Автор Тема: Што ве нервира во сообраќајот? Што ве изнервира денес?  (Прочитано 3269059 пати)

Отсутен krell

• Редовен
  • Пораки: 1809

Симо, драго ми е кога ќе видам ваков возач како тебе. Многу може да научат од тебе!

:P

Ван, драго ми е кога ќе видам форумџија како тебе. Многу може да научат како се дискутира на форум, и како се посочува пример на форумов што е корисен за сите постиран од друг корисник.

Скромноста, и посочувањето на другите вредни корисници е одлична карактеристика кај еден форумџија.

;)

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22280

Симо, драго ми е кога ќе видам ваков возач како тебе. Многу може да научат од тебе!

Ван, драго ми е кога ќе видам форумџија како тебе. Многу може да научат како се дискутира на форум, и како се посочува пример на форумов што е корисен за сите постиран од друг корисник.

Скромноста, и посочувањето на другите вредни корисници е одлична карактеристика кај еден форумџија.

;)

Прајте шо ќе праите само мене не ме спомињајте...

..or else..

(Hint deka malku go podzatupevte site so tocokot i CRV-ot). ;D

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5390
  • VW Golf MK3 1.9 TDI

;)

Благодарам за комплиментот, Крел.

Како што кажа Владимир Набоков во една негова книга: „Доволно сум горд за моето знаење за нешто, за да бидам скромен за моето незнаење за се„.

;)

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 15308
Денес Нубирата на регистрација...

НЕМА ФАКИН СООБРАЌАЈНИ!

Истиот проблем глеам и ExtremeBT...

Не кажуваат до кога немало да има.

Отсутен Fic_CC

• Легенда
  • Пораки: 16793
  • Keep it 100
Одкога Хондата ќе го удри велосипедистот, возилото на најлевата лента тргнува понапред и се гледа дека тревникот е непрекинат и нема раскрсница на местото. Мерцот и Џипот го чекаат да помине тој со Хондата.

1. „An intersection is any place where one line of roadway meets another roadway„
http://apps.dmv.ca.gov/pubs/hdbk/right_of_way.htm

Ама нема врска што вика законот, твоето разбирање за поимот раскрсница е тоа што е важно!

Која раскрсница е кога споредно патче без обележани ленти се вклучува во коловоз со три ленти? Зарем треба сите три колони да застанат за ако сакаат и овие со Мерцот и Џипот да поминат на другата страна преку тревникот како тој со точакот?

Отсутен Anton

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 825
ја ќе бидам крив како овој со црв-то што не сум претпоставил дека народов е неписмен?
Да, не треба да си попаметен од амеба за да го сфатиш тоа.

не сте во право, ако сте во право мојата прва сообраќајка јас ќе бев крив а не тој другиот

идам од рамстор право на раскрсницата за нова македонија право да продолжам.
на раскрсницата џандар ми вика побрзај со рака,
во меѓувреме, за лево двете ленти (накај водњанска) блокирани гужва.
и меѓу нив се протиња еден идиот на моторче и фала богу го опнав (среќа рефлекс јак и моторно кочење и само малце го удрив ми падна на хауба)
дојде џандарот го отера у пм тој со моторчето и ми вика земи му документи и пријави си во полиција да ти ја направи штетата.

така да нели ја со кола сум бил сум требал да внимавам на околина ово оно,
не објаснувајте ако не знаете.
едноставно има моменти кога искача некој морон со точак, мотор или со сакати нозе од нигде никаде и не можеш да реагираш

ако ми падне некој на улица додека менува сијалици улични и ја го удрам, ја пак ќе бидам крив?? сум требал да претпоставам дека од небо ќе ми падне човек?

Jay Leno: Racecar driving is like sex. All men think they are good at it but...

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Која раскрсница е кога споредно патче без обележани ленти се вклучува во коловоз со три ленти? Зарем треба сите три колони да застанат за ако сакаат и овие со Мерцот и Џипот да поминат на другата страна преку тревникот како тој со точакот?

Прво, вообичаено никаде на коловоз со три ленти не се приклучуваат „споредни патчиња„ (од видот на селски макадам стази или што веќе си претставуваш со поимот  „споредни патчиња„). Второ на видеото се гледа дека приклучниот пат е обележан со две ленти, и солидно пополнет со сообраќај.
Дозволи да те потсетам ако не си видел добро (зумирај и стави на 720р):
Not a valid youtube URL

Убаво се гледаат обележани лентите. Што па и нема никаква врскана приклучниот пат дали и колку ленти има и дали визуелно се одвоени. Сите се рачунаат за раскрсници од аспект на правилата и на законот.

Затоа има закони, зошто јас и ти, или некој трет, може да имаме многу различна претстава што значи поимот раскрсница... Затоа постојат закони кои тоа го објаснуваат со зборови, и јас и ти (или некој трет) не мораме да се објаснуваме што е што.
Тој закон, во државата каде се случила случката вели вака:

- Раскрсница се рачуна секое место каде на еден пат се спојува друг пат.
- Дури и ако нема знаци СТОП или за првенство на премин на било која раскрсница, возачот што се приближува на раскрсницата мора да ги пропушти возилата, велосипедите или пешаците, кои веќе се на раскрсницата.

Цитат
Intersections

An intersection is any place where one line of roadway meets another roadway. Intersections include cross streets, side streets, alleys, freeway entrances, and any other location where vehicles traveling on different highways or roads join each other.

At intersections without “STOP” or “YIELD” signs, slow down and be ready to stop. Yield to traffic and pedestrians already in the intersection or just entering the intersection. Also, yield to the vehicle or bicycle that arrives first[/b], or to the vehicle or bicycle on your right if it reaches the intersection at the same time as you.
    At “T” intersections without “STOP” or “YIELD” signs, yield to traffic and pedestrians on the through road. They have the right-of-way.

Означените места се означени за да ги прочиташ, не за да ги игнорираш.
Ако имаш проблеми со англискиот, кажи да го преведам целиот цитат.

Во секој случај, читано меѓу редови, на коловози со повеќе ленти, за безбедно возење во левата и во средната лента доволно е да се намали брзината пред секоја раскрсница... но правилата за застанување и давање предност 100% мора да се спроведуваат во главно за десната лента, зошто во таа лента ќе се приклучат возилата од приклучниот пат. Без разлика што коловозот со три ленти е главен пат, а приклучокот е спореден пат.

Затоа кога возиш на коловози со повеќе ленти и ќе видиш знак дека за 100-200 метри доаѓа приклучка од приклучен пат: ќе си фатиш средна или лева лента или ќе успориш и ако треба ќе застанеш... наместо да се правиш паметен и да претицаш на десна лента (и после да удриш некој, и да го лежиш во затвор). Кратко и јасно.

Тоа се за SUV-от на страна и расчистено (барем се надевам дека е), навистина не ми е јасно од каде испадна велосипедот. Очигледно е дека преминува коловоз на несоодветно место.
Но без разлика на се, SUV-от ги крши законите за десната лента и за почитување на предност на приклучокот од десната страна. Уште еден идиот кој се прави паметен дека не треба да чека кога сите (нормални) чекаат.
Во комбинација со идиотот на велосипед, двајца идиоти на исто место е рецепт за судар. (а велсипедистот е идиот е не затоа што воопшто помина, туку затоа последната десна лента ја помина без да е сигурен дека нема да го згазат)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34462
  • Таков е животот... јебига
ја ќе бидам крив како овој со црв-то што не сум претпоставил дека народов е неписмен?
Да, не треба да си попаметен од амеба за да го сфатиш тоа.

не сте во право, ако сте во право мојата прва сообраќајка јас ќе бев крив а не тој другиот

идам од рамстор право на раскрсницата за нова македонија право да продолжам.
на раскрсницата џандар ми вика побрзај со рака,
во меѓувреме, за лево двете ленти (накај водњанска) блокирани гужва.
и меѓу нив се протиња еден идиот на моторче и фала богу го опнав (среќа рефлекс јак и моторно кочење и само малце го удрив ми падна на хауба)
дојде џандарот го отера у пм тој со моторчето и ми вика земи му документи и пријави си во полиција да ти ја направи штетата.

така да нели ја со кола сум бил сум требал да внимавам на околина ово оно,
не објаснувајте ако не знаете.
едноставно има моменти кога искача некој морон со точак, мотор или со сакати нозе од нигде никаде и не можеш да реагираш

ако ми падне некој на улица додека менува сијалици улични и ја го удрам, ја пак ќе бидам крив?? сум требал да претпоставам дека од небо ќе ми падне човек?

Бате Антон, ти во случајот не си бил виновен и плус полицаец ти дал предност. Знали ПОЛИЦАЕЦ.

Во случајот CRV-то прави сериозен прекршок по најмалку два сериозни основи и затоа е виновен. Има голема разлика меѓу твојот случај и овој. Али фала за информација. Тој моторџија може повеќе нема така да вози на „црвено“ особено кога има полицаец.

Отсутен DayWalker

• Сениор
  • Пораки: 3063
  • Ќебапбрингер!
On roads with four or more lanes (including divided highways), vehicles may pass to the left or to the right of slower vehicles as long as the maneuver can be completed safely

Значи ова е онака од 10 секнди гуглање што го најдов, барајте.

Мене па 1на секунда ми требаше да увидам дека условот не е исполнет (пошто удирање велосипед на раскрсница не ќе да е безбеден маневар).
Го освоив интернет?  ;)

Не?
ОК, налутен заради неосвојувањето на интернет, мојот супериорен Гугл Фу го пронајде следново:
Цитат
Intersections

An intersection is any place where one line of roadway meets another roadway. Intersections include cross streets, side streets, alleys, freeway entrances, and any other location where vehicles traveling on different highways or roads join each other.

Driving through an intersection is one of the most complex traffic situations motorists encounter. Intersection collisions account for more than 45 percent of all reported crashes and 21 percent of fatalities according to the Federal Highway Administration.

At intersections without “STOP” or “YIELD” signs, slow down and be ready to stop. Yield to traffic and pedestrians already in the intersection or just entering the intersection. Also, yield to the vehicle or bicycle that arrives first, or to the vehicle or bicycle on your right if it reaches the intersection at the same time as you.
    At “T” intersections without “STOP” or “YIELD” signs, yield to traffic and pedestrians on the through road. They have the right-of-way.
Not a valid youtube URL
Возачот во десната лента го прекрши законот по неколку основи на законот, покажани погоре во означените места: не застана на раскрсница, не го пропушти велосипедот, удри во велосипедот, (дури не го пропушти ни возилото од десно кое стигнало пред него на раскрсницата, како што пишува погоре).
Ушто поважно, дотичниот возач со игнорирањето на двете застанати возила (па уште и во побрзите ленти од таа што ја вози), го прекрши правилото „не биди идиот„.

Се разбира сето ова не го абсолвира од одговорност ни велосипедистот. Иако не го прекрши законот (погоре убаво пишува), но го прекрши претходно спомнатото правило „не биди идиот„. Затоа што првенствено тој е одговорен за сопствената безбедност... да погледаше убаво и да се движеше поспоро, немаше да биде удрен од другиот идиот.

Но тоа што мене ме чуди тука, е колку еднострано се гледа на работава. Но тоа е што е, јасна е работата дека се апсолутно потребни 24/7 снимања на сите раскрсници (па и на други одбрани места) и ригорозно казнување на сите учесници во сообраќајот кои прават прекршоци.

Значи, прво, ова не беше претекнување! Значи треба да се вратиме две три лекции поназад, за да успееме да го разбереме и овој закон.
Типот возеше. точка, крај. Како што кжа и Антон што треба да претпоставува дека човек што прелетувал со парагвајрдер ќе му падне под кола?

Друго, раскрсница, па раскрсница. ИМА голема разлика. Значи за ова и дете од второ оделение ќе ти каже кој има право на минување. А и стварно незнам што има врска улицата десно, со проаѓањето на точакот на место НЕ обележано и преку зелена површина.

И друго многу битно прашање, имаш учено америчко право? или еве и тука право?
Ако да, тогаш многу добро знаеш дека тоа што е напишано може да биде доста конфузно иако тоа не изгледа така. Дури на суд, кога ќе се соберат докази, тек тогаш ке се увиди кој е крив.

И да и мене ме нервира едностраното гледање на работава. Како тоа точакот да испадне дека не е крив, е чекајте малце другари КРИВ Е. А не само што е крив туку е и морон, кретен, сељак затоа што не се чува самиот себеси. Поминува кај стигне, епа повелете лекција.

И ме интересира, пошто толку ги разбираш америчиве закони, начини на возење и слично, си возел таму или имаш читано нешто или од каде ова познавање на се во USA? (ова настрана од муабетот, чисто мене ме интересира)

ЕДИТ: А и заборавив, кога веќе ги покажуваме законите за раскрсници, претекнуање од десна страна и слично, ајде кажи ми што велат истите тие закони за "поминување улица(да не кажам автопат) со три ленти на место не обележано за тоа, преку зелена површина?
Ова ќе оставам на тебе да го пронајдеш, пошто видовме нели дека гуглаш подобро од мене ;)

Отсутен Anton

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 825
ај нема везе...

има случки кога се гледа дека можел возачот да реагира но се заборавил или што и да е и не реагирал,
а има моменти кога едноставно немаш време да реагираш,
овдека овој со црв-то не е крив во никој случај бидејќи тој дебилот со точакот искача од позади малце поголемо мпв што уште помалце го прави видлив. а и според патот на сопирање не ми изгледа дека вози повеќе од 40/50кмх
и не дај боже го скине на лице место, и го прогласат за виновен возачот, зашто?! зашто некои луѓе немаат грам мозок да размислат пред да направат нешто.
така да не гледам по кои два основи прави прекршок
Jay Leno: Racecar driving is like sex. All men think they are good at it but...

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
Ако ако, битно возачот у CRV-то да го видам обесен за јајца.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
Јас точакџијата и да го пишеме случајов решен. :) :) :)

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Типот возеше. точка, крај. Како што кжа и Антон што треба да претпоставува дека човек што прелетувал со парагвајрдер ќе му падне под кола?

Да, ти кога гледаш во другите две ленти застанати коли... НЕ ПРЕТПОСТАВУВАШ ДЕКА НЕШТО ЧЕКААТ ДА ПОМИНЕ?
Мислам навистина, колку глупави мора да се правиме??

Друго, раскрсница, па раскрсница. ИМА голема разлика. Значи за ова и дете од второ оделение ќе ти каже кој има право на минување. А и стварно незнам што има врска улицата десно, со проаѓањето на точакот на место НЕ обележано и преку зелена површина.

Дете од второ оделение оволку пати да му го цитирав извадокот од законот, досега сигурно ќе го прочиташе.
Ти очигледно не...

Велосипедот преминува на несоодветно место, ама возачот во десната лента морал да застане и за да види зошто другите се застанати и заради законите кои ги цитирав и кои велат:
- За раскрсница го рачунаат секое место каде на еден пат се спојува друг пат. Закон!
- Дури и ако нема знаци СТОП или за првенство на премин на било која раскрсница, возачот што се приближува на раскрсницата мора да ги пропушти возилата, велосипедите или пешаците, кои веќе се на раскрсницата.

И друго многу битно прашање, имаш учено америчко право? или еве и тука право?
Ако да, тогаш многу добро знаеш дека тоа што е напишано може да биде доста конфузно иако тоа не изгледа така. Дури на суд, кога ќе се соберат докази, тек тогаш ке се увиди кој е крив.
...
И ме интересира, пошто толку ги разбираш америчиве закони, начини на возење и слично, си возел таму или имаш читано нешто или од каде ова познавање на се во USA? (ова настрана од муабетот, чисто мене ме интересира)

Аман бе... морам ли да дипломирам американско право за да прочитам извадок што се однесува на право на првенство на премин?
Ти кажав, ако имаш проблем со англиски јазик кажи и ќе ти го преведам целиот релевантен дел од текстот/законот.

@Anton
Цитат
Intersections

At intersections without “STOP” or “YIELD” signs, slow down and be ready to stop. Yield to traffic and pedestrians already in the intersection or just entering the intersection. Also, yield to the vehicle or bicycle that arrives first[/b], or to the vehicle or bicycle on your right if it reaches the intersection at the same time as you.

...
овдека овој со црв-то не е крив во никој случај бидејќи тој дебилот со точакот искача од позади малце поголемо мпв што уште помалце го прави видлив. а и според патот на сопирање не ми изгледа дека вози повеќе од 40/50кмх
и не дај боже го скине на лице место, и го прогласат за виновен возачот, зашто?! зашто некои луѓе немаат грам мозок да размислат пред да направат нешто.
така да не гледам по кои два основи прави прекршок

Aнтон, ова погоре можеш и ти да го прочиташ.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
Јас точакџијата и да го пишеме случајов решен. :) :) :)

;D

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
Намерно бараше црнчуга, знам! :)