Автор Тема: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...  (Прочитано 1355352 пати)

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
Одг: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...
« Одговори #4785 на: 15 Јануари 2014, 08:18:28 am »
Зборуваш за youtube видеа?

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4398
« Одговори #4786 на: 15 Јануари 2014, 08:21:14 am »
биди среќен што нешто можеш да работиш на 512 рам,од кој 16 зема графичката.види во биос да не може да и зголемиш меморија,ама не би се надевал нешто многу

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7226
  • French diamond
« Одговори #4787 на: 15 Јануари 2014, 16:43:32 pm »
Било какви видеа од интернет, само на youtube ако го намалам квалитетот на 144p можи да се гледа. 512 рам мислам дека и не е така малце, проблем изгледа прави графичката која е 16 MB. 

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
« Одговори #4788 на: 15 Јануари 2014, 17:05:28 pm »
Јас имам AMD X2 3800+ и можам да гледам максимум 480p youtube видеа без сецкање. Од графичката исто така не треба да очекуваш некоја помош затоа што е онака ставена, колку да ја има.

Пред 10 години веројатно немало видеа на интернет со голема резолуција па не ти правел проблем компјутерот.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #4789 на: 15 Јануари 2014, 17:18:31 pm »
Било какви видеа од интернет, само на youtube ако го намалам квалитетот на 144p можи да се гледа. 512 рам мислам дека и не е така малце, проблем изгледа прави графичката која е 16 MB.  

Не знам дали меморијата на картичката има врска со плејбек на видео.

Пробај го smplayer. Бесплатен, мал, а убаво пушта видеа (филмови, youtube...) и на послаби компјутери.

Vasil, и ти исто. Твојот процесор е сепак дуалкор, така да би требало да е доволно за едно мочано 720п видео. Пробај го smplayer.

Jaс мака мачев со еден слаб компјутер (со Атом процесор), youtube сецкаше ко лудо на 360п па нагоре.... Ама со smplayer на истиот компјутер сега мазно идат хд видеа!

Само треба да се заобиколи тој идиотскиот флеш плеер, тој ја ебе работата кај послабите компјутери.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #4790 на: 15 Јануари 2014, 17:22:39 pm »
За таква машина би избегнал виндоус. Би пробал некоја линукс дистрибуција која е наменета за „послаби“ машини.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Vasil

• Сениор
« Одговори #4791 на: 15 Јануари 2014, 17:57:46 pm »
Vasil, и ти исто. Твојот процесор е сепак дуалкор, така да би требало да е доволно за едно мочано 720п видео. Пробај го smplayer.

Само треба да се заобиколи тој идиотскиот флеш плеер, тој ја ебе работата кај послабите компјутери.

Нема проблем со 720p, има проблеми со 720p видео пуштено преку flash. Стар е процесорот, нема врска тоа што е двојадрен. Имам ставено add-on на лисицата што ги ограничува сите видеа на youtube на 480p и немам проблеми.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #4792 на: 15 Јануари 2014, 18:02:01 pm »
Нема проблем со 720p, има проблеми со 720p видео пуштено преку flash.

Па тоа ти викам, со ова програмчево си пушташ youtube без flash

Отсутен Vasil

• Сениор
« Одговори #4793 на: 15 Јануари 2014, 18:13:47 pm »
Не би се замарал до толку со тоа. Не ми се пали посебна програма за да отворам видео, што можам да го гледам директно во browser. Не ми пречи тоа што е 480p, особено не на овој монитор.

За таква машина би избегнал виндоус. Би пробал некоја линукс дистрибуција која е наменета за „послаби“ машини.

Пак ќе има проблеми, таму е уште полошо оптимизиран flash. Имам пробано со еден пентиум 4 со 256 RAM што го имав по дома. Единствено решение што го најдов беше да го користам како thinclient кој работи на паралелна remoteDesktop сесија на мојот компјутер. Така всушност работиш на хардверот на појакиот, а стариот го користиш само како уште еден сет на тастатура глушец и монитор. Работат и видеа на youtube (нормално само до 480p). Само имаше проблеми ако сакаш да пуштиш било какво видео на цел екран, многу прескокнуваше фрејмови,  претпоставувам поради протоколот за комуникација, кој се обидува да го прати некомпресирано преку мрежа, а мрежата ми е 100mb/s. Локално на слабиот компјутер само работеше uTorrent и MediaPlayerClassic за гледање на филмови и серии.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #4794 на: 15 Јануари 2014, 19:35:56 pm »
Нема врска со мрежата ниту со никаков протокол.

Има врска што adobe flash e тиња невидена. Ништо друго не е проблемот.

Aко беше мрежата, немаше со ништо да може да се пушта јутјуб фулскрин мазно. А може.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #4795 на: 15 Јануари 2014, 19:57:19 pm »
Некои викаат дека ова може да помогне: https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/low-quality-flash/

Не знам за која намена е компјутерот, ако можеш Puppy Linux да користиш (со горенаведениов плагин за фајрфокс) може ќе биде доволно за видеа преку интернет.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Vasil

• Сениор
« Одговори #4796 на: 15 Јануари 2014, 20:08:32 pm »
Нема врска со мрежата ниту со никаков протокол.

Има врска што adobe flash e тиња невидена. Ништо друго не е проблемот.

Aко беше мрежата, немаше со ништо да може да се пушта јутјуб фулскрин мазно. А може.

Друже зборев за преку RemoteDesktop. Никакво видео не можеше да се пушти на цел екран без тоа да изгледа како слајд шоу.

Тој проблем се решава со https://en.wikipedia.org/wiki/RemoteFX, но за тоа треба некоја нова верзија на Windows сервер и поддржан хардвер кој го немам.

Некои викаат дека ова може да помогне: https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/low-quality-flash/

Не знам за која намена е компјутерот, ако можеш Puppy Linux да користиш (со горенаведениов плагин за фајрфокс) може ќе биде доволно за видеа преку интернет.

Ја ова го користам  https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/smartvideo-for-youtube-mytube/

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7226
  • French diamond
« Одговори #4797 на: 15 Јануари 2014, 21:21:56 pm »

Ја ова го користам  https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/smartvideo-for-youtube-mytube/

Сега инсталирав вакви екстензии ама за chrome и како што гледам не го намалва квалитетот самото. Инаку лап топот се користи за фејсбук и карклуб и така некој страни.

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
  • Пораки: 2810
« Одговори #4798 на: 18 Јануари 2014, 17:27:50 pm »
Дечки, ај некоја препорака за лаптоп до 40К, да е 14" и предност е ако има појака резолуција од онаа шугавата 1366х768 (или како и да беше). Секако доста битно е да нема мртов простор на десната страна на тастатурата т.е. да нема Num Pad! Преферирам Леново, ама за тие пари нема ThinkPad.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30074
    • CARclub.mk
« Одговори #4799 на: 18 Јануари 2014, 21:52:18 pm »
За тие што налетуваат на реклами со екстензиите за Chrome: http://arstechnica.com/security/2014/01/malware-vendors-buy-chrome-extensions-to-send-adware-filled-updates/