Автор Тема: Што ве нервира во сообраќајот? Што ве изнервира денес?  (Прочитано 2905475 пати)

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7067
  • хаУс мајстор
Дa беa сaмo oни, леснo ќе ги средевме. Цел нaрoд е уфилмaн.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
И ти си у право ..

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9226
Па и тоа и локацијата, да беше накај центар негде немаше да биде таквп понашање ама тоа е..

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
Јок, исто е секаде...

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8218
  • Rural fuckin society - we live in!!!
Македонија е филм који хода :D

Sent from my SM-J710F using Tapatalk

Отсутен howitz

• Редовен
  • Пораки: 2273
Тоа место таму, Шишево, Глумово, Сарај е оставено на НИКОЈ.
Нема полиција, нема ред, нема закон, секој прави што сака .. сите тие таму 2 грама мозок немаат и се спремни да гинат за буквално преречен збор, таква им е матрицата, уште живеат во времето на Скендер бег.
Не се заебавајте, не знам што уопште барате на Матка у тоа џунгла таму.
Мнoгу пoгрешнa сликa имaш, немoрa дa знaчи декa aкo еднo зрнo вo oризoт е рaсипaнo, требa целиoт oриз дa гo фрлиш.
Пo твoе вaкa би му дoшлo:
Штo бaрaте у Припoр кaј тoa сељaците, сo девoјче oд тaму aкo те видaт сo вили ќе те бркaaт.
И дa не нaбрoјувaм слични ситуaции, дa не ме сфaти некoј пoгрешнo.
Секaде имaш луѓе и стoкa.
И јaс тaкa мислев зa селцaтa у Сaрaј, aмa се уверив декa грешaм.

Абе гачки прикаски, немој да ми ги кажуваш луѓето и околината од тој предел, 30 години живеам у Чаир и поголемиот дел сум го поминал таму.
Тие фаци и тоа дифтарите таму се неповторливи, немој да ме заебаваш дека истите луѓе ги има СЕКАДЕ ?! Нема шанса, со тие лудаците таму не може цел свет, само ајде сеа ќе РЕЛАТИВИЗИРАМЕ дека сите сме исти, тие од Глумово и тие од Лисиче, жити мајка.
За вкусови не се расправа, по нив се плука.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5348
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Тие фаци и тоа дифтарите таму се неповторливи, немој да ме заебаваш дека истите луѓе ги има СЕКАДЕ ?! Нема шанса, со тие лудаците таму не може цел свет, само ајде сеа ќе РЕЛАТИВИЗИРАМЕ дека сите сме исти, тие од Глумово и тие од Лисиче, жити мајка.

Има 3 опции за посочениот дисконект со реалноста:
- се работи за некој што никогаш немал лично искуство каде го малтретираат поголем број припадници од другиот етнос, ова е често за Македонците источна Македонија
- стокхолмов синдром
- некој на кој приходите му зависат од глумење мултикултурализам

Во 99% од случаите се работи за една од трите опции.
Погледајте во Струмица како реагираат на Албански јазик, повеќето прашуваат да не е Германец или така нешто:
https://www.facebook.com/gledytv/videos/1206030972827399/
Тие после ќе ти зборат (и гласаат) за соживот, а една мака не виделе од „соживотот“ во реалноста.

Инаку решение за проблемот на @MarceCvarce на Матка е движење во групи, поголеми од нивните групи, и враќање со поголемо насилство од нивното насилство. Ова го знае секој кој како дете раснел на улица (наместо 100% чуван и пазен од мама и тато, и изолиран од реалноста), силеџијата или ќе го истепаш или цел живот ќе те малтретира, нема треба опција.

Е да, сега некој неизбежно ќе ми ја спомне потребата од „цивилизирано однесување„.
На таквите можам само да им посочам дека цивилизирано однесување е луксуз кој не можат да си го дозволат тие чија егзистенција е доведена во прашање. Голем дел од нашиве луѓе го разбираат здраво за готово фактот дека поголемиот дел од нашите сонародници се насилно отселени од западна Македонија. Нека им ја објаснат на нив потребата од „цивилизирано однесување„.

Претпоставувам дека поголемиот дел од таквите никогаш не биле во тепачка. Можеби затоа не можат да разберат некои едноставни работи... Во тепачка, во првата половина од секундата веднаш ти станува јасно дека ако не се браниш - ќе биде многу (по)лошо по тебе. Во таа пола секунда ти станува јасно дека нема проповедање на љубов кон сите луѓе, тогаш или се браниш или го јадеш. Животот е најголемиот наставник, само што по многумина цел живот остануваат пазени и чувани мамини дечиња, дисконектирани од реалноста, и живеат во измислениот свет кој ни го раскажуваат западните медиуми, свет во кој сите се сакаат, а мултикултурализмот е најдоброто нешто што може да се случи. Заеби реалност.

Отсутен howitz

• Редовен
Не ти ја сфаќам најдобро поентата на постот и мојот цитат меѓутоа јас како човек кој цел живот живее со Албанци во Чаир, тие од посочениот крај погоре со овие од Чаир се далеку за споредба.

Меѓутоа јас знам што значи соживот а не тој од Струмица или тој од Лисиче/Карпош/Капиштец како релативизира дека сме исти и дека има соживот а нема 10 минути поминато во Чаир а кога треба да помине од таму бега како уплав да има добиено.

Цел живот сум со Албанци, меѓутоа оние од селата накај Матка погоре се врвот во примитивизмот.
Преку 30 години живеам и сеуште сум дел од Чаир ама тој што мисли дека сме исти, се има гадно заебано.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9226
во право си до негде само неможеш на насилство со насилство, така во случајов типот е спремен на се

јас не сум спремен да измлатам некој крвнички. Да, може ќе ми дојде нагон во афект на почеток ама ако не ми е сеедно ако некого посериозно повредам. ниту па сум спремен да убијам некого. А тој суртукот сигурно или го млателе редовно или млател некој редовно така да сигурно многу полесно ќе се снајде да изреагира и да ме реши заедно со другарот негов и башка доволно е нож да има и за една грепка да ме нема од светов.

До сеа 3 пати во живот сум се тепак и тоа не во последниве 10 години. И малце глуп заклучок ама сигурно незнам да се тепам ко на филм уше помалце со некој физички посилен од мене па уште и 2 на 1. Имаше да го изедам дебело...недај боже дури и трагично.

Движење во групи и насилство со насилство колку и да ти звучи клише не е решение, ама тоа е тоа. такви фаци има и кај нас само може на дечкото не му се погодил таков а кога тогаш ќе дојде едно тепање води кон друго па кон трето итн итн..

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5348
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
^^
Никој не те обвинува, во ситуацијата само Чак Норис можел да изреагира различно.
Но да си бил со дузина пајташи се кладам дека ситуацијата воопшто немало ни да се случи. Силеџиите сакаат да тепаат послаби, не сакаат да бидат тепани од појаки (побројни).

Движење во групи и насилство со насилство колку и да ти звучи клише не е решение, ама тоа е тоа. такви фаци има и кај нас само може на дечкото не му се погодил таков а кога тогаш ќе дојде едно тепање води кон друго па кон трето итн итн..

Тогаш очигледно не си ја научил лекцијата.
Не е точно дека тебе „така ти се погодило“ на Матка. Знам за повеќе такви провокации таму, од други луѓе, и со автомобили и со други работи. Знам, со свои очи сум видел кога на другар спелеолог, „концесионерот“ со кече не му даде да влезе во пештерата Врело, иако самиот тој со свои раце ја има ѕидано инфраструктурата во пештерата и со месеци има работено внатре. Знам и дека таму не се даваат фискални сметки за влез во пештерата, ниту се даваат фискални сметки за возење со чамец. Знам и кој има направено многу викендички внатре во самиот кањон, без никаква дозовола се разбира.

Знам дека вакви работи се секојдневни на многу други места, каде другиот етнос „шири соживот“.
Затоа ми смета кога се релативизира проблемот (@howitz - oва ми е поентата). Се релативизира проблемот во стилот „и од нашите има насилници“ или слични заглупувања. Нив никој не ги закача, и евентуално да се деси нешто некогаш, тоа се ретки ситуации - нашите никогаш не прават систематско насилство. Зарем и за овој факт ќе спориме?

Ова што го зборуваш е затварање на очите за реалноста дека ваквите случки како твојата на Матка, се СИСТЕМАТСКО НАСИЛСТВО.
Така почнува, со грепка. После ќе биде гума. Па шофершајбна. Се што треба додека не разбереш дека не си добредојден таму. Така е отселена западна Македонија, од „соживот и мултикултурализам“.

Одбрана е единственото решение. Или тоа или бегање, но со постојано бегање еднаш ќе ти снема место за бегање и ќе треба да се соочиш со реалноста сам и со ѕид позади грбот. Неспоредливо подобро е тогаш да бидеш заедно со твои луѓе и на место по твој избор. А како што тргнале работиве, еднаш ќе мора да се случи.

Тука ќе застанам, пошто темава не е за вакви дискусии.
Почна со насилство врз кола, и такви работи се дешаваат и на други коли. Тоа насилството е всушност против Македонците, колите се сепак само коли.

Отсутен howitz

• Редовен
Се согласувам Ван, мислев на друго алудираш али и мене тоа ми е поентата.

Сведок сум на дузина другари, фамилии и пријатели кои се отселија од Чаир само поради причината која ја наведе ти, систематско насилство, свесно или несвесно меѓутоа дозволено од властите (полицијата) која на секоја нивна провокација они се глуви или не сакаат да се „закачаат“.

Долга и широка тема.

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22224
Скарано е македончето на соросоиди и патриоти....неможе да се движи во големи групи.

Ако.
Малку ни е.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
Капак на дизелаши и бензинци :)

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6993
  • Бенве сие бенве
Што ве нервира во сообраќајот? Што ве изнервира денес?
« Одговори #14743 на: 30 Мај 2017, 07:21:24 am »
Veles stip pak se odi po sporedniot pat samo sto od zimata ima uste tolku dupki

Edit soobrakajka imalo ke go pustat posle najverojatno

Sent from my iPhone 7 using Tapatalk

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22224
Што се случува на булеваров Кочо Рацин кај Црвен крст?
Цело сабајле се убија коли од свирење.