Автор Тема: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...  (Прочитано 1676066 пати)

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20896
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен DayWalker

• Сениор
  • Пораки: 3063
  • Ќебапбрингер!
Одг: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...
« Одговори #5461 на: 03 Јуни 2014, 16:45:41 pm »
Денес си ја средив вајрлес конекцијата дома. Беше супер, ама сега уште по супер :)
До сега користев linksys wrt54g кој ги надмина сите очекувања, ама му дојде времето да се мења. Иако уште работи ОК.

Сега се подновив со ваков рутер

Иако би бил послаб на хартија од линксисот, сепак линксисот ми беше доста стар и прлично ослабнат.
Сега со новиот сум супер

Али како допуна го земав и ова екстендерче ое би го препорачал на секого. прекрасна прекрасна работа, easy to use :)

Така да сега цела куќа ми е супер покриена и секое ќоше има нет. Исто и во двор, сега сигналот е доста појак и иде супер.
Моментално сум презадоволен, разликата е голема и се осеќа доста. Поготово на некои места кај мене каде едвај фаќав нет, сега сегде сум покриен и нема потреба од повеќе замарање :)

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45194
  • Il Moderatore
« Одговори #5462 на: 03 Јуни 2014, 17:23:00 pm »
Екстендеров од каде?
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен DayWalker

• Сениор
  • Пораки: 3063
  • Ќебапбрингер!
« Одговори #5463 на: 03 Јуни 2014, 18:00:38 pm »
Од Q Com - http://qcom.mk/  не им е готова страната ама има броеви.
Цена незнам, они работат со татко ми така да нема цена :)

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #5464 на: 03 Јуни 2014, 18:42:52 pm »
Мхм, ок ке ги исконтактирам.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пораки: 5484
  • Пиши лаже
« Одговори #5465 на: 03 Јуни 2014, 20:20:38 pm »
Рутерот го користам скоро 3 години и да не го подречам немал мака досега. Одлично си ја врши работата за тие пари. Му имам ставено дд врт веќе 7-8 месеци.
Инаку за дарк еве го рутерот. ;)
http://www.anandtech.com/show/8096/computex-2014-the-asus-rtac3200-a-sixstream-80211ac-router-with-mimo
Remember to keep yourself alive, there is nothing more important than that

Отсутен Prcot

• Сениор
  • Пораки: 3466
« Одговори #5466 на: 04 Јуни 2014, 00:47:38 am »
Дечки, дајте предлог за асален рутер до 5-6000 денари. Не се разбирам како стојат работите.  :)

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18169
  • Giulietta QV 1750 TBi
    • Instagram
« Одговори #5467 на: 04 Јуни 2014, 01:18:55 am »
Денес си ја средив вајрлес конекцијата дома. Беше супер, ама сега уште по супер :)
До сега користев linksys wrt54g кој ги надмина сите очекувања, ама му дојде времето да се мења. Иако уште работи ОК.

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Со ова г*вно од сликава колку време се мачеееев. Од фабрика неконфигуриран да го испорачаат, треба да се копуци невидени. DNS серверите на 0.0.0.0 сетирани, и мобилни уреди (телефони и таблети) не можеа да отворат слики, веб страниците се отвараа парцијално, или па само во текст.
Седнав една вечер и го гуглав проблемот, испадна дека наместо нули, серверите треба да се 8.8.8.8 или 8.8.4.4. Сега откако го оправив, се убедувам да не го продадам зошто претерано го замразив, иако сега перфектно работи.
What I daily drive (and daily fix):
2012 Alfa Romeo Giulietta QV 1750 TBi | 230hp 🍀

Отсутен DimitarMK

• Редовен
  • Пораки: 1997
« Одговори #5468 на: 04 Јуни 2014, 03:00:42 am »
Дечки, дајте предлог за асален рутер до 5-6000 денари. Не се разбирам како стојат работите.  :)

За што ти треба? Каква конекција имаш? Колку уреди ќе приклучуваш на него?

100 евра се веќе посериозна сума, муабетов е да не ги фрлиш во ветер парите. Јас со 100 евра би одел на DIY решение со pfSense. Ама чим не се разбираш како стојат работите, да не те дозбунувам, одговори на прашањава погоре :D

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
  • Пораки: 2831
« Одговори #5469 на: 04 Јуни 2014, 10:39:18 am »

Со ова г*вно од сликава колку време се мачеееев. Од фабрика неконфигуриран да го испорачаат, треба да се копуци невидени. DNS серверите на 0.0.0.0 сетирани, и мобилни уреди (телефони и таблети) не можеа да отворат слики, веб страниците се отвараа парцијално, или па само во текст.
Седнав една вечер и го гуглав проблемот, испадна дека наместо нули, серверите треба да се 8.8.8.8 или 8.8.4.4. Сега откако го оправив, се убедувам да не го продадам зошто претерано го замразив, иако сега перфектно работи.

Рутерот и треба да дојде без тој дел од конфигурацијата, т.е. тоа е она што ти треба да го конфигураш и зависи од оператор и лични преференци (и убедувања).

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17679
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #5470 на: 04 Јуни 2014, 10:59:12 am »
Топ си е рутерчето..

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55339
  • Махер
« Одговори #5471 на: 04 Јуни 2014, 11:14:53 am »

Рутерот и треба да дојде без тој дел од конфигурацијата, т.е. тоа е она што ти треба да го конфигураш и зависи од оператор и лични преференци (и убедувања).
Mnogu jasno. Od kade da znae fabrikata kakva konfiguracija da stavi. Site doagjaat nekonfigurirani.

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пораки: 5484
  • Пиши лаже
« Одговори #5472 на: 04 Јуни 2014, 14:10:37 pm »
Јас не знам оти толку го хејтате рутерот, кога си е таман (барем за таа цена). Не сум имал проблем јас со ~10 уреди приклучени на него (лаптопи, статични, телефони, тв).
Remember to keep yourself alive, there is nothing more important than that

Отсутен Darkovski

• Редовен
  • Пораки: 1287
« Одговори #5473 на: 04 Јуни 2014, 16:29:04 pm »
дечки заш маусов ми клика два пати понекад?? еден другар ми рече вирус било, пуштив скен најде 3 ги избришав и пак истото

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #5474 на: 04 Јуни 2014, 16:32:51 pm »
Пробај со друг маус. Може другиот маус нема вирус...
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!