимален напор да се престрои у друга лента за да ТИ да можеш да си го праиш ќефот. Јас сум тој што треба да ти направи услуга - да се престројам кога не морам.

А дали ако возиш 45 на партизанска во лева лента, и некој ти бленда отпозади да се престроиш, ќе се престроиш ?

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22218
« Одговори #10821 на: 12 Февруари 2015, 14:32:56 pm »
Дополнително..икс пати сум анализирал колку всушност "подалеку" стигаат овие кои блендираат да им се тргнеме ко на ослободители на Скопје:

1.Или ќе закочи на следната кола пред него, а јас ќе го поминам од десна лента.
2.Или ќе се најдеме еден покрај друг на следен црвен семафор.
3.Или му се тргам од лево се укопува во место и врти лево (нешто што можел да го направи и додека е позади мене).
4.Во најлош случај ме тица од лево, ми сече пат во средна лента и продужува се исклучува десно.
3.Во ретки случаи, али исклучиво  со мењање ленти успева да фати некој семафор кој мене ете ќе ми се затвори..али мноогу ретко.

Сфатете, во Скопје, брзал  не брзал, блендирал или не , неможеш  којзнае колку далеку да стигнеш...

Најголемиот апсурд поради кој од Центар до дома стигам  за 10 - 15 минути со Југо во гужва: Најбрза е најдесната лента. ;D

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #10822 на: 12 Февруари 2015, 14:33:02 pm »
А дали ако возиш 45 на партизанска во лева лента, и некој ти бленда отпозади да се престроиш, ќе се престроиш ?

Ако возам 45 на партизанска тогаш нема да возам во левата лента, ќе возам во средната.

Но, ако ете се најдам со 45 на партизанска во лева лента и некој ми светка - сигурно дека ќе се престројам. Освен ако не мислам да вртам лево на следниот семафор и ако тој семафор е блиску. Тогаш нема.

Дополнително..икс пати сум анализирал колку всушност "подалеку" стигаат овие кои блендираат да им се тргнеме ко на ослободители на Скопје:

Николку. Ти не возат брзо од потреба, туку на курот у праат ќеф. Затоа викам дека ситуацијата е „кур вс кур“ и тогаш секој си го гледа својот.

Низ град, побрзо се стигнува само со проаѓање на црвено. Ако стоиш на црвено, побрзото возење не ти носи ништо.

Отсутен koce1102

• Редовен
  • Пораки: 1531
« Одговори #10823 на: 12 Февруари 2015, 14:34:37 pm »
Филип   истиве правила ти важат и за на автопат ?

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6504
« Одговори #10824 на: 12 Февруари 2015, 14:35:17 pm »
Ако сум во лева лента а да речеме ограничувањето е 60 и некој вози точно 60 а јас сакам да поминам таму со 65 или 70 а не со 90+ и летање низ град, мислам дека е многу педерски од возачот пред мене ако има простор а не се преместува во десната лента. Од мое искуство ова се случува многу често и од невнимание!! Значи не е од инат, туку едноставно немање свест дека со такво возење се предизвикуваат проблеми во сообраќајот. Дали од мрза да се погледне во ретрозивор, дали вози жена со седиштето во најблиска позиција до воланот со испотени раце и нервоза и нормално нема шанси да погледне во ретровизер и многу други банални причини. Свест треба, не сме сами на патот.

Значи, педерски е да не се види во ретровизор. тоа е немање свест, потенцијално предизвикува проблем во сообраќајот. Се согласувам. Но дали возење над ограничувањето е имање на целосна сообраќајна свест и никогаш не предизвикало никакви проблеми во сообраќајот?

Ако тој пред тебе вози 60, а ти позади него 65 тоа значи две работи:

1. не брзаш никаде (не возиш трудна жена со крварење у болница со упалени 4 жмигавци)

2. разликата во времето до дестинацијата (60 вс 65 км/ч) е занемарлива.

Зошто тогаш потребата тој напред да се тргне? Заради подобар видик? Зошто, наместо тоа, не се одлепиш малце позади него и двајцата - на безбедно растојание еден од друг - не си возите 60 таму кај што сте тргнале?

Педерски би било на ограничување 60 тој напред да вози 45 и да не се трга у средна/десна лента. Не само педерски, туку тогаш прави и прекршок: го попречува нормалното одвивање на сообраќајот. Ама возење над ограничувањето не е нормално одвивање на сообраќајот.
Возење над ограничувањето неможе да биде констатирано како фиксиран параметар. Ако било +5 или +30 има суштинска разлика, особено во град.

Абе види точно е дека не не брзам никаде, јас лично сметам дека ако самите услови дозволуваат на пример на некоја голема и широка улица со 3 ленти и ограничување 60 без многу сообраќај, некој вози во крајна лева лента со точно 60 а јас со 65 човечки е да се тргнеш. Но тоа не се случува често и тоа е само резултат од причините што ги кажав претходно. И нормално дека не сум дебил како многу возачи, и сигурно нема да се лепам или да блиндирам. Држење растојание и ќе си чекаш. Друго решение нема.

Сето ова нема смисла пример на улица како Партизанска според мене особено кај Буњаковец пазарчето. Ако возам 60 во лева лента и има прилично сообраќај (автомобили, пешаци трчаат како ненормални, велосипеди, паркирани автомобили на улица) и некој ми се лепи ондак искачам на нареден семафор од кола и бокс у фаца на тој што ми се лепел   :D (мала шала).

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #10825 на: 12 Февруари 2015, 14:35:29 pm »
Филип   истиве правила ти важат и за на автопат ?

Прво да видиме дали си ги разбрал правилата. Кои се тие? Па ќе ти кажам.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43929
  • Il Moderatore
« Одговори #10826 на: 12 Февруари 2015, 14:37:02 pm »
Не се поместувам бе! И сеа? :P
Си возам 60, а ти заобиколи ме од десна страна ако ти стиска. Може сакам лево да свртам на следниот семафор.
Ако не се поместуваш, напраи си ваков дијалог со пријателот.

Ама што ти е гајле чоек за моите потреби? Помести се и глеј си ги твоите потреби.

Точно тоа и го правам: во автокоманда ќе вртам лево накај саем. Па си ги гледам моите потреби:

- имам потреба да си седам у левата лента, пошто ќе вртам лево. При тоа, не го попречувам сообраќајот за никого кој вози според пропис.
- немам потреба да мењам лента. Што мајка барам у десна лента ако имам намера да вртам лево? Што сум ја тука, мењач на ленти?

Ќе се тргнам од лева лента во некое од овие сценарија:

- возам под ограничувањето и тој позади го принудувам да ме преткнува од десно
- тој позади е некакво имрџенси возило
- џандар ме запира
- мислам да вртам десно

Ама да се тргам без никаква потреба, за некој што - ете - се нервира ако вози по знаци куров му сака да вози брзо? Тогаш е кур вс кур работата, и ја му давам предност на својот. Кој го ебе.

ЕДИТ

Така де... он сака на својот кур да му праи ќеф, па затоа мораат сите да му се тргаат од пат. како не бе

Ама што е битно бре луѓе зошто јас сакам да возам колку што сакам?! Што ви е гајле? ШТо толку се замарате дали јас од ќејф или од потреба брзам. Не е ваша работа. Што е толку проблем да се биде културен возач и да не им пречиш на другите. Зошто мора да бидеш есхол само затоа што законот ти дозволува? Тоа не ми е јасно. Ако ти се врти лево, дај го жмигавецот, ама жмигавец се дава непосредно пред раскрсница. А ти се влечкаш у трета лента уште од кај јаја паша, а сакаш кај автокоманда да вртиш лево, тогаш си есхол невиден. Тргни се, па после саем пак врати се во трета. И ич да не си го прашуваш зошто јас сакам да возам побрзо од тебе. Не е твој бизнис. Ако си културен возач ко што сакаш да се претставуваш, постои и нешто што се вика етика и не е пишана во законите. А етика нема ако си го прашуваш курот и ако те занима зошто јас брзам.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Присутен Спенсер

• Легенда
« Одговори #10827 на: 12 Февруари 2015, 14:37:03 pm »

Ако возам 45 на партизанска тогаш нема да возам во левата лента, ќе возам во средната.

Но, ако ете се најдам со 45 на партизанска во лева лента и некој ми светка - сигурно дека ќе се престројам. Освен ако не мислам да вртам лево на следниот семафор и ако тој семафор е блиску. Тогаш нема.

На 45 ќе се престроиш, на 60 нема. Зашто ? Зашто ограничувањето е 60 ? Ок, за тебе постои- за мене не. И ?  

Зашто да биде едноставно- кога може да биде сложено. Уживаш во ваквите дискусии со тупење нели ;D :D :D :D

Значи, НЕ Е ЗАКОНСКИ можеби, но е ЧОВЕЧКИ кога некој ќе ти блендира да се тргнеш. :) Затоа што не можеш да знаеш зашто блендира.
Тој шо блендира може после 500м ќе се закова во бандерата, но...  тргни се и лабави си.

Отсутен koce1102

• Редовен
  • Пораки: 1531
« Одговори #10828 на: 12 Февруари 2015, 14:37:06 pm »
Филип   истиве правила ти важат и за на автопат ?

Правило на левата лента :D

Присутен Спенсер

• Легенда
« Одговори #10829 на: 12 Февруари 2015, 14:42:21 pm »
Филип   истиве правила ти важат и за на автопат ?

Правило на левата лента :D

Коце, Филип те прашува за брзината.. сега ќе ти каже дека на автопат е дозволено 120км/ч, и над тоа ако возиш-  или те стрелаат или те праќаат во логор. ;D :D  И ако он вози 120км/ч во лева лента, ти можеш да блендаш колку сакаш- нема да се тргне. :D