прво дизелот ти чури.
Тек да видиш од под мишка како ми смрди, па па па...
второ ни ти не возиш по прописи баш.
Па што? Сигурно дека и јас возам
понекогаш над ограничувањата и тоа не е никаква тајна, ама не тврдам дека тоа е нормално, дека така треба, дрн, дрн.
Промоцијата на непочитувањето на правилата како нешто нормално ми пречи и стално ќе мрчам за тоа, пошто читаат деца.
Еве, пушам и цигари. Ама не ми паѓа на памет да ќењам наоколу дека пушењето е нормално, дека не е ништо страшно ако пуши човек итн итн. Не им се смеам на непушачите. Ти текнува?
затоа, немој да кажуваш на било кого (уште помалку на некој кој има една од нај бесните коли во државава) што да очекува и да прави со СВОЕТО возило кое го купил СО СВОИ пари и го управува по СВОЈА желба.. а ако направи срање ке си има и СОПСТВЕНИ последици. ако заебе некој друг ке има дупло или петодупло ЛИЧНИ последици.
Тоа ако живееш сам во пустелија. Кога живееш во цивилизација, тоа што прави поединецот ја тангира целата заедница. Тоа основната разлика меѓу дивјаштво и цивилизација, т
оа е самата дефиниција за цивилизација - кога акциите на поединецот ги тангираат не само него самиот, туку и заедницата.
Ако некој вози сам во пустината Гоби, стварно не ме тангира како вози. Негова работа. Ама кога вози на
јавен пат кој го дели со други луѓе, т.е. кога е учесник во јавен сообраќај, неговото возење ги тангира сите, а не само него самиот.
Затоа се измислени правила,
затоа е битно да се почитуваат.
патем речено не се вика бујруН туку бујруМ...
не, бујруН е. Во Македонија БујруМ е раширена, но погрешна транслитерација:
http://www.lingo2word.com/lingodetail.php?WrdID=209722Не многу брзо,ама да,брзо ќе ја возам,и не,нема да крузам.И ти изгледа живееш во некој виртуелен свет во кој Македонија има стаза,па се плаќа,па се вози брзо..
Па што ако нема стаза? Зарем почитувањето на правилата ќе го условуваме со постоење или непостоење на стаза?
„Еиии сакам да пукам со пиштол, ама во мојот град нема стрелиште, па јеби га морам да пукам на улица“.
Како можам јас да возам 2000 км во еден правец во потрага по патот кои ми се свиѓа за ќефско возење? Можеш и ти да повозиш малце до најблиската стаза, нели?