Автор Тема: Амортизери, Спирали, Суспензија  (Прочитано 492029 пати)

Отсутен TylerMkD

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 310
Одг: Амортизери, Спирали, Суспензија
« Одговори #2190 на: 23 Декември 2020, 13:24:23 pm »
Јас деновиве ја правам истата потрага, па еве ќе споделам. Побарав понуди од 15-тина фирми, но ќе ги споделам само оние од кои добив „нормални“ понуди, останатите беа: да се прави нарачка, преден има еден/заден нема, бугарски бренд во Кина се прави, ОЕМ што се со цена х 3 од овие…

Сега, нормално, друг автомобил, можеби некаде нема да добиеш и ти.

Речиси секаде нудат МОНРО, ЈАПАНПАРТС и СТАРМАН. Има на пазарот и КАМОКА, ДЕНКЕРМАН, АЛ-КО.

ФРЕНТЕКС / АС АМОРТИЗЕРИ
АМСТРОНГ
АВТО ЛИДЕР
КРИС И ТОМ
МЕГА АУТО ПАРТС

Сите, освен АМСТРОНГ, нудат само амортизери, монтажата е дополнителна. Но, сите имаат сервисери каде ќе те упатат. Во АМСТРОНГ цената вклучува и монтажа кај нив.

И од сите овие, ФРЕНТЕКС / АС АМОРТИЗЕРИ имаат убедливо најниска цена. Па и АМСТРОНГ, со оглед дека цената вклучува монтажа. И редоследот по кој ги напишав е според цена.

:)

Тогаш да ги побарам армстронг ако е со вклучена монтажа.

https://www.facebook.com/amstrong.servis.1

За овие зборуваме? Нешто бројче?

Отсутен GixxerMKD

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 150
« Одговори #2191 на: 19 Јануари 2021, 09:18:55 am »
Дечки, од кај ги нарачувате спиралите ? конкретно за еибач про кит ? да посочите некој продавач од ибеј или пак некоја страна ? или пак некоја фирма што кај нас би ги донела за разумна цена ?
@GixxerMKD мислам ти имаше нарачано еибач за хондата твоја ?

Јас моите ги нарачав од овде: https://www.all4honda.com/en/eibach-pro-kit-lowering-springs-30-25mm-civic-2017-1-5-turbo-fk7

п.с. сори за касниот одговор, сега видов дека имам нотификација :(

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2615
« Одговори #2192 на: 03 Март 2021, 13:13:58 pm »
Вчера сменети јастуци на амортизери (лежаи), стабилизатори и една спона. Кај Мето не можеше да се види пред 6 месеци што го предизвикува лупкањето, мада остана да се проверат лежаите и конечно најдов време во матчниот сервис на Сеникот во Виталеда. Непредвиден трошок, цена ситница, ќе мора да го жртвувам хемиското кое го планирав кај Даме негде април/мај.

Претпоставката е мајката на сите заебувања

Отсутен Prcot

• Сениор
  • Пораки: 3466
« Одговори #2193 на: 03 Март 2021, 14:09:58 pm »
Што марка стабилизатори и буфери ти стаија?

Отсутен Filip MK

• Редовен
« Одговори #2194 на: 04 Март 2021, 07:55:57 am »
@Prcot Ми кажаа по телефон пред монтирање ама изумив, уште ми одѕвонуваше цената во главата изгледа :)

Отсутен TylerMkD

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 310
« Одговори #2195 на: 07 Март 2021, 10:03:30 am »
Јас деновиве ја правам истата потрага, па еве ќе споделам. Побарав понуди од 15-тина фирми, но ќе ги споделам само оние од кои добив „нормални“ понуди, останатите беа: да се прави нарачка, преден има еден/заден нема, бугарски бренд во Кина се прави, ОЕМ што се со цена х 3 од овие…

Сега, нормално, друг автомобил, можеби некаде нема да добиеш и ти.

Речиси секаде нудат МОНРО, ЈАПАНПАРТС и СТАРМАН. Има на пазарот и КАМОКА, ДЕНКЕРМАН, АЛ-КО.

ФРЕНТЕКС / АС АМОРТИЗЕРИ
АМСТРОНГ
АВТО ЛИДЕР
КРИС И ТОМ
МЕГА АУТО ПАРТС

Сите, освен АМСТРОНГ, нудат само амортизери, монтажата е дополнителна. Но, сите имаат сервисери каде ќе те упатат. Во АМСТРОНГ цената вклучува и монтажа кај нив.

И од сите овие, ФРЕНТЕКС / АС АМОРТИЗЕРИ имаат убедливо најниска цена. Па и АМСТРОНГ, со оглед дека цената вклучува монтажа. И редоследот по кој ги напишав е според цена.

:)

Тогаш да ги побарам армстронг ако е со вклучена монтажа.

https://www.facebook.com/amstrong.servis.1

За овие зборуваме? Нешто бројче?

Ќе се самоцитирам - Дечки фала ви на препораките, отидов во Армстронг во Кисела вода и сменив предни амортизери (стави Монро), чекам да им стигнат задни ќе ги сменам и тие.

Искрено се изненадив колку е тешко да се најде каде да смениш во Скопје, претходно џабе акав низ сервисиве и изгубив месеци (иако и моја вина е, немав време да се замарам толку).

Следно сега со Лансеров акумулатор, па здравје нешто ново до крај на 2021 ако ми оди се по план :)

Отсутен KarasSk

• Почетник
  • *
  • Пораки: 3
« Одговори #2196 на: 25 Март 2021, 12:29:50 pm »
Zdravo na site, nekoj da imal slicno iskustvo so tresenje na menuvacot vo 5-ta brzina. Menuvacot trese pri drzenje na gasnata pedela stom ja trgnam. Nogata od pedalata tresenjeto se gubi. Vi blagodaram

Отсутен Filip MK

• Редовен
« Одговори #2197 на: 23 Април 2021, 10:51:20 am »
Вчера сменети јастуци на амортизери (лежаи), стабилизатори и една спона. Кај Мето не можеше да се види пред 6 месеци што го предизвикува лупкањето, мада остана да се проверат лежаите и конечно најдов време во матчниот сервис на Сеникот во Виталеда. Непредвиден трошок, цена ситница, ќе мора да го жртвувам хемиското кое го планирав кај Даме негде април/мај.

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Можно е по само месец и пол пак да слушам лупкање на стабилизатори, спони, поминато околу 1500-1800 км?

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6579
« Одговори #2198 на: 23 Април 2021, 11:03:26 am »
Рено и се е можно. Мала шала...јас на реното менував релативно често стабилизатори, . Каква марка стабилизатори ти ставија?

Али да бидам искрен никогаш не сум имал проблем со споната а меганот го возевме 150.000км+

Отсутен Filip MK

• Редовен
« Одговори #2199 на: 23 Април 2021, 14:58:48 pm »
@vlatko.klp Стабилизатори беа за менување последен пат ама споната имаше мала луфта и затоа и неа ја сменија, а не знам што марка е ставено, ама сепак малку се 2000 км за одма да попуштат, немам време пак да ја носам на проверка, 2 дена губам, снаоѓај се со кола, уште некои 3000 км е за мал сервис па тогаш ќе видиме

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6579
« Одговори #2200 на: 23 Април 2021, 15:10:06 pm »
Не би требало да се стабилизатори ако се ептен нови.

Од друга страна, јас имав тропкање исто кога и чаурите на предницата беа отидени, имаше огромна луфта и освен звукот по дупки кога ќе закочев и од инерција колата многу се клатеше нагоре надоле како да немаше предни амортизери. Ги сменив чаурите колата беше стегната како голф :D види нека проверат и тоа. Има мислам 2 или 3 чаури на една виљушка

Отсутен Kozanostra

• Редовен
  • Пораки: 1901
  • Opel Astra 2.0 DI
« Одговори #2201 на: 07 Мај 2021, 00:31:34 am »
Mozno e i od jastucite na amortizerot da e tropkanjeto tesko se nagjaat kvalitetni brgu popustaat i pak se slusa tropkanje....

Sent from my SM-J600FN using Tapatalk

Отсутен Molec

• Сениор
  • Пораки: 4768
  • (Oo\(|||)°(|||)/oO)
« Одговори #2202 на: 21 Мај 2021, 15:57:38 pm »
 ???

Отсутен Xristijan

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 258
« Одговори #2203 на: 08 Јуни 2021, 09:58:32 am »
Zdravo decki, ovaj na ilindenska Karposh3 za centriranje sto ima preporaki prevara e.
Imav nekoj zvuk od zadniot del koga pominuvam dupki razlicen od amortizer ili stabilizator, isto po dupki kamen pat se oseka na volan neso kako peckanje, odam kaj nego mi kazuva cauri sponi napred reparacija na letva skoro 300e. Odam kaj Meto Kisela voda po vtoro mislenje se e vo red i cauri i sponi  vo red, letvata takva karakteristicna za Qashqai tropkanjeto bilo od bravata na gepegot.

Taka da za ovie raboti samo kaj Meto.

Отсутен @ILE@

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 243
« Одговори #2204 на: 21 Јули 2021, 13:04:04 pm »
Дечки ако може некој да ми даде препорака/совет. Треба да сменам заден амортизер (или комплет двата задни) на Киа Спортаж 2014г. Причината за менување е замастен/истечен заден десен амортизер.

Бидејќи едниот треба да се смени, би одел во комплет, за да си бидам посигурен.

Во Киа Сервис ми нудат 8600 денари за еден амортизер (втора линија на производство, значи не е ОЕМ, туку заменски дел).

Бидејќи би сакал да земам поквалитетни, ме интересира какви треба да земам, каде може да ми ги сменат во Скопје (некој добар сервис што го знаете), и дали ги менуваат од местото кај што ќе се купат или јас да си земам амортизери и да ги носам на мајстор да ми ги смени? И како што читам неколку страни наназад, дали менувањето оди целокупно амортизер спирали итн...?