Автор Тема: (Не)квалитетни горива и нивното влијание на моторот?  (Прочитано 66923 пати)

Отсутен bubeqwerty

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 570

Отсутен kalimero

• Редовен
  • Пораки: 1852
Aj edno glupo prsanje.
Dali e ok da stavm Shell 100 oktansko vo Tojot Auris 1.4.
Zastnav preeska d stavam toa v-power ama nemase i mi vika da tocam od toa 100 oktanskoto, aj vikam ne, prvo da prasam.
Dali bi osetil razlika nekoja so pojakovo, i dli voopsto smeam da tocam tolku jako gorivo, da ne go zafrknam katalizatorot. Ili od 30-40 litri nisto nema da mu bide.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34129
  • Таков е животот... јебига
Горивото уопште не е појако, само има поголем октански број.
Нема ништо да му биде ни на моторот ни на катализаторот. Може да осетиш само скоро неприметливо зголемување во снагата на моторот. А намоторот арно ќе му дојде да се подсети за што бил дизајниран.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
Dali e ok da stavm Shell 100 oktansko vo Tojot Auris 1.4.

ок е

Dali bi osetil razlika nekoja so pojakovo,

Тоа гориво не е појако, туку има повисок октански број, ко што пиша Мици. Разлика ќе има заради нешто поголемиот степен на компресија, но дали ќе ја осетиш тоа е друго прашање. Во секој случај не очекувај некоја „уау ден и ноќ“ разлика.

i dli voopsto smeam da tocam tolku jako gorivo, da ne go zafrknam katalizatorot. Ili od 30-40 litri nisto nema da mu bide.

нема ништо да му биде па макар и цел живот возел на 100 или 10000000000 октани.

Она што не чини е во мотор предвиден за повисок октански број да ставаш понизок. Но, обратното ко што праиш ти нема гајле.

Отсутен kalimero

• Редовен
Natoceno preeska Shell V-power 97 oktani, Za 60 evra okolu 33 litri, ke vidime sto ke kaze gorivovo na avtopat za nekoj den, ako e OK pred da vlezam vo MKD ke natocam full rezervar od 100 oktansko na Shell.
« Последно менување: 04 Јули 2015, 16:17:37 pm kalimero »

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
Natoceno preeska Shell V-power 97 oktani, Za 60 evra okolu 33 litri, ke vidime sto ke kaze gorivovo na avtopat za nekoj den, ako e OK pred da vlezam vo MKD ke natocam full rezervar od 100 oktansko na Shell.

не верувам дека разликата во перформансите ќе ја оправда разликата во цената резервоар Shell 100 vs резервоар макпетрол/окта. како сакаш.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
И ја не верувам, 1.8 € за литро е премногу за обично туристичко патување. Евентуално да го преточи на граница у туби и да го препродава на тркачи :D

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43838
  • Il Moderatore
Не знам за грчкото, ама џерманското бензинче си „спие“.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен kalimero

• Редовен
Abe jas ako gledav isplatlivost ke se vozev na plin, uste pola boca imam, staviv benzin deka sakam da probam kvaliteten benzin. Za keif da si naprvam 10-20 evra plus nema nisto da mi smenat.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20690
Па не само и ти да пробаш, туку и колата да се освежи малце :)
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?

како тоа мислиш „колата да се освежи“?

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20690
Да поработи моторот со поасолно гориво.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43838
  • Il Moderatore

како тоа мислиш „колата да се освежи“?
Да поработи моторот со поасолно гориво.

filipv:

« Последно менување: 05 Јули 2015, 09:38:55 am Simo - Carrier159 »

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34129
  • Таков е животот... јебига
Па, да ја протера фино убаво колата, како кога ќе се напиеш увин чај. Да излезе гарежот од чмарот.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
Па, да ја протера фино убаво колата, како кога ќе се напиеш увин чај. Да излезе гарежот од чмарот.

Прв пат слушам дека со 100 октанско гориво се вадел гареж и се освежувал моторот. Некој да прати линк па и ја да научам нешто?