Автор Тема: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...  (Прочитано 1241366 пати)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34157
  • Таков е животот... јебига
Одг: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...
« Одговори #7695 на: 11 Септември 2015, 10:05:42 am »
Во правo со во врска со тоа ама фејсбук не е работа и исто така тегнење на кревет не е работа :)

На работа имам
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..) со 2x24" Samsung S24C450, 1 TB TOSHIBA DT01ACA300. Не е нешто посебно, ама за тестирање + две-три виртуелки на него врши супер работа.

Имам лаптоп заради мобилност (кој шознам дали е солиден), врши работа и држи батерија околу седум часа. Има 15“ ХаДе, i7 4500u, 16GB, 1TB. Нема ССД, јебига...  ;D

Него, ме фати стрв за купување најразлични делови, склопување еден по еден, инсталација, па гејминг, па виртуелки за сервери + конфигурации, па пак гејминг, па малце работа, и најразлични други тракатанци сврзани со целата процедура. ;D ;D

На слатки маки си богами :)

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7685
  • Хорска Секција
« Одговори #7696 на: 11 Септември 2015, 10:37:23 am »
Јас пошто нон стоп сум во движење во последниве две години нетбук/лаптоп ми е примарна машина. Десктопот го билдав чисто како игрчка за да си поиграм на неа, ама се помалку и помалку време на неа посветувам па решив да го распродадам пошто-зашто, за кога ќе го видам да не ме јаде јанза колку пари имам испотрошено на него и не сум го уклучил со месеци...
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5076
  • The Spartan General
« Одговори #7697 на: 11 Септември 2015, 10:46:25 am »
Јас пошто нон стоп сум во движење во последниве две години нетбук/лаптоп ми е примарна машина. Десктопот го билдав чисто како игрчка за да си поиграм на неа, ама се помалку и помалку време на неа посветувам па решив да го распродадам пошто-зашто, за кога ќе го видам да не ме јаде јанза колку пари имам испотрошено на него и не сум го уклучил со месеци...

Абе само тоа и мене ме запира од билдање машина. Затоа што ќе ми собира прашина едно 18-20 саати од денот. Или сум на работа, а кога сум на одмор/службено некаде, само лаптоп.

Порано си јадев трици како ќе билдам машина, како ќе има оволку рам, таков процесор, таков кулер, па ќе клокирам, па ќе тестирам, па ќе праам гејминг маратон. На крај, нит имам време, нит имам волја за такви работи. Стримам нешто од некаде за забава, манијачам пи*ки нна интернет, чат пат некоја игра на лаптопот, и тоа е. ;D ;D ;D

Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Nukeproof

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 78
« Одговори #7698 на: 11 Септември 2015, 10:49:32 am »
На работа имам
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..) со 2x24" Samsung S24C450, 1 TB TOSHIBA DT01ACA300. Не е нешто посебно, ама за тестирање + две-три виртуелки на него врши супер работа.

Имам лаптоп заради мобилност (кој шознам дали е солиден), врши работа и држи батерија околу седум часа. Има 15“ ХаДе, i7 4500u, 16GB, 1TB. Нема ССД, јебига...  ;D

Него, ме фати стрв за купување најразлични делови, склопување еден по еден, инсталација, па гејминг, па виртуелки за сервери + конфигурации, па пак гејминг, па малце работа, и најразлични други тракатанци сврзани со целата процедура. ;D ;D
Шo грaфичкa имaш нa декстoпoт? А и сo шo гo лaдиш прoцесoрoт?

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • The Spartan General
« Одговори #7699 на: 11 Септември 2015, 10:52:23 am »

Десктопот е работен коњ, значи интегрирана графичка. Ладењето, стандарден кулер.  :)

Отсутен Nukeproof

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 78
« Одговори #7700 на: 11 Септември 2015, 10:55:16 am »

Десктопот е работен коњ, значи интегрирана графичка. Ладењето, стандарден кулер.  :)
Те прaшaв oкoлу прoцесoрoт бидеејќи фх 8350 нa мнoгу му зaгревaше... Сaмo сo Хрoм му кревaше 45 50 степени... Вo игрa 70+.... Имa мнoгу сo вoдa гo лaдaт..

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • The Spartan General
« Одговори #7701 на: 11 Септември 2015, 11:00:23 am »
Те прaшaв oкoлу прoцесoрoт бидеејќи фх 8350 нa мнoгу му зaгревaше... Сaмo сo Хрoм му кревaше 45 50 степени... Вo игрa 70+.... Имa мнoгу сo вoдa гo лaдaт..

Ма ако сака нека пукне, нов ќе купат.  ;D ;D
Никогаш ништо не сум мерел (ни бенчмарк, ни температура, ни колку го пржам). Битно е да врши работа за тоа што е купен.  :)

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Хорска Секција
« Одговори #7702 на: 11 Септември 2015, 11:49:36 am »
Абе јас јадам гомна, ама чекам да се појави негде Skylake 6700K за да го купам прв. :D

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #7703 на: 11 Септември 2015, 16:09:17 pm »
Со 4 или со 6 јадра ќе биде?

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Хорска Секција
« Одговори #7704 на: 11 Септември 2015, 16:25:41 pm »
6700К читај спецификации. :)

4 јадра со големо разочарување од подобрувања и ништо ново...Ама чисто за да бидам во тек, да не јадам утре лајна ко Куоре, а нит сум си играл, нит сум видел.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #7705 на: 11 Септември 2015, 16:27:23 pm »
Е да.... во право си

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Хорска Секција
« Одговори #7706 на: 11 Септември 2015, 16:31:51 pm »
Боље по процесори него по кафани...Бар од процесори не се дембелее и нема мамурулук после непреспана ноќ..:D

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #7707 на: 11 Септември 2015, 18:54:33 pm »
Абе јас јадам гомна, ама чекам да се појави негде Skylake 6700K за да го купам прв. :D

Јади си бе Гојде кркај ...

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 5921
« Одговори #7708 на: 11 Септември 2015, 19:16:55 pm »
На лаптопо имам 1плочка рам а имам слотт за уште 1,е сеа треба да биде иста марка и MHz или нема врска,кај мене е 1333MHz

Не мора да е иста марка, не мора да е иста брзина. Чим спомнуваш 1333MHz значи е понов лаптоп со DDR3 меморија.
Нема врска која марка е втората меморија ама препорачливо е да е иста брзина или пак побрза за да не изгубиш на перформанси ако ставиш 1066мхз. Ак втората ја ставиш 1066 тогаш и првата ќе падне на 1066. Ако втората ти е 1600 тогаш ќе се симне на 1333 колку што е првата.

Така да турај РАМ меморија, евтина е а е многу потребна. Претпоставувам имаш 2Gb. Ако ставиш уште 2, па уште и во dual channel, ќе се препороди лаптопот.
Да DDR3 е најдов на 1333MHz 4GB една плочка и една имав во лаптопот 4GB се на се 8GB  ;D ептен убаво коа гледаш 8GB RAM имаш ама у ништо не е побрз  ;D (пуни очи-празни раце  :D)
Него сеа со овај скајпот нешто ме заебава ништо не се слуша јас шо зборувам а јас ги слушам,пробував у поднесувањата у скајпо ама исти курац,ставам слусалки у тиа џековите со се за слусалки и микрофон и па исто слика има тон нема  ;D шо да му праам ???

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6190
  • 69
« Одговори #7709 на: 11 Септември 2015, 19:22:47 pm »
Смени ги микрофонот и слушалките.
Направи тест во скајпот...
Види дали ти го препознава микрофонот...
Да не не е проблемот кај тебе, него кај другите...
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.