Автор Тема: Што ве нервира во сообраќајот? Што ве изнервира денес?  (Прочитано 2718602 пати)

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
Одг: Што ве нервира во сообраќајот? Што ве изнервира денес?
« Одговори #12075 на: 11 Ноември 2015, 10:32:56 am »
таа едукативна налепница е ЗАМОЛУВАЊЕ да се пропушти автобусот... а не дека е законска обврска...

тие налепници се истата финта како со времето на фрлање смет во контејнери што пред некоја година направија финта, демек морало ѓубрето во тие 2 саати рок од едно деноноќие да се фрли.. после испадна дека е финта, одкако луе убаво прочитаа...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен UrSa1986

• Редовен
  • Пораки: 1506
« Одговори #12076 на: 11 Ноември 2015, 10:33:10 am »
Многу е зезнато кога има два автобуса на автобуска, и задниот кога ќе се исклучи. Оди лево со предницата во трета најлева лента. Автокоманда кај семафорот со пешачки често се случува. На лева ако си возиш ти влага скоро до пола лента.

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5839
« Одговори #12077 на: 11 Ноември 2015, 10:35:33 am »
Мој впечаток до сега е дека внимаваат сепак кога се престројуваат од автобуска во средна а и таму каде што се 2 ленти, односно ако си блиску те причекува. Барем мене досега не ми се десило да ми се бутне бус ако сум блиску.

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22218
« Одговори #12078 на: 11 Ноември 2015, 10:42:08 am »
Имаат предност само кога сакаат да се вклучат во средната лента, и тоа само ако тргнуваат од автобуска станица...

За ова знам, али ова не е престројување :) Мене во автошкола ме учеа дека имаат предност само од автобуска кога тргаат, исто така и во закон имам прочитано. Можно е да сум пропуштил нешто :)

A ова?

Порано се сеќавам на меѓуградскиве автобуси/комбиња  им беше забрането да истовараат патници на станиците на ЈСП.

Сега, сите овие новокомпоновани како Андон Компани, Руле Турс и не знам кои други, секој ден, редовно оставаат патници на станците ЈСП правејќи дополнителна гужва.

Не би го пишал ова ако сабајлево не видев како патнициве на овие станици си го земаат багажот од левата страна на автобусот, со огромна опасност некој возејќи во средна лента да ги собере.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 9998
« Одговори #12079 на: 11 Ноември 2015, 10:42:52 am »
Појма неам за ова :)
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34164
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #12080 на: 11 Ноември 2015, 10:47:10 am »
Не е според закон, барем јас не сум сретнал, туку според бонтон. Коректно е да пропуштиш автобус  или да дадеш предност затоа што послаб е при маневрирање а може и 30 души да се возат внатре. Во германија имаат налепници автобусите на кои е нацртано Danke ако му дадеш предност да се убаци во лента.

Отсутен koce1102

• Редовен
  • Пораки: 1531
« Одговори #12081 на: 11 Ноември 2015, 10:50:31 am »
Danke ако му дадеш предност да се убаци во лента.
Кај нас и пари да му даваш дали ке те препуштат

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20146
« Одговори #12082 на: 11 Ноември 2015, 15:56:06 pm »
Имаат предност само кога сакаат да се вклучат во средната лента, и тоа само ако тргнуваат од автобуска станица...

За ова знам, али ова не е престројување :) Мене во автошкола ме учеа дека имаат предност само од автобуска кога тргаат, исто така и во закон имам прочитано. Можно е да сум пропуштил нешто :)

Не сум прочитал убаво, за престројување не учат во автошкола, за тргнување од станица учат. Како што пиша ти и законски било.

Отсутен Влатко К.

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 446
« Одговори #12083 на: 11 Ноември 2015, 16:39:55 pm »
При вклучување во сообраќај имаат предност, налепницата на задната страна е со триаголник, а тоа не е знак за замолување. Проблемот е што понекогаш, некои возачи на двокатници се однесуваат како да се единствени учесници во сообраќај (50ка од МНТ до Мавровка сече барем две ленти во 50м.), или дека пропуштањето важи били кога, било каде... Остај и тоа настрана, мене неколкупати ме влегле во лента кај Судска и кај Мост без трпкач да им трепне...

Отсутен Vlatzki

• Редовен
  • Пораки: 2069
Одг: Што ве нервира во сообраќајот? Што ве из
« Одговори #12084 на: 11 Ноември 2015, 19:57:18 pm »
Не памтам да сум се изнервирал толку многу колку што се изнервирав пред саат време... Станува збор за релација долга 3-4 километри, односно од Тафталиџе 2 до Универзална сала.

На раскрсницата Московска-Партизанска, се вклучувам на Партизанска во правец кон центар. На самата автобуска имаше 3 деца, кои стоеја позади двокатен автобус и чекаа да ја поминат улицата преку жардињерите. Едно од децата беше нестрпливо, или може се праеше фраер, па беше у поза како да се спрема да трча маратон. Јас го гледам, ги гледам и неговите 2 другарчиња кои исто така нестрпливо чекаат да ја претрчаат улицата, и успорувам.
Таман кога доаѓам на 3-5 метра од нив овој што се спремаше да трча маратон ми искача пред кола и ја застанувам на метар-2 од него. Го гледам уште стои, и полека тргнав напред и баш кога му се приближив спринт, дим да го нема... Не знам кој кур правење фраер пред кола, као, види, ќе избегам пред да ме згази колата... Иначе деца од околу 13-15 години....

Километар подоле, од кога ја поминав раскрсницата кај Симпо, еден тетовец со црна, изудирана астра караван ми сече пат. Возев во средна лента со околу 40-50 (пошто наближуваше семафор), тетовецов од лева лента (стоеше на семафорот) ми сече пат и се избацува во мојата средна лента... Легнав на ракетката за дугачко, блендирав, ама мува не го лази. Не ме изнервира ова толку многу колку што ме изнервираа неговите ненаштелувани прскалки на шофершајбната, цело стакло утоп ми го направика буквално.... Почнав да вријам...

Трета случка, се паркирам карши универзална и чекам старава да искочи од работа за да идеме дома. Пред мене беше паркирана една глупача со некое рено, и оставила 4 жмигавци пуштени минимум 10 минути (колку што и чекав на паркингот). Значи жмигавците како јако светат, ме оќоравеа. Па ако така се паркираш со 4 жмигавци, и ако ја оставаш колата 10+ минути, не ги ни пали жмигавците. Контролорите за паркингот баш тебе прво ќе те проверат дали си платил паркинг, баш поради тие јебени жмигавци...
И кога искачаше она од паркингот, ја пуштам долго светло за инает, пред неа. Она ме гледаше чудно додека искачаше од паркингот. Кога тргна да си оди од паркингот, ја ги изгаснав моите светла и она ме погледна у стилу: што му е на овој бе ??? ???

И како шлаг на тортата... На раскрсницата позади универзална сала, кај тие зградите, пропуштам еден што доаѓаше од улицата десно од мене, пошто има предност. Он застанува мене да ме пропушти, а он има предност. И ја тука тргнувам поприлично нервозен, со чкрипка, а он си помислил дека го пропуштам па и он тргна во исто време со мене. Се укопа у место, и почна да свири.....

Дени сачувај........ Све ова во една релација од 3-4 километри.... #остваруваме

Отсутен Prof. Greenthumb

• Сениор
  • Пораки: 4013
  • MadaFunker
« Одговори #12085 на: 11 Ноември 2015, 20:22:39 pm »
Сеа ВМРО или Бранко е крив? :D
New blood of old school

Отсутен Vlatzki

• Редовен
  • Пораки: 2069
« Одговори #12086 на: 11 Ноември 2015, 20:30:59 pm »
Ма треба некоја кампања така пожустра за сообраќајна свест, ама тнка работа...

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6190
  • 69
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43943
  • Il Moderatore
« Одговори #12088 на: 11 Ноември 2015, 20:54:52 pm »
..........

Да не си бил гладен?

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен lans

• Редовен
  • Пораки: 1297
« Одговори #12089 на: 12 Ноември 2015, 10:34:53 am »
таа едукативна налепница е ЗАМОЛУВАЊЕ да се пропушти автобусот... а не дека е законска обврска...

тие налепници се истата финта како со времето на фрлање смет во контејнери што пред некоја година направија финта, демек морало ѓубрето во тие 2 саати рок од едно деноноќие да се фрли.. после испадна дека е финта, одкако луе убаво прочитаа...
toa so gjubreto ne e finta,nego e za da ne smrdi do sledniot den.da go frlis par saati pred da gi praznat kontejnerite.
lugje moze ubavo procitale odposle,ama prasanje e dali se naucile koga se frla gjubreto?
VW Passat 2.0TDI 2015
Skoda Fabia 1.2TSI 110PS DSG7 2016
Honda SH150i  2020