во мојот случај под број 2 и ајде ако толку сакаш да ти докажам иста сообраќајка двајца во кола бевме, возачот со појас јас без, јас 3 скршени ребра, лево белодробно крило скинато со внатрешно краварење и фацата лом... Прати ме убаво пошто си убеден во себе, повредите на возачот со појас пукната слезина и извадена, 2 ребра скршени, клучна коска скршена и оперирана со ставени штрафови , вилица скршена и оперирана и површни повреди други... Задоволен?
Не ги знаме сите околности, дали во ротацијата колата удрила секундарно во нешто од возачката страна, итн. Повредите на пријателот се можеби баш од тебе кога си го удрил со глава или тело (а он после во стакло/врата), ти во меко си удрил и пријателот ти го амортизирал ударот.

фронтално со под мал агол и замисли со појас дека моментално од самиот џ форс ке ми пукнеа сите органи внатре, после додека лежев скоро 3 недели во болница доаѓаа и џандари а и лекарите истото го кажаа среќа си бил пијан а тоа значи си бил олабавен при ударот па си ја амортизирал самата сила и без појас, а најголема среќа беше малиот агол што помогна колата да не прими директно напред во средина туку зафати измеѓу средина и левиот фар и како удрила се свртела обратно
По тоа што го кажуваш, ударот во дрвото не бил точно на средина туку малку на страна и тоа довело до делумно пренасочување на векторот на движење, во ротација на автомобилот (и со тоа нецелосна конверзија на кинетичката енергија во целосно запирање, што би се случило при удар на дрвото со предната средина од колата (најверојатно полошо за вас)).
Мислам дека или не си ги разбрал докторите, или истите треба да се воздржат од реконструкции на автомобилски несреќи. Тоа е урбани митови, дека ако си олабавен помалку ќе се повредиш... се зависи од околностите. Или ајде пробај некој нека те здене со бокс во затегнат и после во опуштен стомак, па спореди потоа што повеќе боли.

Како и да ги завртиш работите, во сите ситуации е подобро да си врзан.
Освен можеби во случај на директен страничен судар, во (или со) нешто со остра ивица.
Погледај пак, и баш обрати внимание на повредите на внатрешните органи кога НЕ НОСИШ ПОЈАС:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=KrpGvq_Whao