gOJDO прочитај прво каков пример даваш, свесно или не свесно незнам...
Примерот е многу добар. Купуваш лимузина за возење по автопат и како таква ја употребуваш. Не знам што е нелогично во примерот.
Ти крцкала лагуна која за една година поминала дури 50 000 километри, то ти иди по 136 километри на ден, па ти бе чоек не на отворено,
Да де, за една година, а не за 20 години. Секој ден од Понеделник до Сабота возење Скопје - Градско и назад. За една година вградените материјали треба помалку да изгубат од своите својства одошто за 2, 3 или повеќе години и иста километража и темпо на возење.
ако сакаш летај со маздата или било која друга кола и дојди да ја видиме после дали ке крцка или ќе биди како нова
Се кладам дека на 250000 ќе крцка помалку одошто таа Лагуна на 50000.
Маздата твоја за 6 години има поминато дури 46 000км,
Маздата моја имаше поминато 46000 за 5.5 години и од никаде не крцкаше. Моментално има 70000, значи нешто над 20000 имам поминато за една година од кои пола на отворено, а пола низ град. Од никаде не крцка. Светлосни години разлика во однос на 1 година старата Лагуна.
а тука кажваш како реното крцкало со 50 000 за една година.
Да, тоа значи дека е срање изработена. Чкарт. На времето татко ми имаше Мерцедес 123 240D, дури и по 20 години и 180000 поминати од никаде не се слушаше крцкање. Ама од никаде, дури и кога ќе возеше по калдрма.
Па алал да му е,
Го шитнаа, а другаров вели дека нема никогаш повеќе да купи Рено.
и да крцка и да не крцка си ја завршило работата.
ОК, ако ти мислиш дека колата треба да ти служи 1 година и/или 50000km ок. Јас мислам дека треба многу повеќе, а и производителиве кои даваат гаранции на 5 години и/или 150000km.
Сам даваш пример дали се квалитетни или не, по толку километри поминати за толку кратко време, колата само кркала.
Како што кажав, тоа што се поминати за кратко време е само во прилог на тоа да не се раскрцка колата, затоа што времето исто така ја раскрцкува. Друго, реков дека е на автопат, значи многу помалку се износени компонентите одошто кога би се возела во градски услови. 50000km возење на отворено е ко да возиш 25000km низ град.
Ај баш прашај го, како нашол време да оди по сервиси, кога нон стоп бил на пат, оти не чини реното, и сигурно има ојдено барем 5-6 пати во сервис
Редовно е носена на сервис. А дали чини, кој како сака нека си процени. За мене Лагуната беше срање, исто ко на сестра ми Клиото.
BTW, и другаров имаше и Клио, но со него поминуваше 5-6000 годишно и беше генерално задоволен, па затоа се заеба да купи Лагуна.
И уште нешто, не знам зошто толку лично го сваќаш ова што го пишувам за Рено. И претходно го имам пишано и исто си реагирал. Ко да ти псујам нешто у фамилија. ОК, ти си задоволен со Рено, твое си е. Ама не значи дека сите треба да бидат задоволни, а кога веќе некој ти укажува дека од лично искуство Рено го има разочарано прифати го како што прифаќаш дека Интер е многу подобар од Брегалница. Па добро и дека Мазда е многу поквалитетна од Рено. Статистиката тоа го потврдува.