Автор Тема: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...  (Прочитано 1674832 пати)

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пораки: 5484
  • Пиши лаже
Одг: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...
« Одговори #3915 на: 17 Септември 2013, 01:56:57 am »
Компјутерџии, ај тука да прашам нешто.
Дајте некои понуди, да склпам некоја конфигурација, ама поасолна и да ми трај поќе време. Не играм многу игри, ама ко ќе ми се игра сакам да можам то шо ми се игра то да играм без да кочи. Пример гта 4, 5, сега други шо има јаки шо си барат многу итн. Друго ми треба да има обавезно тв картица, да можам телевизија да гледам, да не купвам и тв нема кај да го чувам. И еден монитор. Буџет крајна цена 60 000 ден. Е сега прашање е дали ќе ги обезбедам парите за месец, два, после нова година итн.
Сакам да видам прво шо можи да се склопи, ако нема нешто асолно, да почекам до напролет можи ќе подпаднат цените.
Готова конфигурација никако земање. Без разлика дали е од АМЦ, СЕТ, Анхоч или што ти знам таму.
Ќе си купиш делови посебно и ако не можеш сам, ќе се обратиш кај некој да ти ја склопи.
Не можам да ти дадам конф. моментално, немам време да барам линкови. Ако има некој од хардверашите време, нека ти пише некоја конф.
Remember to keep yourself alive, there is nothing more important than that

Отсутен Dekio7

• Редовен
  • Пораки: 2601
« Одговори #3916 на: 17 Септември 2013, 02:01:57 am »
Не е итно, прво да разгледам убо, да не фрлам на празно пари. Ко ќе можиш тогаш пиши делови за конфигурација. Да ги соберам прво сите потребни информации ;D

Отсутен SimulatoR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 242
  • Let's see you? :)
    • https://www.facebook.com/SimulatoR.M3
« Одговори #3917 на: 17 Септември 2013, 02:04:31 am »
Епа според мое искуство ако сака да игра игрици битна е РАМ меморија одколку графицката,
не дека треба да стави 128 графицка но тааа е топ за тие пари.
Ако ставиш да не речам некоја јака графицка ондка ти треба и добар монитор за да ја видиш
сликата што ти ја дава графичката ако земеш обичен монитор ке добиеш ТОПКИ во боја
Графицка се знае за што е но РАМОТ го носи целиот това дали на игра дали на програм а со графичката добиваш
само добра слика а добра слика се гледа на добар монитор,ондак баво му реков во еден пост на дечкото
нека си земе 2000 евра во џеп и ке си ја нареди работата,а ако чита по форумиве ондак нека иде во
првата продавница нек си земе ПЦ за 500 евра нека гура 3 /4 год и да не се замара и нервира.

@dekio7
 Еве кога сакаш можеш да дојде кај мене дома слободно врата ти е отворена
ке го видиш мое то ПЦ купено рпед 7- 8 год од АЦМ седни поиграј или било што па кази
ми за таа година и тие пари што очекуваш БАШКА што му фали на АМЦ сите викаат плукаат по
амц и остали а отиди види сите од тамо зимаат. Анхоч да не се нешто побри? да може се подобри во тоа
што се познати и како име ништо друго .

Иначе од анхоц земав лап топ пред неполна год скоро да не речам 100 пати ми се закочува
па морам да го носам на сервис затоа што е под гаранција за да му ја извадат рам меморија и да ја врата
викам за ова нешто надокнада ова она замена, викаат нема ништо расипано све си ОК само малку се буни ПЦ
со рамот извади стави и ок си е ? а патот што се идам и се враќам башка времето, дечко незнам обрати се кај
шевот и дрн дрн јариње ти е работава така да кај и да се свртиш сите гледаат да ти го удрат ножот у грб да ти
земат парите и ти после тепај си главата.
Try Not to become a Man of Success, but Rather
Try to become a Man of Value

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20397
« Одговори #3918 на: 17 Септември 2013, 02:07:03 am »
Се замолува симулатор да не кажува што е битно за игри ;D.

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пораки: 5484
  • Пиши лаже
« Одговори #3919 на: 17 Септември 2013, 02:10:06 am »
Немој такви работи, ќе ти се смеат (и ќе те караат некои :D) за игрите. :)

Се замолува симулатор да не кажува што е битно за игри ;D.
:))

Remember to keep yourself alive, there is nothing more important than that

Отсутен SimulatoR

• Јуниор
  • **
« Одговори #3920 на: 17 Септември 2013, 02:11:15 am »
Фала на замолувањето ке го разлгедаме, дискусијата е отворена за сите како што мозам
да забележам исто така и личното искажување ( Слобода на говор ) :)

Отсутен Dekio7

• Редовен
« Одговори #3921 на: 17 Септември 2013, 02:14:23 am »
Симулатор, неќам од АМЦ оти во мојот град делуваат крајно незаинтересирани. Тапа сервис. Кога тогаш ќе се расипи нешто и сакам ко ќе го однесам на сервис да разберат и да ми кажат шо му е и да го попрат. На многу места шетав со стариот компјутер, абе незнаеја да го преинсталират. Нерви искинав. Си најдов еден купец, прекупец, ама чоекот разбира алал му вера. Ми го средваше комп. како никој претходно. Лап топот го зедов од кај него, 2 и пол години неможам да се пожалам, пред 2 месеци му го однесов да го исчисти се затна со прашина. Сакам така ко ќе разбира некој, да не се нервирам после ич.

Отсутен FiLo

• Легенда
  • Пораки: 7271
« Одговори #3922 на: 17 Септември 2013, 02:19:20 am »
Grafickata si e bitna itekako za igri. Ja imam i3 2120 3.3 procesor, 8 gb ram na 1333 megaherci i graficka gt630 2 gb ddr 3, pa nekoi od novive igri nemozam da gi igram, a edvaj 40% mi crpi igrata od procesorot i ramot, ama grafickata mi e tinja.

Отсутен SimulatoR

• Јуниор
  • **
« Одговори #3923 на: 17 Септември 2013, 02:21:57 am »
Све е ок затоа што незнам каде живееш мислев СК си ако е тква работата тогаш ок немам што друго да ти кажам само
можам да ти посакам среќа , бтв ти кажав секој гледа само да те украде и да ти наштети ништо друго
тргни од тоа по сервисите за коли те дерат на живо кога ќе однесеш кола на сервис а камоли за друго
каде што за кола си дал од 10.000 илјад евра па нагоре.

Филомкд:

за што игра ако не е тајна ?

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7684
  • Хорска Секција
« Одговори #3924 на: 17 Септември 2013, 02:25:18 am »
@Simulator
извини вака, ама поима немаш што е бинто, а што тотално небинто и за игри и за било кој друг софтвер...
За перформанси во игри по приоритетна листа на компоненти оди вака:
1) графичка картичка. Тоа е најосновната компонента за гејминг. Каков и процесор да имаш доколку немаш графичка картичка не возможно е да гејмаш.
2) процесор. За да можеш да го извадиш максимумот на графичката мора да имаш соодветно брз процесор. Изборот на процесор се прави согласно перформансите на графичката картичка.

RAM меморијата е практично ирелевантна. Доволни се 4GB RAM на било која брзина и да нема никаков проблем со ниту една модерна игра, а за буџетот кој го има сигурно ќе земе 8GB. 8GB се потребни за кеширање на подтацоци кои апликацијата на играта би требало да ги чита од HDD/SSD. Повеќе RAM меморија од тоа е расфрлање на пари во ветер. Притоа за брзо вчитување на нивоата и слично SSD е одлична инвестиција, а и за сите можни намени на компјутерот SSD е компонента која МОРА да ја има еден модерен компјутер.
Што се однесува до „носењето товар“, товар можат да носат само процесори, а процесорите се чипот на графичката и процесорот на матичната плоча. RAM-от е само маргинален медиум кој служи за складирање на не-толку битни податоци. Битните податоци се сместени во кеш меморијата на процесорот како и видео меморијата на графичката карта(текстурите и останатите податоци кои ги обработува графичката карта се наоѓаат во нејзината локална видеп меморија, а по потреба се вчитуваат податоци од РАМ).

Патем, не знам колку компјутери и хардвер си купил во животот, ама смешно е да ги споредуваме Анхоч и АМЦ...Ко да го споредуваме Бред Пит со Циган што чачка во контејнер.

@Dekio7
Бадијала си трошат зборови и лепат конфигурации сега кога ти нема да купуваш во наредниов месец...Кога ќе имаш пари во рака сигурно ќе има други делови кои се актуелни и кои сигурно се подобри од сега овие кои ти ги предлагаат.
Кога ќе имаш пари во рака барај ме за да дадам предлог на конфигурација со надјобар однос на перформанси/цена.
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен SimulatoR

• Јуниор
  • **
« Одговори #3925 на: 17 Септември 2013, 02:41:27 am »
Јас потполно те разбирам и фала ти на исцрпниот одговор и натпис
но секој си има свое размислување и размислување не е битно дали во животот купил или не купил ствари па да мора
да коментира или да даде свое мислење , инаце што се однесува до моето дебатиреање и давање
мислења на одредена тема  е потпомогнато ако ти е битно да знаеш од мојот баџанак кој работи во
дојџе телеком така да не се лупнати на празно зборовите освен само линковите кој ги дадов по мое мислење
и убаво си пишува

А тоа што се однесува до Бред Пит и Циган ( вреѓање на Ромите ) е истото тоа што и јас и ти возиме јапонски
возила а НЕМАВМЕ ( определен период ) официјален сервис за сервисирање во кој се инвестиране не 1000 евра
туку 10 па може и повеќе пати  по 1000 евра.

Отсутен mmm121

• Сениор
  • Пораки: 3799
  • Ford Focus MKI 1.6 & MKII 1.4
« Одговори #3926 на: 17 Септември 2013, 06:13:53 am »
И баџанакти ептен ја разбира.

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45193
  • Il Moderatore
« Одговори #3927 на: 17 Септември 2013, 07:47:51 am »
Јас на мојот ПЦ имам Тв картица и тоа кинеска ја најдов на циган пазар за 40 ден и еве и
ПЦ и ТВ картицава работат 7 год без проблем инаце ПЦ е старо 8 год.

@dekoi07

моево пц како што пишав е старо 8 год а мозам да не рецам да пуштам баш све
инаце е

Интел Пентиум Е5200 дуал-коре 2.5гхз
4 гига рам  и
Нвидиа ГеФорц 9400 ГТ 1.5 ГБ

Со овие компоненти, повеќе од 4 години не ќе да ти има компјутерот... Како што знам, 2009 се појави кај нас овој процесор што го користиш,  а и графичкава ќе да е од тоа време.. Пред 8 години други муабети беа..
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен mmm121

• Сениор
  • Пораки: 3799
  • Ford Focus MKI 1.6 & MKII 1.4
« Одговори #3928 на: 17 Септември 2013, 08:18:13 am »
Така е, пред 8 години си можел да имаш целерон д со 512рам. Ова е сепак поново

Отсутен Dekio7

• Редовен
« Одговори #3929 на: 17 Септември 2013, 08:55:32 am »
@Dekio7
Бадијала си трошат зборови и лепат конфигурации сега кога ти нема да купуваш во наредниов месец...Кога ќе имаш пари во рака сигурно ќе има други делови кои се актуелни и кои сигурно се подобри од сега овие кои ти ги предлагаат.
Кога ќе имаш пари во рака барај ме за да дадам предлог на конфигурација со надјобар однос на перформанси/цена.

Фала, ќе ти пишам ко ќе имам пари ;D Сакав прво да видам шо се нуди за парите денес, да имам некоја ориентација в продавница. Стариот компјутер го зедов без да прашам некој, а ништо не разбирав и мислам дека убо ме избричија тогаш. Неќам пак.