Автор Тема: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...  (Прочитано 1676139 пати)

Отсутен ARMEX

• Сениор
  • Пораки: 3616
Одг: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...
« Одговори #5580 на: 01 Јули 2014, 10:52:46 am »
Благодарам Сале, ќе се најде. Се сомневав дека има воопшто.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5405
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #5581 на: 01 Јули 2014, 11:11:02 am »

Имам правено обиди за менување на платери од диск со неисправна механика, на исправен диск. Секогаш ги оштетувам главите... сигурно има некои специјализирани алатки за процесот, или барем некои финти. Мислам дека чистината е важна само до некаде, за еднократно вадење на податоците ќе заврши работа и чиста работна маса во обична соба во која треба да нема движење (извакумирана собата и оставено малку време да слегне прашината).

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45194
  • Il Moderatore
« Одговори #5582 на: 01 Јули 2014, 11:16:26 am »
Фала Сале, искуство некое лично со нив? Како се со риспонс тајм? Со цени?

@Van, погледни по јутуб има неколку техники како да ги вратиш главите назад на плочите без оштетување.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6219
  • 69
« Одговори #5583 на: 01 Јули 2014, 14:38:10 pm »
Немам лично искуство со нив, но имаше дискусија на еден друг форум за ит, па таму луѓево се јавија како професионалци.
Само го проследив линкот како информација, бидејќи единствено до сега кај нас за нив имам слушнато. За други ЈОК. :)
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7638
« Одговори #5584 на: 01 Јули 2014, 15:54:18 pm »
Другарче сака да го земе лаптопчево. Ќе го користи за сурфање фб/јутјуб, документи нешо бла бла. Игри никако значи :)

Е сеа, процесорот како ви се допаѓа ? Јас мислам да бара некој со и3 подобро ќе биде :) Глеам графички некои срања има овој, не му требаат... ??? п.с. мора да е од Анхоч.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55339
  • Махер
« Одговори #5585 на: 01 Јули 2014, 16:00:17 pm »
1. Да си бара со и3 хасвел.
2. Да си бара со повеќе гаранција.
3. Да си бара поефтин.

Не ја отвара на дел макпетрол страната, ама еве и од анхоч примери:
http://www.anhoch.com/pcmarket/index.php?cat_id=3003&pid=14109
http://www.anhoch.com/pcmarket/index.php?cat_id=3003&pid=14019
http://www.anhoch.com/pcmarket/index.php?cat_id=3003&pid=14067

Има и со графичка, и без, и со U процесор и без за тие пари. Што сакаш има. Со 3 години гаранција.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20397
« Одговори #5586 на: 01 Јули 2014, 16:01:20 pm »
Ниска резолуцијава некако...

Отсутен Спенсер

• Легенда
« Одговори #5587 на: 01 Јули 2014, 16:08:36 pm »
Дени, како си задоволен ти од ДЕЛЛ ? Гледам само такви препорачуваш погоре :) Јас па ХП му препорачав...

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #5588 на: 01 Јули 2014, 16:19:12 pm »
Јас користам HP, но имаа една серија бог да ја прости што беше катастрофа. Но за сечија среќа помина таа серија. Дел нуди 3 години гаранција и затоа ги нудам. Лаптоп без гаранција, џабе е лаптоп. Тоа е само непотребен стрес за корисникот, поготово со една година. За другите брендови обично се доплаќа 10% на цената (грубо) за да ти дадат 3 години гаранција. ЈАс во овој живот не планирам да купам лаптоп со помалку од 3 години гаранција, зошто за мене амортизацијата на тој уред трае најмалку 3 години. Потоа веќе е време да се размислува за нов. Но, ако после 8 месеци останам без матична плоча (ми се случи на Фуџицуто на времето) ми ја сменија под гаранција, без проблем. Меѓутоа матичната потоа цркна после 2 години пак, а цената за матична е екстремно голема, и најчесто не се исплати да даваш толку пари, а да останеш на старите перформанси. Да си имаше гаранција ќе си ја сменеа пак, и мојата глава ќе си беше мирна. Но, не немав гаранција. Цената не ни знам колку беше, фаќав врски нешто да се поправи ако може старата, или да се замени нешто. Никој не успеа, џабе измачував луѓе наоколу. Дури и на форумов. Зошто тие стресови? Зошто немало гаранција, е од тогаш редот си се знае. Новиве ствари веќе кога ќе им измене гаранцијата можеш комотно да ги фрлиш, односно гаранцијата на уредот мора да трае онолку колку што планираш да трае и амортизацијата. Ако работиш во граѓевинска индустрија и лаптопот е под стресови и се амортизира за 1 година, тогаш гаранција од 1 година е доволна. Зошто и така мора нов после 1 и нешто година. Но ако работиш во канцелариски услови или дома, амортизациајта (за мене) е барем 3 години. Затоа и сакам да има најмалку 3 години гаранција. Порано Дел даваа 5 години гаранција. Тоа ми дава степен на мир и намален крвен притисок кој ми годи во овие стресни Македонски времиња. Значи со други зборови, ако гледаш други брендови додат 10% на цената.

Пак би купил HP, но само со продолжена гаранција. Исто така би купил и Тошиба, и Дел, и Леново. Што се тиче мене, и за мене тоа би купил - и тоа и би препорачал.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34542
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #5589 на: 01 Јули 2014, 16:53:37 pm »
Дени, како си задоволен ти од ДЕЛЛ ? Гледам само такви препорачуваш погоре :) Јас па ХП му препорачав...

Зависи кој ДЕЛЛ. Inspiron е очајно неквалитетно срање. Појди во салон види го. Не ги бо купил ни со 100 години гаранција. Го имав, па го сменив за Ацер.

Отсутен Спенсер

• Легенда
« Одговори #5590 на: 02 Јули 2014, 01:29:26 am »
Сепак ДЕЛЛ одлучи.. овој оди да го зема утре :)

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15991
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #5591 на: 02 Јули 2014, 02:47:08 am »
линукс има вграден?
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4714
« Одговори #5592 на: 02 Јули 2014, 07:40:18 am »
@Simo - Carrier166
прашај и во Неоком,имаат лаб за враќање податоци,ни завршија ептен работа

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45194
  • Il Moderatore
« Одговори #5593 на: 02 Јули 2014, 07:41:36 am »
@Simo - Carrier166
прашај и во Неоком,имаат лаб за враќање податоци,ни завршија ептен работа
Fala, ke prasham!
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #5594 на: 02 Јули 2014, 08:34:38 am »
Сепак ДЕЛЛ одлучи.. овој оди да го зема утре :)

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
Добар процесор. Серија  U Хасвел, троши ич струја, гарант ќе тера на батерија 5 саати, ако не и повеќе. :)