Уште рано Сабајле еден сељак со искршен авотбус од меѓуселска линија некоја ми пресече пат, ќе се учукав за малку директно во него. Среќа не возев брзо. И уште застанува па вика јас имам предност а од спореден пат влева на главна улица....уште рано рано сија наполнив устата со гадости!
друже во право е возачот на СЕЛСКИОТ ИСКРШЕН АВТОБУС... и од споредна улица да излага ОН ИМА ПРЕДНОСТ... ова ти кажувам за да не се заебеш некад и негде... со измените на законот за сообраќај што настапија оваа година сите товарни возила и автобуси имаат предност во однос на другите возила во сообраќајот, меѓу кои и тоа дека иако излага на раскрсница од споредна улица или од спореден пат кој се приклучува на главен пат, он има предност.. ако ти возиш со 120 на автопат а он 80 и ти даде жмигавец дека се престројува треба да закочиш и да го пропуштиш. истото е и за на булевари и улици... на раскрсница на која се вкрстуваат улици со иста важност и по правило на првенство на минување имаш ти право прв да поминеш, тоа правило не бажи за автобуси и товарно возила, он има првенство да пројде прв па после сите други...
значи имаат предност во се и ако направиш сообраќајка со автобус или товарно возило ПОД ДЕФОЛТ крив си... може да те спаси само една рбаота, а тоа е ако возачот има пивнато нешто пошто во тие измени на законот има и закон со кој нема толеранција за алкохоле т.е. мора да биде со 0 промили...
под товарни возила се рачунаат и пикапи, комбиња и комбенца па дури се рачунаат и оние мијатури од товарни возила, како на пример чинквеченто со товарен гепек... во сообраќајна му пишува ТОВАРНО ВОЗИЛО и он има предност... предност имаат и циганиве со моторите на 3 тркала и сите трактори и мотокултиватори... па сега ти види си....
Прв пат слушам за законов. Може линк нешто, да се прочита.
Многу ме интересира дали е стварно така.
па друже, мислиш дека измислувам? законите кај нас се многу неверојатни ама па овој закон е европски закон а не само македонски... неможам да ти барам линкови, али имаш онлајн архива на закони за рм, отвори, побарај си и најди си... кога ме тангираа некои сообраќајни закони си барав и го најдов...
на пример, верувал или не, во тој пакет закони е донесен и ваков закон:
сопственици или возачи на возила за дотур на трговска стока, во ГРАДСКИ,ПРИГРАДСКИ И СЕЛСКИ СРЕДИНИне се обврзани да носат каиш и за нив не важи законот за ОБАВЕЗНО КОРИСТЕЊЕ НА КАИШ (правилно е безбедносен ремен, е*аго).. на автопат и на магистрала законот важи и за нив исто... е мене овој закон ме интересираше, го најдов, го исштампав и си го чувам у кола...