Автор Тема: Што ве нервира во сообраќајот? Што ве изнервира денес?  (Прочитано 2713242 пати)

Отсутен 386ka

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 883
  • Am386 DX/DXL-40
Одг: Што ве нервира во сообраќајот? Што ве изнервира денес?
« Одговори #11670 на: 03 Септември 2015, 13:07:04 pm »
Немам АБС и не, ако е исклучен кабелот не светат штоповите.

Џонтра, се од електроника што досега ме извадило од памет било германско. Ниту еден Magneti Marelli или Fiat/Alfa/Lancia OEM дел не ми предизвикал вакви нервози. Со право ги пцујам германците зошто ради нив, Алфа е следена од таква електрикал фејл репутација.
Чудно. Уствари и не е така чудно, бидејќи (претпоставувам) немаш компјутер кој ја открива грешката и ги вклучува светлата. Не знам што алфа имаш. :)

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20700
« Одговори #11671 на: 03 Септември 2015, 13:09:05 pm »
Немам АБС и не, ако е исклучен кабелот не светат штоповите.

Џонтра, се од електроника што досега ме извадило од памет било германско. Ниту еден Magneti Marelli или Fiat/Alfa/Lancia OEM дел не ми предизвикал вакви нервози. Со право ги пцујам германците зошто ради нив, Алфа е следена од таква електрикал фејл репутација.

Хех, па за Алфа испорачувале Бош електронски компоненти (pun intended :))
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17607
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #11672 на: 03 Септември 2015, 13:39:07 pm »
Чудно. Уствари и не е така чудно, бидејќи (претпоставувам) немаш компјутер кој ја открива грешката и ги вклучува светлата. Не знам што алфа имаш. :)

Таа функција би требало да постои со самото воведување на OBD системите за дијагностика. Мојата не спаѓа во нив, и е со 3-пински конектор. Имам Alfa 145 од далечната 1996та година.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20144
« Одговори #11673 на: 03 Септември 2015, 15:24:47 pm »
Го имаш менувано тој дел претходно?

Отсутен 386ka

• Јуниор
  • **
  • Am386 DX/DXL-40
« Одговори #11674 на: 03 Септември 2015, 15:44:08 pm »

Таа функција би требало да постои со самото воведување на OBD системите за дијагностика. Мојата не спаѓа во нив, и е со 3-пински конектор. Имам Alfa 145 од далечната 1996та година.
Мм, нема врска со obd, има врска дали има abs или body control module. Како и да е, скоро 20 години стара кола, многу пати притисната кочница, не е невообичаено. Така што, сервисирај и терај. :-D

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #11675 на: 04 Септември 2015, 01:20:19 am »
Како и да е, добро е што кога ќе се расипе прекинувачот, или ако е исклучен кабелот, светат штоповите константно. :)

не ми е јасно што е тука добро? ако се расипе прекидачот или ке светат цело време или нема да светат воопшто.. пак ке те прашам штое тука добро, кога тие позади тебе незнаат дека кочиш.... светело или не цело време, штопот ја нема функцијата за која е наменет...

ок.. можеби ако некако сватат дека не ти работи ке возат по претпазливо и ке бдат на штрек да не ти текне да кочиш..ама ако сватат... јас уствари, кога ке сватам дека некој со сјебани штопови пред мене вози, во принцип се тргам од позади него, ако имам шанса некако, ке му кажам, ако не, дефинитивно се тргам.. и погоди што? позади него ке дојде некој што пак незнае дека не му работи штопот...

заклучок... штопот треба да свети кога стискаш педала за кочење.. ако свети цело време или не свети воошто, нема никаво позитивно фајде и нема ништо добро тука...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен 386ka

• Јуниор
  • **
  • Am386 DX/DXL-40
« Одговори #11676 на: 04 Септември 2015, 02:44:45 am »
Онак, абе ме зезаш сега мене? Сега, споредуваш дефект, со исправна кола?

Поентата е следна: во случај на дефект, како редундантност е поставено да штоповите светат константно. Со тоа, луѓето кои возат позади него би имале дознаење дека светлата не реагираат на притискање на кочницата, туку дека светат константно, со што соодветно би држеле поголема дистанца. Во спротивен случај, опасноста во сообраќајот ќе биде зголемена доколку не работат штоповите воопшто.

А, за да човек увиди дека штоповите не функционираат како што треба не треба да е гение, реално.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #11677 на: 04 Септември 2015, 02:58:51 am »
јас како долгогодишен возач, воопшто не гледам на тоа така, иако сега кога ке подразмислам имаш право.. ако светат цело време, барем одма ке сватат возачите дека нема да светне поише кога ке закочи...

од друга страна, со денешниве нови возила, кои имаат лед-мед или незнам какви ултра светлечки позиции, тешко е да се препознае дека му свети и штопот, и дека тоа не е позицијата црвена...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #11678 на: 04 Септември 2015, 09:38:56 am »
Многу го затупевте. Кога не работат штоповите се користат задните магленки за сигнализација. Кај 145 тоа е многу едноставно за користење:

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6190
  • 69
« Одговори #11679 на: 04 Септември 2015, 09:44:49 am »
од друга страна, со денешниве нови возила, кои имаат лед-мед или незнам какви ултра светлечки позиции, тешко е да се препознае дека му свети и штопот, и дека тоа не е позицијата црвена...

Сите нови возила со ледови медови и ултра светлечки сигнализации имаат трето штопче, што е многу лесно препознатливо и уочливо кога свети.
Искрено не ми текнува на нова кола која нема трето штопче???
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен savage

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 613
  • Сузуки Витариче
« Одговори #11680 на: 04 Септември 2015, 09:57:24 am »

Сите нови возила со ледови медови и ултра светлечки сигнализации имаат трето штопче, што е многу лесно препознатливо и уочливо кога свети.

Сале, не ти текнува затоа што и нема. Трето стоп светло одамна не е опција туку е задолжително за секоја нова кола.
https://en.wikipedia.org/wiki/Automotive_lighting#Centre_high_mount_stop_lamp_.28CHMSL.29
Потпис.

Отсутен Prcot

• Сениор
  • Пораки: 3466
« Одговори #11681 на: 04 Септември 2015, 10:23:57 am »
Не се секирај Мартин не си само ти со Алфата што имаш таков проблем. Јас имав проблем со Ибицана и тоа во Прилеп го сјеба татко ми гадно. Тоа апаратчето да ти се заебало за време на вожњата до Прилеп си светело цело време и татко ми си се паркирал у рикверц на паркинг и не ни приметил ништо пошто ден не видел дека свети. Вечерта не светело пошто снемало акомулатор од 8 часовното светење и на изгасната кола. Па ни на кабли нејкела да чуе па ја полнеле со полнач па 300 глупости и ја запалиле некако стигнал до дома, па турал некакви камења под педалата за да престане и престанало ама не за долго... Пак почнало на свети цела ноќ, никој не го видел па после пак заебанции. Нит сијаличе внатре да светне ни бутур, да светнало откако се испразнил акумулаторот чек енџн и некое си epc... Целото задоволство да се опраи тоа на мајстор ме чинеше 900 денари.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #11682 на: 05 Септември 2015, 01:26:48 am »

третото штопче се пали на посебен прекидач на педалата или? затоа што збориме за сјебан прекидач кој ги активира стоп светлата... мислам дека и тоа е заедно со другите два штопа... кога ке се јебне тој прекидач, ке се јебнат сите штопови во ист момент на ист начин...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6190
  • 69
« Одговори #11683 на: 05 Септември 2015, 01:42:45 am »
Не го читав цел муабет, сори.
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17607
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #11684 на: 05 Септември 2015, 01:46:55 am »
Целото задоволство да се опраи тоа на мајстор ме чинеше 900 денари.

Еве денес го расклопив прекидачот (знаеле германците дека ќе се усере). Шмиргла на контактите, ги избацив малку за побрзо да остваруваат контакт, склопив, ко ново работи. Да беше Fiat OEM дел ќе беше херметички запечатено, и полиција ќе викаше автоматски ако пробаш да го отвориш.