Автор Тема: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...  (Прочитано 1239861 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55051
  • Махер
Одг: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...
« Одговори #6840 на: 17 Февруари 2015, 11:35:12 am »
Јас вака го трпам Win 8.1 http://www.classicshell.net/

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34156
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #6841 на: 17 Февруари 2015, 11:44:48 am »
и јас... ако морам, ама пак не е тоа тоа.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5299
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #6842 на: 17 Февруари 2015, 12:37:49 pm »
Едино што сеуште ме фаќа вуна, дали добро се има размачкано таа пастата... Ставив по капка на средината на процесорот и на графичкиот чип, и го ставив ладилникот одозгора, па се надевам дека убаво притиснало... Ако земам пак да го отворам, за да видам дали пастата е добро размачката, може да се задеси нешто? Доколку не е аплицирана како што треба, како би приметил, ќе почне да грее?

Toj погоре што ти го предложија е ок програмче, HWmonitor.
Хитсинковите не ги дирај, ако ги извадиш ќе мора да ги исчистиш од пастата и пак да ја нанесеш. Иначе ако ги вратиш назад намачкани, ќе се направат воздушни џебови (а воздухот е изолатор). Точкасто/линијасто нанесување е правилен начин, единствено спорна е количината. Премалку паста не е добро, исто како и премногу (посебно ако пастата е електро-спроводлива, силиконските не се).

Една важна работа: сега треба да пуштиш стрес тестови. Најдобро би било да се пуштат паралелно нешто како Prime95 и било која верзија од 3DMark во loop мод.
За CPU стрес генерирање го фалат и http://www.ocbase.com/  ама немам многу искуство со него. Како и да е, истестирај го хардверот со стрес тестови.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7080
« Одговори #6843 на: 17 Февруари 2015, 13:13:31 pm »
Prime95 е одлично за вадење маст на ЦПУ ;D јас секогаш сум го користел кога се занимавав со клокање на времето на мојот Core2Duo 6550. Од фабричките 2,33 Гхц и 1,35 Волти го направив на 2.8 Гхц и 1.175 В. Ем побрз ем поладен ;D

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20700
« Одговори #6844 на: 17 Февруари 2015, 13:17:55 pm »
А користење на било кои од овие ствари, може да ми напраи некоја беља пак да прегрее?

Кај старата матична ми рикна ГПУ-то од прегревање, па не сум баш расположен за дежа ву.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен ARMEX

• Сениор
  • Пораки: 3616
« Одговори #6845 на: 17 Февруари 2015, 13:31:03 pm »
Нема потреба, доволно е пар таба на југлуп да се оптерети некое време процесорот на 100%, синтетичките тестови обично вадат маст на компонентите. Половни компоненти не би препорачувал малтретирање без потреба, да не останеш без нив.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #6846 на: 17 Февруари 2015, 13:32:51 pm »
А користење на било кои од овие ствари, може да ми напраи некоја беља пак да прегрее?

А да престанеш да се замараш, да почнеш да си го користиш компјутерот и да продужиш да си го живееш животот?

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #6847 на: 17 Февруари 2015, 13:33:08 pm »
Гледај велештрумф, ако се заебе нешто од неколку саати малтретирање значи секако веќе имало проблем. Овие програми само прават сценарио со контролиран максиламен лоад на хардверот, нешто што секако некогаш повремено ќе се случува (а тоа што не е како што треба, може да „пукне„ и по истекот на гаранцијата).

Ама ако не планираш да играш на лаптопот, рипни ги стрес тестовите за GPUто. Јас на секоја нова машина правам 24-48 саати стрес тест (ок, многу пократко на преносните пошто тие генерално и се наменети за полесно оптоварување). Секако е твој изборот, колку/каква гаранција има плочава?

Prime95 е одлично за вадење маст на ЦПУ ;D јас секогаш сум го користел кога се занимавав со клокање на времето на мојот Core2Duo 6550. Од фабричките 2,33 Гхц и 1,35 Волти го направив на 2.8 Гхц и 1.175 В. Ем побрз ем поладен ;D
Хехе, и јас сум олд скул оверклокер... на времето ја поседував една од ретките плочи (Асус беше) со опции за оверклокирање (оверволтинг) на Пентиум (1, се разбира). Следната генерација беше оверклокерски сон, Целерон од 300 на 450MHz, само преку дигање на магистралата од 66 на 100MHz   :P
И да Core2Duo платформата беше последен пат кога озбилно оверклокирав, сегашниот 2500K си седи неоверклокиран... мрза ме фати.  :-\

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #6848 на: 17 Февруари 2015, 13:53:20 pm »

А да престанеш да се замараш, да почнеш да си го користиш компјутерот и да продужиш да си го живееш животот?

Ова... ова.... you paranoid nut cracker!

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20700
« Одговори #6849 на: 17 Февруари 2015, 14:03:41 pm »
Нема потреба, доволно е пар таба на југлуп да се оптерети некое време процесорот на 100%, синтетичките тестови обично вадат маст на компонентите. Половни компоненти не би препорачувал малтретирање без потреба, да не останеш без нив.

Нова е матичната, не е половна. Само не беше у оригинално паковање. Не е ни "refurbished".

Цитат
New other (see details)

A new, unused item with absolutely no signs of wear. The item may be missing the original packaging, or in the original packaging but not sealed. The item may be a factory second or a new, unused item with defects. See the seller's listing for full details and description of any imperfections.

Ова... ова.... you paranoid nut cracker!

Се извинувам што ви го нарушив денот со мојата параноја.

Гледај велештрумф, ако се заебе нешто од неколку саати малтретирање значи секако веќе имало проблем. Овие програми само прават сценарио со контролиран максиламен лоад на хардверот, нешто што секако некогаш повремено ќе се случува (а тоа што не е како што треба, може да „пукне„ и по истекот на гаранцијата).

Ама ако не планираш да играш на лаптопот, рипни ги стрес тестовите за GPUто. Јас на секоја нова машина правам 24-48 саати стрес тест (ок, многу пократко на преносните пошто тие генерално и се наменети за полесно оптоварување). Секако е твој изборот, колку/каква гаранција има плочава?

Не планирам да играм на лаптопот, планирам за секојдневни ствари да го користам. И онака не играм веќе игри ни на десктопот, не па на лаптопот :)
Има "Return/refund policy", но нема класична гаранција која би важела тука, пошто се работи за застарен производ, ем башка пошто фирмата е од САД, а купувачот од тука нали. За едната што ми ја понудија во Макпетрол, ми ја нудеа со 6 месеци гаранција, така да, не знам дали и колку би играла гаранцијата улога во производ наменет за скоро 8 години стар лаптоп.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #6850 на: 17 Февруари 2015, 14:05:59 pm »
Се извинувам што ви го нарушив денот со мојата параноја.

:)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #6851 на: 17 Февруари 2015, 14:28:17 pm »
Ние тоа за твое добро :)
Секако можеш да му опнеш Prime95 на едно 5 минути чисто онака за сатисфакција. И така нема да играш па нема да го притиснеш доволно за да би прегреал.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #6852 на: 17 Февруари 2015, 14:40:55 pm »

За 5 минути ни предигра да се почне.  :P
(ама таа може и целосно да се прескочи)

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6541
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #6853 на: 18 Февруари 2015, 07:14:33 am »
Многу се замарате со тие стрест тестојте.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55051
  • Махер
« Одговори #6854 на: 18 Февруари 2015, 19:14:34 pm »
http://routerboard.com/RB941-2nD

Suggested price   $21.95

Шуќур саглам рутер со саглам цена. Ајде и AC за 50$.