Автор Тема: Што ве нервира во сообраќајот? Што ве изнервира денес?  (Прочитано 2905181 пати)

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20803
Расте списокот на коли што скоро по дифолт имаат расштелувани фарови. Ако до сега на 99% од Матизите и Спарковите фаровите им светеа у небо и заслепуваа, сега на списокот можам да го додадам и Пежо 207.

Нели може џандар да те запре и да ти рече „ало, фарот ти свети у небо, еве ти опомена да го средиш под итно“?
Проблемот е што при “аматерска“ замена на сијалиците фарот многу лесно се расштелува. Иако не би било многу попоуларно, јас сепак би препорачал замена на регорена сијалица во сервис.

Не знам зашто би се расштелувал?

На пример, кај мене е со рефлектор капа, и кога менувам сијаличка, не ја допирам капата и не го модифицирам фрлањето на снопот во ниеден момент. Лежиштето на сијаличката си излегува, се менува сијаличката и се враќа на истото место. Не можеш да го утнеш ни тој дел, пошто само при одреден агол може да се вметне лежиштето и да се „заклучи“ неговата позиција.

Не знам кај другиве како е, ама кај мене не би можел да влијаеш на штелувањето на фаровите ако внимателно смениш сијаличка. Не знам како успеаа при монтажа на ксенонот малку да изместат некои чуда таму, па тогаш морав да идам на штелување.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Присутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
И јас се сложувам. Дури на Опел Кадет од 67-ма година само одреден тип на сијалица може да влезе во фарот само под одредени услови.
Иначе таков проблем како што велиш имав со Пежо 205, ког го земав беше удрено па поправано. Е арно ама не го средиле како треба па фарот (целиот) не лежеше убаво и светеше многу високо. Чичко ми мораше да го модифицира лежиштето за да светат фаровите како што треба. Али со менување само на сијалица не сум чул да е возможно да се направи таква грешка, зошто менувањето на сијалиците е предвидено да може да го направи и плавуша во домашни услови (освен за handful од коли)

Отсутен Бузуки

• Сениор
  • Пораки: 6302
Незнам како е можно 60% (ако не и повеќе) од возачиве во Кичево незнаат да возат во кружен со две ленти.. Катастрофа..
Еден вози по средина, друг си вози по десна лента а ќе оди лево, трет па влегол и чека со возилото во десната лента на кружниот па му го попречува патот на тој што вози право..

Кој има преднос на кружен во Кичево ? Тој што е повеќе залетан ;D

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30074
    • CARclub.mk
Расте списокот на коли што скоро по дифолт имаат расштелувани фарови. Ако до сега на 99% од Матизите и Спарковите фаровите им светеа у небо и заслепуваа, сега на списокот можам да го додадам и Пежо 207.

Нели може џандар да те запре и да ти рече „ало, фарот ти свети у небо, еве ти опомена да го средиш под итно“?

Неам појма, би требало да може. Ненаштелувани фарови (за мене барем) се сериозен проблем во сообраќај. Во момент кога некој ќе ме ослепи, дали од пред мене или од позади мене ризикувам да удрам во нешто или во некого..

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20212
^Технички неисправно возило е казниво.

Отсутен Vlatzki

• Редовен
  • Пораки: 2069
^Кога ја регистрираш колата праиш и технички така ?

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20212

Пошто помеѓу регистрации не може да стане технички неисправно возилото, извини стварно што посочив.

Отсутен mkm

• Редовен
  • Пораки: 1305
Одг: Што ве нервира во сообраќајот? Што ве из
« Одговори #11032 на: 04 Април 2015, 18:36:46 pm »
[/quo

Проблемот е што при “аматерска“ замена на сијалиците фарот многу лесно се расштелува. Иако не би било многу попоуларно, јас сепак би препорачал замена на регорена сијалица во сервис.

Не знам зашто би се расштелувал?

На пример, кај мене е со рефлектор капа, и кога менувам сијаличка, не ја допирам капата и не го модифицирам фрлањето на снопот во ниеден момент. Лежиштето на сијаличката си излегува, се менува сијаличката и се враќа на истото место. Не можеш да го утнеш ни тој дел, пошто само при одреден агол може да се вметне лежиштето и да се „заклучи“ неговата позиција.

Не знам кај другиве како е, ама кај мене не би можел да влијаеш на штелувањето на фаровите ако внимателно смениш сијаличка. Не знам како успеаа при монтажа на ксенонот малку да изместат некои чуда таму, па тогаш морав да идам на штелување.
Зборам од искуство. На бившата ми 407-ца уште од првото менување во сервис ми напоменаа дека треба кај нив да го нашравам “тој сервис“. Си викам батали овие само пари сакаат да кркаат, ама после неколку мои менувања во тек на годините констатирав дека биле во право. Затоа и изреагирав на продолжувањето на списокот со 207-цата. Претпоставувам дека и кај 207-цата е истиот проблем.

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22224
Mi izbrisal nekoj post vo temava vo poslednive saat vreme?

Отсутен velestrumf

• Легенда
Да.

Тука веќе 10 страни се збори (помалку или повеќе) за таа случка.

The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Vlatzki

• Редовен
  • Пораки: 2069

Пошто помеѓу регистрации не може да стане технички неисправно возилото, извини стварно што посочив.

Стварно еј.. ;D

Отсутен Igor

• Легенда
  • Пораки: 9498
Еве нешто денес што сликнав. Тие посрани ксенони во обичен и ненаштелуван фар!
Штом во сред бел ден заслепува, како ли би било навечер?

*Сликата е кропната на битниот елеменат.

Отсутен velestrumf

• Легенда
Некој вози у погрешна лента. Тоа е многу поголем проблем од лошите ксенони.

Отсутен Igor

• Легенда
  • Пораки: 9498
Кој тоВа? Преку ретровизор е сликано, не можев у возење да се свртам за да сликам. ;D

Отсутен velestrumf

• Легенда
Оооооо Матрикс мадабичиз бееее ;D ;D ;D