Автор Тема: Што ве нервира во сообраќајот? Што ве изнервира денес?  (Прочитано 3266662 пати)

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
Веројатно е истиот од претходно.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44958
  • Il Moderatore
gradezen otpad I sut sekoj sekade frla, duri I koga kontejnerot go istura Komunalec se sto kese rasturi samo grubo so lopata kego zacisti ostanatoto se na asfalt ostanue...
I jassum imal ist straf pred nekoj 3-4 godini, se slusase na sekoe krukce vrtenje gumata...

kaj Simo e koso zbrcano crno strafce a se gleda ispaknatata ivica pobelela cukajki od asfalt... :))

Не се слуша дамуи*ем. Инаку малку е возено, веројатно или истиот ден (вчера) или ден претходно. Пошто јас без глаа ќе го остаам за недела дена :D
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Присутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22277
Кај Samara, рикверцот е до прва брзина. Едно благо коленце ги двои. Ни притискање надолу, нит` некој друг граничник ти го издвојува рикверцот. Не му е лесно ни на типот у Samara-та.
Edit, ме претрка Ахтунг, се гледа дека искуство со самара имал ;D

BTW, ова ми се дешава 100-ти пут, и ова се дешава само во мојата чудесна земја:

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Секако, пробав да отштрафам - дише, си го затегнав штрафчето.... Утре на чепче..

Na brat mi ova mu se desi na parking kaj Laptokarija....koga castese za nova kola.
Normalno, so novata kola bese.

;D

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Пораки: 3409
  • Хюндай Тюсон
напнал малку повеќе на лево, рикверцот му е лево од прва брзина, мене ми се деси пред 13-14 години тогаш бев почетник и ја направив истата грешка стоејки на црвено :) среќа немаше никој позади мене :)

Кај Samara, рикверцот е до прва брзина. Едно благо коленце ги двои. Ни притискање надолу, нит` некој друг граничник ти го издвојува рикверцот. Не му е лесно ни на типот у Samara-та.

И кај мене е така. Всушност треба да се крене менувачот нагоре, па лево и нагоре ко за прва, НО, нешто изгледа ми е шалтерот со луфта, па речиси и да нема граничник да за пребаци за во рикверц.
Јас си го знам и 99% нема шанси да го утнам освен на брзо шалтање од трета во втора премногу лево да го однесам шалтачот, ама до сега на сите на кој сум му ја дал колата да ми ја пробаат, сите од прва во рикверц ја ставиле, па ај им објаснувам дека речиси нема граничник и треба со доста осет :D

Јас не утнав да ставам во рикверц место прва кај тебе :D

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34462
  • Таков е животот... јебига
СИмо а што е надолжната линија што е веднаш до штрафчето? Онаа што е иста боја како гумата само малку потемна?
И јас забележав денес две такви на едната гума. Како да имало некое триење таму.

Тоа го има на сите 4 гуми. Не му се секирам. На толку мала површина и толку рамномерно не е од триење :)

Ами од шо е? Кај мене на едната гума има две такви паралелни а на другите нема

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
Кај мене се на 4-те гуми и сите се на идентична позиција. Треба да ги прашам Continental шо им е тоа.

Едит: На еден форум за моторџиски гуми прочитав иста работа за моторџиска гума. Antenna thread, го спроведува електрицитетот од гумите кон земја. Има логика и на автомобилски гуми.
« Последно менување: 14 Април 2014, 20:51:02 pm Simo - Carrier166 »
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
Ахаааа...
Хммм... не сум имал поима во врска со тоа. Кај мене сега за сега е на една гума само, на предната лева гума, ама таа е и најоптеретена кај мене. Пред недела дена го немаше тоа, сега се појави викендов, кај другите гуми нема. Ама ме чуди па, како го споредува електрицитетот кога е гума ебаго не е проводник, а башка сум имал многу многу возила, сите сум ги пазел домаќински и сум внимавал на гумите, прв пат сега видов кај мене, втор пат кај тебе...

Нешто не ми е јасно, мора да се информаирам.

edit: ова ли е тоа? Ама не ми изгледа дека е баш тоа... http://publik.tuwien.ac.at/files/PubDat_176851.pdf

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
Ова:
Цитат
Q: I have Bridgestone BT023 tires on my bike. Recently, I discovered something that worries me. I was adjusting the chain when I noticed a thin line around the circumference of the rear tire, right in the middle of the tread. The line was a little bit darker than the rubber on either side of it. I felt it with my thumb, but it didn't feel like a groove. I checked the front of the swingarm and under the fender in case something was rubbing the tire, but I couldn't find anything. Then I checked the front tire and found another line just like the one on the rear tire. Both tires appear to be working fine. They hold pressure, and the handling of my bike is the same as it was on the last set of tires. But I can't stop wondering about that dark line. Do you have any idea what might have caused it?

Mike O'Kelly, Berkeley, CA

A: We have a bike in our road-test fleet with the same line around the rear tire. It's nothing to worry about. In fact, you should be glad it's there unless you enjoy electrical shocks. Motorcycle tires have a lot of different materials in the compound. One in particular, silica, helps the rubber heat up quickly and improves grip in cold and wet conditions. One drawback of silica is that it's a good electrical isolator. Tires with rubber compounds that use a lot of silica build up a static-electricity charge as you ride, sometimes enough to give you a light shock when you put your foot on the pavement, becoming the ground in the circuit.

The line around your tires is called antenna tread. Unlike the rest of the compound that makes up the tire, this line doesn't have any silica in it, so it dissipates the static electricity as you ride rather than letting it accumulate. Antenna tread isn't new or peculiar to any one brand. All motorcycle tire manufacturers build it into their tires—even car and truck tires have it—though it's much harder to see there because of the dense tread pattern. The visible line of antenna tread might fade or disappear over time, but meanwhile it's nothing to worry about.

Read more: http://www.motorcyclistonline.com/howto/street_savvy/watch_your_six_street_savvy/#ixzz2ytAQgrWT
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
Хоули шит!!!! Зар имало и таква работа? Има смисла, мада никогаш не сум помислил на такво нешто...

Али убаво е да се знае.... со оглед на тоа што Спарк иде 190.. у слободен пад... па би имало смисла antenna thread :D

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
И јас не знаев фаланга, ти да не ја спомнеше линијава, никад немаше да дознаеме ;) Што ти е форумџиски ефорт! :D
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
Следен чекор со детектор за дебелина на лак да откриете колку е длабока. И дали е удрена.

Отсутен Влатко К.

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 446
Ќе легнев в затвор за малку од денес натаму.

Пред некој ден читав по веснициве и порталиве дека на маливе нова забава им било истрчување пред кола во движење, нешто као предизвик, кој сака да се покаже пред друштво.

Околу пладне, возам од Зоолошка право кон Капиштец по Рузвелтова. Се отвора семафор, тргнувам јас, колона од обратен правец (Рузвелтова кон Илинденска - лево) и првиот возач со Ибица, процени дека ќе помине, некои девојчиња на семафор, во правец од Орце кон Центар, се шуткаа, па се вратија на тротоар, и тој, сепак, реши да ми ја испочитува предноста.

Само што го одминав, еден glimpse кон чоеков, пред кола, речиси на средина едно од девојчињата на нивно црвено.... Не бев брз, закочив, девојчето се врати на тротоар (повторно) и се пукна од смеење со другарките.

Игра ли е да загинеш под тркала, да му се сневиди?

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
glej da ne legnes, inace sega rabotam blizu zatvoro Sutka; ti vetuem redovna poseta :)
« Последно менување: 15 Април 2014, 00:05:18 am RedEco »
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен Ultimate

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 92
  • PetrolHead
Секој будала на свој начин,само не е убаво невини луѓе да гинат по затвори за специјалки  >:(

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
Кога веќе се смеела требало да излезеш и со еден шамар да ја натераш да плаче пред другарките.