Автор Тема: Амортизери, Спирали, Суспензија  (Прочитано 493102 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44370
  • Il Moderatore
Одг: Амортизери, Спирали, Суспензија
« Одговори #510 на: 13 Февруари 2014, 21:49:41 pm »
За друго збори Влатко. Bump stop гуми се ставаат или на самиот амортизер или внатре во спиралата или покрај неа,  во зависност од тоа како е изведена суспензијата. Не се гумици на самите спирали.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен VLATKO Џентлменот

• Сениор
  • Пораки: 6220
« Одговори #511 на: 13 Февруари 2014, 21:51:59 pm »
Edit-ете ме претркал симо,знам на еден приател на караванот му ставаа појачани вакви позади пошо коа ќе го натовареше ептен клекнуваше.а и ова би ти завршило работа ама ги нема кај нас

« Последно менување: 13 Февруари 2014, 22:02:33 pm VLATKO »

Отсутен Angel_1.3

• Редовен
  • Пораки: 1473
  • VOLVO C30
« Одговори #512 на: 14 Февруари 2014, 18:28:07 pm »
Decki,nekoj iskustvo dali ima od lugeto od http://www.amortizeri.com.mk/ ? Denes se javiv da prasham shto cena ke mi dadat za novi amortizeri,ama deckoto ubavo mi reche shto go podrzuvam vo toa.Koga go prashav za novi amortizeri za alfata,rece deka epten se skapi,okolu 150eu eden i + go nemale na lager,trebalo da go poracuvat,pa carini,davacki + a za repariranje mi reche,deka gi otvaraat skros i shto treba da se menuva gi menuvaat, gi polnele so ulje i gass,garancija mi davat na hartija 3 goddini,a na novi davat 2 godd.Koga razmisliv za novi,em shto mi e skapo 300eu za dva + 2 goddini garancija,a za 1850 denari repariranje za eden so se kargoto okolu 4000denari za dvata,i 4 goddini da gi vozam mislam deka se isplakja za 4000den,za razlika od 300eu :) shto i chovekot mi rece deka ne ti se isplakja da si frlish 350/60 eu

Отсутен Mario_306

• Редовен
  • Пораки: 1177
  • Тоа ти е релативна работа...
« Одговори #513 на: 14 Февруари 2014, 18:50:38 pm »
Decki,nekoj iskustvo dali ima od lugeto od http://www.amortizeri.com.mk/ ? Denes se javiv da prasham shto cena ke mi dadat za novi amortizeri,ama deckoto ubavo mi reche shto go podrzuvam vo toa.Koga go prashav za novi amortizeri za alfata,rece deka epten se skapi,okolu 150eu eden i + go nemale na lager,trebalo da go poracuvat,pa carini,davacki + a za repariranje mi reche,deka gi otvaraat skros i shto treba da se menuva gi menuvaat, gi polnele so ulje i gass,garancija mi davat na hartija 3 goddini,a na novi davat 2 godd.Koga razmisliv za novi,em shto mi e skapo 300eu za dva + 2 goddini garancija,a za 1850 denari repariranje za eden so se kargoto okolu 4000denari za dvata,i 4 goddini da gi vozam mislam deka se isplakja za 4000den,za razlika od 300eu :) shto i chovekot mi rece deka ne ti se isplakja da si frlish 350/60 eu

Доста луѓе се одлучуваат на тој чекор, а во твојава ситуација најверојатно највеќе ти се исплати чим викаш дека на ново се толку скапи... Башка 3 години гаранција тоа е супер, нема што да изгубиш чим имаш писмена гаранција... :)
Давам шлогиран дедо, или го менвам за друга недвижнина :)
;D ;D ;D

Отсутен nsx-r

• Легенда
  • Пораки: 9213
« Одговори #514 на: 14 Февруари 2014, 18:52:12 pm »
прво прочитајте што спаѓа во гаранцијата ;)

Отсутен ARMEX

• Сениор
  • Пораки: 3616
« Одговори #515 на: 14 Февруари 2014, 18:52:42 pm »
Ангел, јас ги репарирав на Фордот пред 3-4 години кај нив. Добри се сеуште а поминаа околу 40000км досега.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7173
« Одговори #516 на: 14 Февруари 2014, 21:57:42 pm »
Јас само би ти препорачал да се распрашаш во странство колку се, ако и таму се ѓавол ипол тогаш репарирај, ако не зимај ако мислиш да ја задржиш алфата подолго.
Јас имав лошо искуство со репарирање, после 3000 км откажаа.

Отсутен ARMEX

• Сениор
  • Пораки: 3616
« Одговори #517 на: 14 Февруари 2014, 22:30:14 pm »
Можеби има нешто и во тоа што во исто време ги заменив и спиралите за нови Монро па сеуште се во ред. Ме фати ѓавол ипол заедно со нови гумени лагери, тие одозгора што доаѓаат, не ми текнува сега како се викаа.

Отсутен Pistorij

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 984
  • ECU rejected...
« Одговори #518 на: 15 Февруари 2014, 13:14:57 pm »
Можеби има нешто и во тоа што во исто време ги заменив и спиралите за нови Монро па сеуште се во ред. Ме фати ѓавол ипол заедно со нови гумени лагери, тие одозгора што доаѓаат, не ми текнува сега како се викаа.

Јастуци, буфери...

Отсутен Angel_1.3

• Редовен
  • Пораки: 1473
  • VOLVO C30
« Одговори #519 на: 15 Февруари 2014, 15:45:32 pm »
Јас само би ти препорачал да се распрашаш во странство колку се, ако и таму се ѓавол ипол тогаш репарирај, ако не зимај ако мислиш да ја задржиш алфата подолго.
Јас имав лошо искуство со репарирање, после 3000 км откажаа.
Eden prijatel na tatkomi zivee vo Italija mu pushti aber da se rasprasha tamu po kolku se,a i toj kako shto mu kaza,i da gi kupam novi ispod 100eu nema da bidat zatoa + da stignat do Makedonija carina,poshta pak ke stigne do 150 eu :) vrti suci cenata tolku izleva :) + denes pustiv aber i za vo Grcija i tamu sigurno ke bidat tolku :) a za prodavanje shtoznam,sega za sega nemam takov plan a i da ja prodadam ispod 1000eu nishto povekje nemozam da baram i nema da mi dadat povekje :)

Отсутен VLATKO Џентлменот

• Сениор
  • Пораки: 6220
« Одговори #520 на: 15 Февруари 2014, 15:48:04 pm »
Кони уложци од грција купи си и ќе имаш топ суспензија за ефтини пари

Отсутен CoKi

• Почетник
  • *
  • Пораки: 35
« Одговори #521 на: 16 Февруари 2014, 00:17:02 am »
Реално, 10 пати ќе ги репарираш и ниеднаш нема ко` нови да бидат. Ама дека е скупо, скупо е. Барај понормални луѓе :)
А како да бидем сигурен во новите кога не ми даваат ни 1год гаранција а тука имаш за репарирани 3год? :)

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7173
« Одговори #522 на: 16 Февруари 2014, 00:50:00 am »
Нов амортизет нема под 2 год гаранција освен ако не се работи за некој но наме ...

Размисли вака, што ако имаш 3 години гаранција на репаеиран ако секои 6 месеци треба да го рекламираш. После тоа кога навојот на завртките ќе почне да попушта ќе се каеш. Подвозјето не е предвидено за толку чесро отворење и затворање, башка репариран амортизер никогаш нема да го има тој одзив на смирување на колата како нов дури и нашкрат да е.
Јас имав лошо искуство, некои добро, наше е да споделиме, туѓо е да одлучи. Јбг секој со својата одлука. За тоа служи форумот, пробај и види но биди реален во оценката.

Отсутен CoKi

• Почетник
  • *
  • Пораки: 35
« Одговори #523 на: 18 Февруари 2014, 11:47:53 am »
Нов амортизет нема под 2 год гаранција освен ако не се работи за некој но наме ...

Размисли вака, што ако имаш 3 години гаранција на репаеиран ако секои 6 месеци треба да го рекламираш. После тоа кога навојот на завртките ќе почне да попушта ќе се каеш. Подвозјето не е предвидено за толку чесро отворење и затворање, башка репариран амортизер никогаш нема да го има тој одзив на смирување на колата како нов дури и нашкрат да е.
Јас имав лошо искуство, некои добро, наше е да споделиме, туѓо е да одлучи. Јбг секој со својата одлука. За тоа служи форумот, пробај и види но биди реален во оценката.
Прашав за едни 4500ден два предни 3000ден два задни прашав за гаранција вика немат а не беа некоја марка ми кажа за монрое 3900ден еден преден со 3год гаранција ама ми кажува требало се да се смене само амортизер како амортизер немал гаранција дрн дрн.... А половни неможев да најдам, тука по Кочани не репарират никаде со гаранција.
Затоа и прашувам овде во секој случај фала на информациите :) ке бидат нови најверојатно.

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4002
« Одговори #524 на: 18 Февруари 2014, 14:24:53 pm »
Одам во Авто-Мобил: Дечки да видиме амотризериве дали ги бива на тест? -„Предните малце се ама во рамките на дозволено задните се подобри. Не треба ништо да менуваш дојди на потопло може ќе покаже тогаш“

Не верувам, одам во PSS:  - „Предните за к*р не ти ги бива, задните ти се ко нови, подвозејто е џам“.

Ете така оди то а кај нас.