Автор Тема: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...  (Прочитано 1542089 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55241
  • Махер
Одг: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...
« Одговори #6345 на: 14 Декември 2014, 21:49:18 pm »
Ја имам истата ситуација дома. Треба 2 рутери. Јас би рекол дека е најпаметно да се оди на AC решение со 2 рутери, или ако е еден тогаш мора да е на средниот спрат во некоја од средните соби. Во спротивно два. Сепак тие решенија се суште скапи и не им е падната цената на нормална бројка.

Ако јас за мене си земам, би одел на нешто вака за таа цена: http://www.overnet.com.mk/index.php?route=product/product&path=60_62&product_id=177&sort=p.price&order=DESC

Toa e aко зборуваме за саглам рутер. А нешто од кинеска гледна точка тогаш би се одело на овие две работи:
TL-WDR3500
+
2х TL-ANT2408CL
од http://mebius.com.mk/cenovnici.php

Само на најдолниот спрат да знаеш дека со ниедно решение нема да е добар сигналот. Може да се стави и нешто од типот на:
TL-WR840N на најгорниот спрат, а подолу да се стави:
TL-WA730RE

иако јас не би одел на вакво решение како последново.

Инаку реално решение за кај мене, а гледам и за кај тебе зошто слична е конфигурацијата на спратовите е:
http://routerboard.com/RB921UAGS-5SHPacT-NM

или

http://routerboard.com/RB911G-5HPacD-NB

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34463
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #6346 на: 14 Декември 2014, 22:09:13 pm »
Сакам да зимам нов рутер, воопшто не сум упатен што ни како да барам затоа ако може помош од поискусните. Треба да покрива куќа на 3 спрата со основа од 90-100 квадрати, ќе биде поставен на најгорниот кат. До кај 3-4000 денари. Фала однапред

Ако можеш да го поставиш на средниот кати би било одлично. Ако не тогаш малку потешко во тоа што си намерил.

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4118
« Одговори #6347 на: 14 Декември 2014, 22:11:40 pm »
Сакам да зимам нов рутер, воопшто не сум упатен што ни како да барам затоа ако може помош од поискусните. Треба да покрива куќа на 3 спрата со основа од 90-100 квадрати, ќе биде поставен на најгорниот кат. До кај 3-4000 денари. Фала однапред

Нешто со екстерна антена да си најдеш. Малце ќе е еден дури на средниот спрат да го ставиш, освен ако немаш веќе еден од провајдерот па уште еден рипитер да направиш.

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 4130
« Одговори #6348 на: 14 Декември 2014, 22:29:38 pm »
Најдобро ќе е на средниот спрат, но заради недоразбирање со мајсторите некаде имам прекин во Лан мрежата што е во инсталацијата и морам вака да правам за жал. Во таа соба иде кабелот од кабловската и сакам се натаму да е бежично. Фала за предлозите, ќе уплатам утре некое рутерче и да го решам тој проблем.
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34463
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #6349 на: 14 Декември 2014, 22:31:50 pm »
Батка, со „некое рутерче“ не завршуваш работа.
Затоа направи ја работава како треба да не испадне пари фрлање за џабе. Види таму Дени што ти пиша.

Отсутен Sase_91

• Сениор
« Одговори #6350 на: 15 Декември 2014, 00:29:40 am »
Под некое рутерче мислев на препорачаните, конкретно планирам да земам TP Link TL WDR4300 или TL WDR3600. Рутер од 1000 денари знам дека воопшто не завршува работа. Супер опиша Дени, а и планирав да ставам 2 рутери, но за жал мајсторите што ми местеа ЛАН Мрежа низ целата куќа имаат зафркнато работа и неможам да приклучам рутер на долниот спрат без да мкнам кабли низ цела куќа што ми е глупаво. Се надевам ќе врши работа за 2та спрата на кој што ќе бидеме постојано, сигналот на најдолниот спрат ќе морам да го жртвувам веројатно но тоа е.

Сега едно прашање до Дени и Џонтра. Гледам дека рутериве ТП Линк 4300 и 3600 идат во пакување со 2 или 3 антени, а има и посебно да се купат антени исто така од ТП Линк, дали треба одма после купувањето на рутерот да купам додатно уште 2-3 Омни антени и да ги сменам со тие на рутерот или и тие на рутерот се добри ?
« Последно менување: 15 Декември 2014, 00:43:46 am Sase_91 »

Отсутен Gabau

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 489
« Одговори #6351 на: 15 Декември 2014, 00:41:15 am »
Sase_91 proveri koi zici ti se vo prekin i ako imas 4 zdravi(od 8-te) mozes da teras so kabelot.

Отсутен Sase_91

• Сениор
« Одговори #6352 на: 15 Декември 2014, 00:48:03 am »
Како што ми кажаа мајсториве од Близу веројатно само 4 жици излегуваат од приклучокот за ЛАН от на ѕидот,  погрешен кабел користеле мајсторите кога ја ставале инсталацијата изгледа   >:( >:( Утре ќе сликам ќе ставам слика од жиците.

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4591
« Одговори #6353 на: 15 Декември 2014, 07:29:33 am »
за да провериш дали се ок жиците,ти треба тестер,после тоа ќе ти биде јасно дали може или неможе да го користиш тој кабел.ако неможе,со 2 рутера,или 1 рутер и 1 access point(ако уопште се исплати AP место рутер) ќе завршиш работа.ако имаш заебанции со поврзувањето,повикај некој поискусен другар

Отсутен bramovsk

• Сениор
« Одговори #6354 на: 15 Декември 2014, 08:01:20 am »
Под некое рутерче мислев на препорачаните, конкретно планирам да земам TP Link TL WDR4300 или TL WDR3600. Рутер од 1000 денари знам дека воопшто не завршува работа. Супер опиша Дени, а и планирав да ставам 2 рутери, но за жал мајсторите што ми местеа ЛАН Мрежа низ целата куќа имаат зафркнато работа и неможам да приклучам рутер на долниот спрат без да мкнам кабли низ цела куќа што ми е глупаво. Се надевам ќе врши работа за 2та спрата на кој што ќе бидеме постојано, сигналот на најдолниот спрат ќе морам да го жртвувам веројатно но тоа е.

Сега едно прашање до Дени и Џонтра. Гледам дека рутериве ТП Линк 4300 и 3600 идат во пакување со 2 или 3 антени, а има и посебно да се купат антени исто така од ТП Линк, дали треба одма после купувањето на рутерот да купам додатно уште 2-3 Омни антени и да ги сменам со тие на рутерот или и тие на рутерот се добри ?

За анатени ти треба кабел. Со WiFi bridging/repeater , не ти треба кабел само WiFi уредот треба да може да го прави тоа.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55241
  • Махер
« Одговори #6355 на: 15 Декември 2014, 08:32:17 am »
Како што ми кажаа мајсториве од Близу веројатно само 4 жици излегуваат од приклучокот за ЛАН от на ѕидот,  погрешен кабел користеле мајсторите кога ја ставале инсталацијата изгледа   >:( >:( Утре ќе сликам ќе ставам слика од жиците.
Доста се 4 ако убаво се врзат за 100Mbps а веројатно немзш интернет побрз од тоа.

Како и да е, кога ќе земаш рутер прашај и 8db антени да му ставиш не се скапи.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #6356 на: 15 Декември 2014, 09:32:21 am »
У принцип 3 се доста. tx, rx, gnd

Отсутен bramovsk

• Сениор
« Одговори #6357 на: 15 Декември 2014, 10:59:54 am »

Ако се зборува за LAN поврзување 100BASE-TX има две ПАРИЦИ (4 жици преплетени 2 по 2 RX+/RX- TX+/TX- нема GND). Ако зборуваш за антена тогаше е некој тип на коаксијалeн кабел со еден проводник и shield.

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7684
  • Хорска Секција
« Одговори #6358 на: 15 Декември 2014, 11:03:04 am »
Уште по у најпринцип 2 се доста.
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен bramovsk

• Сениор
« Одговори #6359 на: 15 Декември 2014, 12:37:30 pm »
Немам употребувано ВАКВИ уреди, но можно е ова да е една добра алтернатива да поствиш повеќе WLAN AP -а низ дома.

Треба да се направи есапот.