Автор Тема: Што ве нервира во сообраќајот? Што ве изнервира денес?  (Прочитано 3266111 пати)

Отсутен UrSa1986

• Редовен
  • Пораки: 1506
Мартин, која лента е за велосипедисти и велосипеди со мотор на Партизанска?

Сите коловозни ленти :P Понекогаш и за запрежни коли :)

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6213
  • 69
Незнаев каде да пишам, еве тука. Ако не одговара, нека го премести некој од надлежните мислењево.

ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ:
На улица Железничка, нема повеќе можност за паркирање од левата страна како и до сега, по целата нејзина должина!!!
Денес одам по улица, гледам полиција, небаре рација се прави...Сите коли кои беа паркирани ги фотографираа и на еден огромен список им ги запишуваат регистерските таблички.
Некој од возилата не беа нормално паркирани, него онака на косо, па го прашувам сообраќаецот: Ги казнувате дека не се прописно паркирани? Вика не, него до сега беше паркинг, а од пред некое време не е изгласано во собрание ова да биде повторно паркиралиште, па така да на улицава е забрането паркирање!!!
Викам а што се обележени паркинг местата??? А каде има знак дека е забрането паркирање??? Вика дечко забрането е паркирање. Тоа е.

Значи да не се изложите на ризик и непотребна казна, да си знаете.
Нема знак дека тоа е паркинг, ниту дека не е паркинг, ниту пак има знак за забрането запирање и паркирање. Единствено се уште ги има обележените паркинг места.
Е*емти и држава и закони и све у неа.
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Присутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18024
Мартин, која лента е за велосипедисти и велосипеди со мотор на Партизанска?

Црвена лента, се наоѓа на самиот крај на пешачкиот премин. Доколку така е обележан пешачкиот премин, велосипедистот нема потреба да се симнува од точак. По таа лента (по правило) се продолжува од една велосипедска патека, на друга велосипедска патека, а тоа е оној тротоар што е најблиску до самиот коловоз. Ова е одговорот на прашањето што ми го постави.

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
Според законот треба велосипедистот да се симне од точак за да премине улица. Ако имаш извадок каде пишува спротивно, приложи го.

Отсутен Tome-Colt

• Близок до администрацијата
  • Сениор
  • Пораки: 4619
  • Муфљуз
Не си го дочитал законот Дени. Точно е дека го пишува тоа меѓутоа пишува дека таа обврска важи на пешачки премин. Во Македонија ретко каде има само пешачки премин, сите се комбинирани со велосипедски премин што е означено со белите коцки одвоени од зебрата. И да нема црвена патека пак има велосипедски премин. На тоа место велосипедистот немора да се симнува од точак.
„Јас, Филип, кењам по форуми и не треба човек ништо да ми верува. Се што пишав за брзината на возење е куп гомна од коњ.“

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
Извадок би бил добредојден. Ако не е проблем.

Отсутен Tome-Colt

• Сениор
  • Муфљуз
Ако имаш ти извадок кој го вели тоа што ти го тврдиш приложи го ти :)

Едит: За појаснување види член 2 став 1 точка 56 од ЗБСП во врска што се спаѓа под терминот пешак.
„Јас, Филип, кењам по форуми и не треба човек ништо да ми верува. Се што пишав за брзината на возење е куп гомна од коњ.“

Отсутен ARMEX

• Сениор
  • Пораки: 3616
Значи  можеш од коловозна лента директно на пешачки  да си прејдеш без проблем?

Отсутен Tome-Colt

• Сениор
  • Муфљуз
Сега веќе смеша баби и жаби. Зборуваме за велосипеди и велосипедски патеки и места каде што истите се уредени.

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
Така и си мислев. :)

Отсутен Tome-Colt

• Сениор
  • Муфљуз
И јас истото го помислив :)

Отсутен ARMEX

• Сениор
Велосипедот иде од спротива, во негова лева коловозна лента да заврти лево, наместо да  чека пре оѓа на пешачки пред мене и коментира. Тоа е на Рузвелтова, после кафулето со на улица паркирани возила.

Отсутен Tome-Colt

• Сениор
  • Муфљуз
Во такви ситуации најсигурно е да го опалиш здраво велосипедистот. После тоа ќе си се реши судски работата. Јас стално се бунам на луѓе кои ми свират од позади на места каде што е предвидено движење на велосипедисти по коловоз, односно на места кај што нема патека. Нека ме опали од позади здраво што к*р и така после јас ќе му ја покријам на суд штетата :)

Отсутен ARMEX

• Сениор
Повеќе ме насмеа после тоа дешавката. За онаму каде не е за жал предвидена патека е нормално да се движиш по коловоз, малку е глупаво па онаму каде ја има да не се користи. Иако е обично во лоша состојба, кон Александар палас, Илинденска со Собрание на град Скопје(ја има само од едната страна), скоро цела Бандитен штрасе и слично.

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
Се знае точак кај се вози во МК. На улица како кола. Што подегенски се понашаш тоа подобро. Поготово кога си на две тркала и секоја втора кола може да ти го прсне черепот, треба што поише да се курчиш и да возиш по сред улица. Тоа си е правило.

Зошто ако си бил поштен и си возел во патека, си се симнувал на пешачки, си чекал на црвено (недај боже има и такви), после кога ќе те прегази кола (зошто е  незибежно) сите ќе зборат: „ Ете он беше поштен, на мравка не газеше, и пак го утепаа.“