Автор Тема: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...  (Прочитано 1240907 пати)

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7685
  • Хорска Секција
Одг: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...
« Одговори #7725 на: 14 Септември 2015, 09:31:47 am »
Нема што да се докажуваме сега. Тотално не си во право, особено со споредбите, ама штачеш. Јас зборувам од сопствено и скорешно искуство, ти ми раскажуваш приказни, ниту си возел инсигниа ниту ауди а6. Нонсенс е дискусијава.
Инсигниа не сум возел, ме возеле и возам wannabe Insignia, канта со гомно од мотор кој се вградува во инсигниа(2.0 CRDI 164PS). Insignia освен лик нема ништо друго. Квалитетот е дно, уште од фабрика крцкаат сите можни пластики, удобност 0 особено позади, доверливост на мотор под 0. А6-ки сум возел и ме возеле, пун к*рац. Смешно ми е да ја споредам со шљамови ко Инсигниа, т.е. смешно ми е било што од Ауди да споредам со нешто од Опел. За мене само Рено и Шевролет се посрање канти од Опел, ваљда и Дачиа е посрање бидејќи е поефитно срање под капа на Рено.

Инаку и јас зборувам од сопствено искуство со подобар и помоќен модел на Elitebook, но иста генерација ко твојот, и искуство со други ноутбуци кои ги користам. Значи јас не велам дека е лош ноутбукот, туку дека е лош за парите за кои е платен и дека е најлош можен избор кој може да се направи за тие пари. Тоа што го поседуваш не треба да биде пречка да го критикуваш тоа што нечини, ама тоа е оној синдром кога ќе се заебеш па ќутиш да не пука брука. Јас немам причина зошто да кријам дека Елитбукот е срање, а моево мислење го делат и други сопственици. Имам колешка која има 13-ка од понова генерација. Сакаше да го фрли низ прозор кога го спореди колку е потежок од MacBook Pro-то кој го имам. И кај неа пластиките на држачите се разместени, а тастатурата е расштимана и непрецизна за куцање.
« Последно менување: 14 Септември 2015, 09:47:24 am gOJDO »
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6505
« Одговори #7726 на: 14 Септември 2015, 09:52:15 am »
Од работа ми дадоа Dell XPS 2013 http://www.notebookcheck.net/Review-Update-Dell-XPS-13-L322X-Ultrabook.89375.0.html

i7 3687U
8gb ram
256gb ssd
display: 1920x1080 Full hd display

Освен што е брз, дисплејот прави огромен мерак. Голема пофалба и за звучниците.

Од сега па натака лаптоп без ссд не купувам. Пред месец дена за домашна употреба земав dell inspiron, нормално без ссд. Наредна работа е нарачување ссд.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5076
  • The Spartan General
« Одговори #7727 на: 14 Септември 2015, 10:05:44 am »
И кај неа пластиките на држачите се разместени, а тастатурата е расштимана и непрецизна за куцање.

Каков сака нека е лаптоп/нетбук/ултрабук, ако има расштимана или смотана тастатура, не би го купил. Едно од нештата што ги гледам кога купувам лаптоп, е како се покажала тастатурата во вистински услови (тестови од луѓе, коментари, итн.). Шо к*р ако има јаки спецификации, кога секојпат кога работиш на него, ќе ти бегаат прстите по тастатурата, не можеш салам да кликнеш, или смотан скролл. 

Инаку, има многу хај енд лаптопи со ужасни тастатури, со уште поужасни трак/тач пад-ови.

Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Bauer

• Редовен
  • Пораки: 1223
« Одговори #7728 на: 14 Септември 2015, 10:06:40 am »
Дечки пошто имате поќе искуство со лаптопи, 11 инчи ќе ми биде шубе мн бе? Немам некоја преголема потреба од лаптоп, онака да сурфнам ко чоек нешто шо неќам на тел да се бркам, некое филмче и тоа најчесто ќе го пренесувам на тв. Иначе се работи за мек аир

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55051
  • Махер
« Одговори #7729 на: 14 Септември 2015, 10:10:13 am »
Мек ер види го екранот, не му е IPS панелот ако збориш за претходниов модел. Другото се е добро, башка што и OSX има како предност.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5076
  • The Spartan General
« Одговори #7730 на: 14 Септември 2015, 10:10:39 am »
Дечки пошто имате поќе искуство со лаптопи, 11 инчи ќе ми биде шубе мн бе? Немам некоја преголема потреба од лаптоп, онака да сурфнам ко чоек нешто шо неќам на тел да се бркам, некое филмче и тоа најчесто ќе го пренесувам на тв. Иначе се работи за мек аир
Ако си со големи прсти/раце, мал ќе ти е  ;D ;D (колку и да звучи смешно таа реченица). Земи си 13ка (малце е поскап) ама ќе ти врши работа.  :)
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34157
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #7731 на: 14 Септември 2015, 14:46:37 pm »
Нема што да се докажуваме сега. Тотално не си во право, особено со споредбите, ама штачеш. Јас зборувам од сопствено и скорешно искуство, ти ми раскажуваш приказни, ниту си возел инсигниа ниту ауди а6. Нонсенс е дискусијава.
Инсигниа не сум возел, ме возеле и возам wannabe Insignia, канта со гомно од мотор кој се вградува во инсигниа(2.0 CRDI 164PS). Insignia освен лик нема ништо друго. Квалитетот е дно, уште од фабрика крцкаат сите можни пластики, удобност 0 особено позади, доверливост на мотор под 0. А6-ки сум возел и ме возеле, пун к*рац. Смешно ми е да ја споредам со шљамови ко Инсигниа, т.е. смешно ми е било што од Ауди да споредам со нешто од Опел. За мене само Рено и Шевролет се посрање канти од Опел, ваљда и Дачиа е посрање бидејќи е поефитно срање под капа на Рено.

Инаку и јас зборувам од сопствено искуство со подобар и помоќен модел на Elitebook, но иста генерација ко твојот, и искуство со други ноутбуци кои ги користам. Значи јас не велам дека е лош ноутбукот, туку дека е лош за парите за кои е платен и дека е најлош можен избор кој може да се направи за тие пари. Тоа што го поседуваш не треба да биде пречка да го критикуваш тоа што нечини, ама тоа е оној синдром кога ќе се заебеш па ќутиш да не пука брука. Јас немам причина зошто да кријам дека Елитбукот е срање, а моево мислење го делат и други сопственици. Имам колешка која има 13-ка од понова генерација. Сакаше да го фрли низ прозор кога го спореди колку е потежок од MacBook Pro-то кој го имам. И кај неа пластиките на држачите се разместени, а тастатурата е расштимана и непрецизна за куцање.

Добро е Гојдо. Поздрави ја колешката.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29794
    • CARclub.mk
« Одговори #7732 на: 14 Септември 2015, 15:14:58 pm »
Дечки, ајде малку консултации..

Со ниет сум да се освежам хардверски малку во следниве 2-3 недели. Планот е да земам нова плоча, процесор и графичка.

Сега за сега, изборот е:

- Плоча: Gigabyte Z97-HD3 - 6.165 мкд
- Процесор: Intel i5-4690K - 14.835 мкд
- Графичка: Gigabyte GeForce GTX960 G1 GAMING 4GB - 15.785 мкд

Сите цени се од Анхоч.

На ова ќе го уштекам постоечкиот рам (12 GB Kingston HyperX) и евентуално ќе додадам SSD као примарен драјв. Веќе имам Cooler Master 720-ватно напојување.

Прашањето е - дали да гледам нешто друго (генерално толку ми е предвидениот буџет) за тие пари, и од каде?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55051
  • Махер
« Одговори #7733 на: 14 Септември 2015, 15:21:09 pm »
Види ноктуа д14 или 15 за да може да работи на 4.2Гхз во тишина, или на 4.5Гхз со шепот.
Добар избор инаку.

Можда веќе вреди да се види 6600 кога доаѓа, иако е небитно во перформанси, чисто да не падне цена.

К процесор без д14 д14 мене искрено ми нема логика. Ако јас се прашувам како би постапил.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29794
    • CARclub.mk
« Одговори #7734 на: 14 Септември 2015, 15:22:40 pm »
Баш затоа глеам К процесор, за да се клокне. Ќе биде Ноктуа сигурно.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34157
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #7735 на: 14 Септември 2015, 16:03:44 pm »
Одличен ти е изборот, само провери дали плочата ќе ти задоволува потреби од аспект на потребни портови иначе се е добар избор.

За SSD Препорачано Самсунг 850 Про ако си при пари или пак ЕВО како поевтина варијанта, или некоја 250-ка од 7700 денари или пак 512-ка за да фуче. Или пак 2 х 250 ево да му збрцаш у СТРАЈП.
« Последно менување: 14 Септември 2015, 16:25:07 pm Миле Џонтра »

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Хорска Секција
« Одговори #7736 на: 14 Септември 2015, 17:43:09 pm »
Мој совет наместо да земеш ноктуа, Z97 и i5K да си купиш B85, i7 без К и сток ладење. Ќе добиеш боље перформанси за тоа шо работиш, ем нема да патиш од нестабилност, нити да ти троши и грее.

Инаку ако сакаш да си играш, т.е. да клокаш, освен Asus друг бренд не би ти препорачал и тоа разгледај ги ROG варијантите, бар сега има многу ефтини оверклокерски матични.

Отсутен nekojtamu

• Редовен
  • Пораки: 1165
« Одговори #7737 на: 14 Септември 2015, 20:02:33 pm »
До скоро бев со ниет за gtx960 ама сега ми го мати умот r9 380. Цената е иста, нешто помалку струја арчи нвидијата, ама 256 битна магистрала знае да направи разлика.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20143
« Одговори #7738 на: 14 Септември 2015, 20:06:44 pm »
Подобро 380, дупло рам и е 256 битна.

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Хорска Секција
« Одговори #7739 на: 15 Септември 2015, 09:20:39 am »
Колку е широка мемориската магистрала и колку видео меморија има графичката картичка нема врска со тоа дали графичката картичка има добри перформанси! Ене на пример Fury има 4096bit магистрала, а е прегазен од графичка со 384bit.