Автор Тема: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...  (Прочитано 1670484 пати)

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
  • Пораки: 2831
Одг: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...
« Одговори #8340 на: 18 Декември 2015, 20:55:25 pm »
Абе на времето и за фул хаде викаа дека нема потреба, супер се гледа и на 320х240, резолуција на која првпат ги изгледав френдс симнати сите сезони на дајл ап, али ISDN, околу 20 гига, a сега да ме отепаш па не симињам ако не е бд рип и минимум 720п ако веќе нема 1080п. На времето и за 1 мегабит интернет викаа, абе не ти треба, тоа е за курчење, што ке правиш на него, па еве сега користам гигабит оптика. Првиот компјутер ми беше со 512 МБ рам и ми викаа абе шокети се, џабе парите, сега користам 24ГБ РАМ. Се во свое време. И да, има голема разлика, делумно ја доловува видеото на дени, ама додека не го доживееш се е џабе. Кој си сака и си може, нека си купи.

П.С. Веле, нели ти пред едно 10-15 години купи некој LG Flatron монитор ако не се лажам, што беше нешто као дупло поскап од се останато? Исто е. Ти тогаш си сакал рамен црт, кој не ти бил апсолутно неопходен, така и сега некој сака 144 херци.

@Luki, ти мора да се шалиш брате со видеово дека 15 и 30 фрејма ти е скоро па исто. Мора да е шала...

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34541
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #8341 на: 18 Декември 2015, 20:59:07 pm »
Абе и јас сакам телевизор со десетсто фрејма, ама дали стварно имам потреба или е глуп МАРКЕТИНШКИ трик како што правеа со контрастот?

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5261
  • The Spartan General
« Одговори #8342 на: 18 Декември 2015, 21:06:41 pm »
@Luki, ти мора да се шалиш брате со видеово дека 15 и 30 фрејма ти е скоро па исто. Мора да е шала...

Интересно ми е да ве читам, како претпоставувате дека одам контра, заради некои мои убедувања/знаења. Не велам дека е скоро па исто. Се гледа дека не е исто (15 fps vs. 30 fps).

Едноставно што сакам да кажам од high edge до cutting edge во овој случај  нема да има осетна разлика во самата човечка перцепција заради физичките граници на човековата когниција.

Да правиме double-blind тест да не знаеме кој е кој монитор и на која фрекфенција работи, голема е веројатноста да не кажеме, кој е кој.  :)
100 fps vs. 120 fps едвај ли човечкото око ќе ги забележи, а мозокот перцепира.

пс. Инаку, нормално, кој што сака нека си купува со сопствените пари. Јас најмалку сакам на некој да му го ускратам задоволството на користење на cutting edge technology/hardware.  :)
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
« Одговори #8343 на: 18 Декември 2015, 21:07:16 pm »
Абе и јас сакам телевизор со десетсто фрејма, ама дали стварно имам потреба или е глуп МАРКЕТИНШКИ трик како што правеа со контрастот?

Не е истиот трик. Контрастот е сеуште битен параметар, ама они почнаа да го мерат греј ту греј и да прикажуваат огромни бројки. Ова е едноставно или е 50 или 60 или е 100 или е 144 Хз или незнам уште кои вредности. Реален параметар е што можеш да го видиш низ сетинзи и да осетиш разлика. Така да не е исто со контрастот. Маркетиншки трик е кога ке ти кажат дека ако купи Х2О моп уништува 99% од бактериите! Како ке го утврдиш тоа? Или дека нутри булет вади повеќе витамини од другите блендери.... како???

@Luki, пример, јас прејдов од ЛЦД на ИПС монитор. До толку ми правеше разлика седењето пред пц дома и на работа, што после зедов и за на работа. Во прво време ги ставив на работа двата паралелно, ама после месец го тргнав бидејки ми сметаше разликата во сликата и во приказот. Не викам дека 144Хз во моментов вреди двојно повеќе, ама па не викам и дека не треба да се купува и дека е само за курчење.
« Последно менување: 18 Декември 2015, 21:12:27 pm Dodo »

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55336
  • Махер
« Одговори #8344 на: 18 Декември 2015, 21:11:52 pm »
Додо дрш со поеќе избор:

A знаеш што е најмагичното? :) :) :) Јутјуб е со 30фпс, и ако ги гледаш во 480п, 30фпс и 60фпс се мање више исти. Ама кога ќе ставиш на 720п 60фпс веќе има огромен скок во разликата меѓу 30 и 60 фпс. Ете еден прост тест што може дома да се направи со видевцево. Запосзо.

Фул скрин 480п, па после фул скрин 720п. Само отворете го видеото не во ембедед плееров на сајтов.
« Последно менување: 18 Декември 2015, 21:17:45 pm Deni »

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • The Spartan General
« Одговори #8345 на: 18 Декември 2015, 21:13:32 pm »
.....

А што ќе биде ако направам експеримент, и им ги замениме местата на 100 и 144 херци во самиот интерфејс?

Сличен експеримент имам правено со ставање екстра копче во еден интерфејс (демек ако кликаш на него, позадинската операција ќе се изврши побрзо). И 80% од испитаниците/учесниците во експериментот тврдеа дека вториот тип на интерфејс има многу поголем responsiveness.

(Иако во позадина и двата траат еднакво. ;D)

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
« Одговори #8346 на: 18 Декември 2015, 21:14:48 pm »
Така е Дени, во последново видео, дури и кај 30 и 60 разликата е огромна, а да не правиме споредба за 15. Целата поента е што разликата не е линеарна, па затоа луѓето можеби така го доживуваат, баш е моментот со комбинација од фрејмови, резолуција, подземни води и остали ствари.

@Luki, интересен експеримент, али да повторам, разликата не е линеарна, така да од 15 до 30 имаш само 15 фрејма плус ке имаш "подобрување" од 100%, а на 100 фрејма ако додаше 15 фрејма, тоа е само 15% "подобрување". Патем и не сите испитаници се исти, ако собереш банда рудари и им дадеш тастери да ти кажат кој е помек, а тие цел ден лупаат по камења... сеедно...

П.С. И патем, ако е така, кога ке ти ослабат батериите, прекини да стискаш појако на дугмињата :D

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • The Spartan General
« Одговори #8347 на: 18 Декември 2015, 21:17:21 pm »
.....
HTML5 и сите браузери поддржуваат 60фпс за максимално флуидна интеракција.

@Додо, не бе друже. Далеку од тоа. 144 и те како има смисла особено за овие кои прават видео едитинг/рендеринг/симулации/моделинг/итн.). 144 нема смилса за фејсбук/некое филмче/и форум.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • The Spartan General
« Одговори #8348 на: 18 Декември 2015, 21:37:17 pm »
@Luki, интересен експеримент, али да повторам, разликата не е линеарна, така да од 15 до 30 имаш само 15 фрејма плус ке имаш "подобрување" од 100%, а на 100 фрејма ако додаше 15 фрејма, тоа е само 15% "подобрување". Патем и не сите испитаници се исти, ако собереш банда рудари и им дадеш тастери да ти кажат кој е помек, а тие цел ден лупаат по камења... сеедно...

Си има начини за бирање субјекти за да се избегне “валкањето“ на мерењата/варијаблите. И се прават повеќе мерења за да се извадат средни вредности, па се наоѓа корелација, итн.

Како и да е, процентуалното подобрување е од хардверската страна, додека од другата страна (човечкиот фактор) едвај ли ќе го забележи ако некој суптилно не му го поткаже.  :)

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
« Одговори #8349 на: 18 Декември 2015, 21:57:55 pm »
Ај бе ги дупите луѓето таму на тестирање со унакрсни прашања гарант и со климата им прајте топло ладно и после имаат мешани чувства, гарант со плачење искачат од тестот. Како не ве срамота бе! :D

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • The Spartan General
« Одговори #8350 на: 18 Декември 2015, 22:04:03 pm »
Ај бе ги дупите луѓето таму на тестирање со унакрсни прашања гарант и со климата им прајте топло ладно и после имаат мешани чувства, гарант со плачење искачат од тестот. Како не ве срамота бе! :D

Немаш појма кое задоволство е да видиш универзитетски професор како се поти како првооделенец.  ;D ;D

пс. На почетокот на експериментиот се декларира: Не ве тестираме Вас, туку системот. Може да го прекинете експериментот кога ќе посакате. :D

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20397
« Одговори #8351 на: 18 Декември 2015, 22:18:29 pm »
Драч зелено на црна основа + рендериран елемент во движење + имаш други два кои се премногу мазни (повисок FPS). За да биде повеќе од очигледна разликата.

Истото сценарио во вистински живот

.
Не е дека не се приметува, ама пусто око соколово, и не е толку соколово.  :D :D

Најди видео со поголема резолуција, а не резолуција зголемена на 1080п. Колку motion blur додава камерава, или во пост процесинг е додаден тоа чудо едно. Ако те седнам пред 20 монитора и те прашам кои од нив се 144хз за колку од нив ќе кажеш дека се иако ниеден не е? Тоа се твоите тестирања, пласебо ефекти, а не слепи тестови. На било која игра со асален енџин, и на било кој филм ќе приметиш макар и 1 фпс помалку да има. Ако не можеш да приметиш баш ми е жал.

Отсутен zlatkoa

• Сениор
  • Пораки: 3356
« Одговори #8352 на: 18 Декември 2015, 23:07:09 pm »

Драч зелено на црна основа + рендериран елемент во движење + имаш други два кои се премногу мазни (повисок FPS). За да биде повеќе од очигледна разликата.

Истото сценарио во вистински живот

.
Не е дека не се приметува, ама пусто око соколово, и не е толку соколово.  :D :D

Најди видео со поголема резолуција, а не резолуција зголемена на 1080п. Колку motion blur додава камерава, или во пост процесинг е додаден тоа чудо едно. Ако те седнам пред 20 монитора и те прашам кои од нив се 144хз за колку од нив ќе кажеш дека се иако ниеден не е? Тоа се твоите тестирања, пласебо ефекти, а не слепи тестови. На било која игра со асален енџин, и на било кој филм ќе приметиш макар и 1 фпс помалку да има. Ако не можеш да приметиш баш ми е жал.

Мислам дека дискусијата може да ја резимирате со прашањето:

Дали можам да живеам со неколку прескокнати фрејма од игрицата што ја играм од хоби, и дали тој фрејм ќе ми смени нешто во животот доколку имав подобар монитор?

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • The Spartan General
« Одговори #8353 на: 18 Декември 2015, 23:12:39 pm »

Зошто да барам видео? За да те убедам во физичките граници на човековата когниција? За нешто што се потрошени милијарди долари во индустријата и чиј резултат се корисничките интерфејси, и сите возможни тракатанци во рендерирањето дигитални содржини во најприфатлив начин и форма за човечкото око?

Не се тие мои тестирања, ниту пак го тресам од ракав. Ако сакаш да генерализираш, ќе си дизајнираш контролиран експеримент, ќе си дефинираш хипотези, ќе си дефинираш варијабли, ќе мериш, ќе анализираш, резултати, па ако даде Господ, ќе ги објавиш некаде.

Јас лично мислам 120 вс. 144 е statistically significant, but not meaningful.

А со тврдењето, асален енџин, филм, и се приметува ако фали 1 фпс е како приказната за 25иот кадар. За пред кооперација и пред другари. :)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55336
  • Махер
« Одговори #8354 на: 18 Декември 2015, 23:20:30 pm »
Luge se tepaat da go izbegnat toj 24fps 50fps judder...