Автор Тема: Што ве нервира во сообраќајот? Што ве изнервира денес?  (Прочитано 2901083 пати)

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
Одг: Што ве нервира во сообраќајот? Што ве изнервира денес?
« Одговори #21645 на: 05 Ноември 2021, 20:17:02 pm »
Значи подобро беше пред столпчињата? Кога се возеше по тротоар? Или?

Пешакот е највисоко ниво на корисник на сообраќај. Особено кога е на тротоар. Тоа некако ни промакнува во МК. Пред се зошто сите сме пешаци.

И не, тротоарот не е улица, и не е паркинг.
morase sa ima mnogu podobro resenie, ne velam deka prethodnoto resenie bese podobro koga bese uzurpiran trotoarot no sigurno deka ova novovo ne e optimalnoto resenie za humano dvizenje na pesacite i nepreceno dvizenje na soobrakajot 30km/cas... 🙃
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30070
    • CARclub.mk
« Одговори #21646 на: 05 Ноември 2021, 23:57:32 pm »
А што конкретно ти смета да се движиш? Издигнувањата? Не се ама баш никаков проблем. Ќе подуспориш, ќе убрзаш, тоа е тоа.

Sent from my SM-G970F using Tapatalk

Отсутен Marakana

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 886
« Одговори #21647 на: 06 Ноември 2021, 00:52:28 am »
Sve u redu, ama da se obelezani so nekoja drecava boja da se primetuva noce  pa i denje, a ne da kocam u mesto kako denes na plasticarska..... usta gi e,,,,,,,
Коме је суђено да буде јебан, том гаће саме падају

Присутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8893
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #21648 на: 06 Ноември 2021, 01:15:39 am »
Не сум бил за да знам, ама ме интересира.
Каде се поставени тие, дали се тоа пешачки премини?
Ако да - и да не е Зона 30, правилото е при наближување кон пешачки да намалиш на 30...
Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #21649 на: 06 Ноември 2021, 07:46:36 am »
Не сум бил за да знам, ама ме интересира.
Каде се поставени тие, дали се тоа пешачки премини?
Ако да - и да не е Зона 30, правилото е при наближување кон пешачки да намалиш на 30...
Ем е зона 30, ем е боемски улици, пешаци еден куп, деца еден куп, кафани, кафичи, слаткари... На пешачките и на раскрсниците е кренато за да се смири сообраќајот.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9226
« Одговори #21650 на: 06 Ноември 2021, 07:52:42 am »
А што конкретно ти смета да се движиш? Издигнувањата? Не се ама баш никаков проблем. Ќе подуспориш, ќе убрзаш, тоа е тоа.

Sent from my SM-G970F using Tapatalk

Mi smeta shto izdignuvanjata ne se Kko shto treba Npraveni. Posebno delot od boemka do noviot kruzen kaj hempro. Sekoe izdignuvanje e prica za sebe. Edno e normalno slednoto kako vo zid da udirash od shto nema dobar agol. A ke vidish ushte kolku ke propadnat bekatonskite plocki.

@loopz so 30 ako pominesh, seriozni povredi ke dobiesh i ti a i kolata

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
« Одговори #21651 на: 06 Ноември 2021, 08:05:33 am »
Сега за сега, мене многу ми се допаѓа. Само треба да почне да работи полиција како што треба, да казнува и отстранува лоши паркирачи и слични нехумани моменти.

Идеално? Секако дека не, ништо не е кај нас. Ама да се среди и да се почитува како што треба - прекрасно ќе биде. Баш пред некој ден бев натаму, ич не ми сметаше да паркирам на паркингот пред Зоолошка и да поодам 3 минути.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
« Одговори #21652 на: 06 Ноември 2021, 08:20:26 am »
Jas taa ulica ja pominuvam minimum 2 pati dnevno, ne mi smeta konceptot na ulicata, Sekogash ja vozam ultra bavno mi smeta shto ne e napravena kako shto treba.

Ne ocekuvaj policija da napravi neshto za nesovesni. Vidi ja primer boemska. Napravena e parking. Sekoj den se karam so nekoj bidejki na pesackiot del ima kola i so detska kolicka nemozes da pominesh.

Site betonski zashtitni topki koi gi stavija za da ne se parkira se srusheni i toa taka trae so godini.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #21653 на: 06 Ноември 2021, 08:28:11 am »
Site betonski zashtitni topki koi gi stavija za da ne se parkira se srusheni i toa taka trae so godini.
Си сликал и си пријавил во општина? Озбилен сум.

Јас еве ќе ти кажам. Имаше кратер на мојата уличка, го сликнав, напишав убав мејл, го пратив. За 3 месеци беше асфалтирана дупката.
Сијалицата трепкаше, мамицата ни ја расплакуваше на пола улиац навечер, жива епилепсија. Сликав, пишав мејл, за 3 недели беше средена.
Картер имаше кај една шахта пропадната, сликав, напишав мејл ја средија за 3 месеци.

Истото сакав за кратерот на Јуриј Гагарин, и кратерот кај ЕВН на ленинова да го пријавам, ама не сум застанал да го сликнам. Ама ќе го пратам и тоа. Моето да си го направам.

Пред 4-5 дена поминував по боемска и беш приметив дека ги откорнале топките и се паркираат возила. И тоа сакав да го пријавам со слика, се убаво, ама не застанав. Ама во наредна прилика и тоа ќе биде.

Треба да се пушти мејлче, со убав текст, нема зијан, 2 минути работа е. Само да си фин, културен, разбран. Сепак не сонува општината кај има кратер по мали уличиња или сијалица прегорена. И да приметил некој, заборавил и толку. Вака ќе си пишеш. Еве сега имаат малце е елан дека се променети да докажат, и тоа треба да се искористи.

П.С. јас и прашував тука за ладен асфалт дали има да се купи, ама изгелда нема кај нас, за некои работи исам да си ги средам брзопотезно, особено кај што не се големи сеуште, ама ќе станат со тек на време.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
« Одговори #21654 на: 06 Ноември 2021, 08:49:45 am »
Deni boemska ja imaat prijaveno jwvno po site mediumi, bukvalno. So sliki so se. Nema nikakov rezultat. Gi vrakale i pak se vadat.

Posleden pat eden majstor so kolata natoporena na sredina ni od levo ni od desno xa nemozes da pominesh use pocna da mi se dere demek kaj da parkiral. Toa e, da si odam od okolu so kolicka za deca pa bidejki se vozdrzuvav oti bev so deca 2,3ca slucajni minuvaci go prezedoa i go oteraa kaj so treba.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
« Одговори #21655 на: 06 Ноември 2021, 09:00:25 am »

Тука повеќе работи се во игра. Од една страна сељачизам, од друга страна инертност на полиција, од трета страна инертност на локални власти.

Првата работа се решава со втората, третата е тука за да врати во првобитна состојба.

Си паркирал каде што не треба, особено на нешто што би требало да биде „пешачка зона“? Џандар да шета пешки треба таму и да казнува. Колата со пајак, па иди зимај си ја после ручек, добро најаден. У меѓувреме, општината треба следниот ден да дојде и да стави нова бетонска топка или да ја врати старата. Ама да ја врати како што треба, не да ја истркала до „тука некаде беше“. Пошто ако е „тука некаде беше“, ќе изгледа криво, ќе гледа дека се мрда, па следниот морон што ќе му текне, пак ќе ја истркала.

И така едно месец-два. Секој ден. Нон-стоп. Дење, ноќе, работен ден, неработен ден, викенд... Ќе се научиме. Како се научивме да не паркираме на Партизанска во десната лента?

Сепак не сонува општината кај има кратер по мали уличиња или сијалица прегорена. И да приметил некој, заборавил и толку.

А замисли да не е така. Замисли да е како во нормалните, функционални земји. И еве, не мора далеку - види Хрватска и Словенија. Си имаат општински инспектор - човек што е задолжен барем еднаш неделно а идеално секој ден да прошетува низ одреден реон во неговата општина (а и не дека ни се општините нешто преголеми). И на крај на ден, да пријави проблеми - дупки во асфалт, прегорени сијалици, несредени огради, оставено ѓубре, удрен ивичњак, што и да е... И општината мора во рок од една недела да го среди.

И сите среќни.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #21656 на: 06 Ноември 2021, 09:05:46 am »

Значи очигледно топките од бетон не се вистинското решение. Треба да се најде друго решение. Исто и оние непрегледни стубчињата што ги ставија на сред улица кај идадија и гурмет (https://www.kum.mk/kultura/fotografii/image078.jpg) што трајно ми ја обезвреднија колата. Треба мозок да со уклучи за да се направи добро сообраќајно решение, без да се прави штета наоколу. Исто и со „лежечите“ џомби кои ти го е*ат подвозјето дури и да лазиш преку нив. Не ми е проблем да треба да лазам, проблем ми е кога тоа има финансиски импакт врз колата. Јоцо со џипо нема да лази преку нив, пак ќе ги прелета со 60, ништо не сме напраиле.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
« Одговори #21657 на: 06 Ноември 2021, 09:07:32 am »
Така е, ама за жал кај нас мора физички препреки. Иначе ќе се паркираме секаде. Мене столбчиња не ми се свиѓаат никаде - визуелно се многу, многу неубави. Ама мора, пошто иначе Јоцо со Џипот ќе се паркира каде ќе му текне.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #21658 на: 06 Ноември 2021, 09:13:43 am »
Ете гледаш 1 (со букви едно) столпче да фали одма има паркирано коли и блокирано се околу. А не е казнет ултра дебело.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #21659 на: 06 Ноември 2021, 09:21:34 am »
Работата е да ги спречиш да паркираат, а не да ги казнуваш. Има јоцовци кои или не ги казнуваат, или може да платат било која дебела казна, па ќе си паркираат. Како пред Броз. Таму стално паркираат и стално има некој да ги казнува, ама џабе.  Пак си паркираат. 3 минути да нема џандар да ги брка, одма 10 џиповЕ ќе се насадат.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.