^^
Никој не те обвинува, во ситуацијата само Чак Норис можел да изреагира различно.
Но да си бил со дузина пајташи се кладам дека ситуацијата воопшто немало ни да се случи. Силеџиите сакаат да тепаат послаби, не сакаат да бидат тепани од појаки (побројни).
Движење во групи и насилство со насилство колку и да ти звучи клише не е решение, ама тоа е тоа. такви фаци има и кај нас само може на дечкото не му се погодил таков а кога тогаш ќе дојде едно тепање води кон друго па кон трето итн итн..
Тогаш очигледно не си ја научил лекцијата.
Не е точно дека тебе „така ти се погодило“ на Матка. Знам за повеќе такви провокации таму, од други луѓе, и со автомобили и со други работи. Знам, со свои очи сум видел кога на другар спелеолог, „концесионерот“ со кече не му даде да влезе во пештерата Врело, иако самиот тој со свои раце ја има ѕидано инфраструктурата во пештерата и со месеци има работено внатре. Знам и дека таму не се даваат фискални сметки за влез во пештерата, ниту се даваат фискални сметки за возење со чамец. Знам и кој има направено многу викендички внатре во самиот кањон, без никаква дозовола се разбира.
Знам дека вакви работи се секојдневни на многу други места, каде другиот етнос „шири соживот“.
Затоа ми смета кога се релативизира проблемот (
@howitz - oва ми е поентата). Се релативизира проблемот во стилот „и од нашите има насилници“ или слични заглупувања. Нив никој не ги закача, и евентуално да се деси нешто некогаш, тоа се ретки ситуации - нашите никогаш не прават систематско насилство. Зарем и за овој факт ќе спориме?
Ова што го зборуваш е затварање на очите за реалноста дека ваквите случки како твојата на Матка, се СИСТЕМАТСКО НАСИЛСТВО.
Така почнува, со грепка. После ќе биде гума. Па шофершајбна. Се што треба додека не разбереш дека не си добредојден таму. Така е отселена западна Македонија, од „соживот и мултикултурализам“.
Одбрана е единственото решение. Или тоа или бегање, но со постојано бегање еднаш ќе ти снема место за бегање и ќе треба да се соочиш со реалноста сам и со ѕид позади грбот. Неспоредливо подобро е тогаш да бидеш заедно со твои луѓе и на место по твој избор. А како што тргнале работиве, еднаш ќе мора да се случи.
Тука ќе застанам, пошто темава не е за вакви дискусии.
Почна со насилство врз кола, и такви работи се дешаваат и на други коли. Тоа насилството е всушност против Македонците, колите се сепак само коли.