Автор Тема: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...  (Прочитано 1356969 пати)

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
  • Пораки: 2810
Одг: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...
« Одговори #4665 на: 27 Декември 2013, 11:34:59 am »
Распбери пај може да го прави тоа. Ќе го брцнеш со краток хдми кабел и усб кабел во ТВ и ќе си инсталираш XBMC. И најјако од се може да се команда преку ХДМИ со даљинското од телевизорот. :) Во моментов тоа е Best Bet ако несакаш HTPC. Пајот би требало да го залепиш со ладилничиња мали на чиповите и ќе се клокне на 800MHz како сејф ОЦ од XBMC и уживаш. Пушта 1080п и нема некои потешкотии да се снајде со задачи. Ќе треба да го врзеш на мрежа само или да го врзеш на USB харддиск. A исто битно е што имаш Интернет ТВ за пуштањеза да врти нешто убаво.

Ахам... а со поголеми фајлови (20-30ГБ) како се снаоѓа? Менијата како идат на клик? смут е се?

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #4666 на: 27 Декември 2013, 11:43:29 am »
Смут да зошто е дедикејтед оперативниот систем. Не е под виндоус па да сецка. Ем ти велам се клокнува процесорот автоматски, а можеш и сам да го клокнеш ако ставиш ладење (edit vo txt fajl e klokanjeto). последниве имаат и повеќе рам.

Е сега со фајлови од 20-30гб незнам, ама би требало се да е во ред. Зошто да не. Тука веќе доаѓа до израз брзианта на усб дискот од кој чита, односно брзианта на мрежата. Ако му достават матерјал доволно брзо не би требало да има проблем.

Еве 17гб преку Wifi. На кабел треба да е уште посмут.

EDIT: Два пати сум пишал брзианта. Браво за мене. Не го поправам, добро си е.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34295
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #4667 на: 27 Декември 2013, 16:15:43 pm »
...

Вака значи, твојата графичка е продадена на фирма SWIT на ден 6.12.2004 година.

Во меѓувреме поради долгот доаѓа до судски спор каде како тужена страна е фирмата Swit, за некој износ од околу 50 000 денари.

I vas ve zakrpi cobe prevara ? :)  eheee

Што е со едитот на постот Куоре? Баш ме интересира дали е платена вредноста на картицата и колку била тогаш?

Не бе, еве ни ја не го знам Цобе, а за RHS сум чул :)

а за SWIT и бутур? :D

Ќути не си ја барај бељата... И да чуеш бегај подалеку.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #4668 на: 28 Декември 2013, 11:20:51 am »

Моето следно PC

Отсутен Nakolce

• Редовен
  • Пораки: 2310
  • Имигрант
« Одговори #4669 на: 30 Декември 2013, 01:18:21 am »
ме зеза тастатурава нешто. пробувам да пишувам со големи букви но со shift  неможам.
Треба да уклучам caps lock  за да пишувам со големи букви.

незнам дали е софтверски или хардверски проблем. кога ќе го рестартирам компјутерот се си е нормално. после некое време се пореметува.

Ај малце помош. дали да земам друга тастатура пред празнициве или?
„shift работи за прашалници и други знаци. но за голема буква не.“

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #4670 на: 30 Декември 2013, 10:03:12 am »
Куоре?

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #4671 на: 30 Декември 2013, 10:33:25 am »
Ти пишав:

Без проблем ќе ти ја сменам графичката со адекватна ( до 8 000 денари ) оној момент кога ќе се подмири долгот од *50 840 денари.

* без камата за 6 години..

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #4672 на: 30 Декември 2013, 10:55:56 am »
Хаха, многу коректно. Благодарам.
Истиот одговор го добив и тогаш. Јас не должам ништо на RHS така да совеста ми е мирна.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44369
  • Il Moderatore
« Одговори #4673 на: 30 Декември 2013, 11:00:00 am »
јас како што разбрав, ти картицата си ја купил од фирмата на братучедот, така да прва станица за остварување гаранција треба да ти биде таму, а после тоа, нека се обрати фирмата на братучед ти кај рхс. Ако фирмата не постои, тогаш нема што ти директно да бараш кај рхс. Па уште и земена картица од фирма која оставила долг од 50 и кусур илјадарки. Така да, тебе РХС не те заебале, те заебал братучедот што не ја платил картицата (и + уште куп работи).

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #4674 на: 30 Декември 2013, 11:06:15 am »
Хаха, многу коректно. Благодарам.
Истиот одговор го добив и тогаш. Јас не должам ништо на RHS така да совеста ми е мирна.

Хммм...

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #4675 на: 30 Декември 2013, 11:46:23 am »
Што хммм? ЈАС НЕ ДОЛЖАМ НИШТО ниту пак тогаш сум знаел дека фирмата должела пари на RHS. Јас тоа го дознав кога ми цркна картицата.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #4676 на: 30 Декември 2013, 11:55:40 am »
Макс, Крел, Симо, Фаланга, Peconi, долго време соработуваме, сте осетиле ли некогаш неправда од наша страна ?
Јас можам слободно да кажам ДА. RHS ми го начукаа немиен.

Купив на времето од RHS (само што се сјеба Фламинго) MSI Geforce 6600. После 1 година картицата цркна. Кога сакав да ја сменам добив одговор: Братучед ти должи пари и ние нема да ти ја смениме картицата. Јас немав врска со фирмата на братучед ми (јас излегов како партнер) а RHS ми го начукаа онака неправедно, ни крив ни должен. Уште ја чувам картицата како подсетување дека нема луѓе на светов, ни од страна на фамилија ни од страна на деловни партнери.

Иначе Спенсер, кога би бил во бизнисов исто толку време како мене, Макс, Крел, Симо, Куоре, Гојдо, Пецонко (мада он уште млад ми се гледа некако :) ) ќе знаеш дека треба да се држиш понастрана од СЕТ во секоја пригода.

Закључок, некој друг ти го начаукал ама тоа ти не си го знаел !?!??!??!

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #4677 на: 30 Декември 2013, 12:32:10 pm »
Кратко кажано да. Гаранција си е гаранција. Вие како увозник сте представник на производителот кој ја издава гаранцијата.
Во мојот случај RHS го употреби долгот за да не ми ја смени картицата знаејќи дека јас не ни знам за тоа. Ама јебига тоа е. И немиен некогаш треба да се осети.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20212
« Одговори #4678 на: 30 Декември 2013, 12:35:33 pm »
Ако и за ваква работа зборуваш против сет...

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44369
  • Il Moderatore
« Одговори #4679 на: 30 Декември 2013, 12:36:38 pm »
Види сеа вака... Ти коа ќе одиш од анхоч да купиш нешто, и ти рикне, одиш пак во анхоч да си оствариш гаранција, а не во амако. Анхоч ќе се раздужи со амако.
Исто и во твојата ситуација. Ти си ја купил картицата од брачед фирмата. Сеа таму треба да одиш по гаранција. Па он нека ти каже „немаш гаранција“ и расцепи му ја главата.

Cuore е во право овој пат. Ти лично немаш ништо со РХС (иако си бил вработен во фирма на брачедо).

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.