Автор Тема: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...  (Прочитано 1665440 пати)

Отсутен ARMEX

• Сениор
  • Пораки: 3616
Одг: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...
« Одговори #9315 на: 01 Март 2017, 00:00:54 am »
Хмм, да пробаш да подигнеш во safe mode? Виндовс 10 претпоставувам? System restore вклучен ли е? Дискот како е со старост?

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20896
« Одговори #9316 на: 01 Март 2017, 00:15:24 am »
1. Пробав, нејќе ни во сејф мод да влезе;
2. Да;
3. Вклучен е и мислам дека проба да направи, ама неуспешно;
4. ССД-то (системскиот) е прилично тазе, ХДД-то има пар години старост.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
  • Пораки: 2830
« Одговори #9317 на: 01 Март 2017, 00:20:15 am »
Рестартирај неколку пати. Мене ми се дешаваше неколку пати вака и на крај се опрај. Јебеш му матер ако знам што му е, али не ја можам ова десеткава.

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45185
  • Il Moderatore
« Одговори #9318 на: 01 Март 2017, 07:43:50 am »
Стартувај рекавери мод, или пробај таск менаџер да активираш со цтрл-алт-дел, па file/run new task (with administrative priviledges)
cmd
- прво chkdsk /f
- второ sfc /scannow

мош ќе помогне...

со среќа....
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34539
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #9319 на: 01 Март 2017, 10:02:59 am »
Дечки, ај некој за помош...

Ми се напраил некој курцшлус со виндоусот, првин углави на бутирање, па ко демек аутоматик рипер, па пак углави, па сеа ко демек се пушти, ама ништо не функционира.
Само маусот мрда, ништо друго не реагира. Неам шорткати од тастатура, неам вин експлорер, не можам ништо да кликнам...

Уф дежаву. Дали на овој форум или на друг некој истиов проблем го гледав неодамна.
Штрумф, рестартирај повеќе пати. Ако нејќе тогаш врати од некој постар restore point.

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5729
« Одговори #9320 на: 01 Март 2017, 15:34:27 pm »
format ne si gubi vreme  ;D

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #9321 на: 01 Март 2017, 16:41:51 pm »
Еве го сеа, по се’ изгледа работи како што треба... Сите функционалности се вратени, страв ми е да го изгасам :)

Има една опција 10кава, "Reset this PC", каде што има можност да ми зачува лични документи, а да преинсталира Виндоус. Исто така, при сетапот видов 3 опции, од кои едната беше да се задржи све (а ваљда да се освежат системските фајлови), втората беше иста како „Ресет дис ПЦ“, а третата беше да избрише све, односно наново инсталација.

Е сеа, пошо ќе ми треба компјутерот деновиве, не би се нафатил со комплетно бришење (или формат) освен ако апсолутно не морам. Ме мрзи да преинсталирам све после тоа.

Сакам да прашам, дали да пробам некоја од другите опции (Ресет/Реинстал со/без чување податоци)?
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен ARMEX

• Сениор
  • Пораки: 3616
« Одговори #9322 на: 01 Март 2017, 17:19:40 pm »
Слободно, јас ги имам користено, одлично си ја работат работата, посебно при промена на хардвер а со исти диск. Внимавај само кај освежувањето да не ги избришеш и програмите што ги имаш инсталирано, значи сочувува сопствени документи ама не и дополнително инсталираните програми.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #9323 на: 01 Март 2017, 17:24:38 pm »
Ај пред било што да праиш, проучи ги  командате SFC и DISM од команден промпт...
https://www.howtogeek.com/222532/how-to-repair-corrupted-windows-system-files-with-the-sfc-and-dism-commands/
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #9324 на: 01 Март 2017, 20:46:22 pm »
Фала Симчо, ќе пробам со овие. Секако не е ништо деструктивно, така да, ќе пробам пред да преземам порадикални мерки.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #9325 на: 01 Март 2017, 20:47:47 pm »
Фала Симчо, ќе пробам со овие. Секако не е ништо деструктивно, така да, ќе пробам пред да преземам порадикални мерки.
Да, да. Не се деструктивни во никој случај, не можеш бетер да напраиш :)
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #9326 на: 01 Март 2017, 22:44:51 pm »
Ај пред било што да праиш, проучи ги  командате SFC и DISM од команден промпт...
https://www.howtogeek.com/222532/how-to-repair-corrupted-windows-system-files-with-the-sfc-and-dism-commands/

Направив ова со SFC и ми излезе “Windows Resource Protection did not find any integrity violations.” Тоа би требало да значи дека не треба да му се секирам така?

Да пробувам уопште нешто друго?

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #9327 на: 02 Март 2017, 06:47:06 am »
Ако све си работи како што треба, мислам дека си ок.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен howitz

• Редовен
  • Пораки: 2273
« Одговори #9328 на: 02 Март 2017, 08:35:48 am »
Пробај и со chkdsk /r
За вкусови не се расправа, по нив се плука.

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #9329 на: 02 Март 2017, 09:19:25 am »
Исто во команд промпт? Шо праи ова, проверува диск и поправа грешки ако најде?

Не знам дали е истото, ама веќе направив ваква проверка преку десен клик - пропертис - тулс, и не најде грешки на ниедна партиција.