Автор Тема: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...  (Прочитано 1357235 пати)

Отсутен darko mk5

• Сениор
  • Пораки: 3600
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,7477.0.html
Одг: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...
« Одговори #2925 на: 22 Април 2013, 11:52:00 am »
deka za dizajn/ modeliranje/video editing/ arhitektura laptop moze da brka rabota! NEMOZE!!!!!!

Може, може.

Колку само тезги сум сплескал на стариот целерон лаптоп (со приклучен монитор на него) ехее.

И ден денес фотошоп CS5 и Xara Designer 7 си работат екстра на целерон со 1 гига рам. Сигурно дека работата на појак компјутер е по комотна - ама дека не може да се работи на лаптоп е просто неточно

CS5 na celeron so 1gb ram?????HAHAHAHAHHAHAHAHAHAHA alo bre! cs2 nemoes da rabotis na taa masina kamoli cs5...

Citiram:
The Celeron is not noted for running anything fast. It is generally
considered a good, cheap light use processor. If you are doing word
processing, web browsing, e-mail, or anything like that, the Celeron
works just fine. If you're planning to do anything heavy, like
Photoshop, games, big database work, the Celeron is lousy.

@ Simo: Kazav i pogore. slikata ima ist broj pikseli i razlicna rezolucija. Koga dvete kje gi stavis na print dokument ete sto se dobiva. Slikata ne e tegneta. tuku samo drag and drop vo photoshop!

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #2926 на: 22 Април 2013, 11:55:49 am »
Сликата е наполно иста од секој можен гледан аспект. Бројот на пиксели еднаков во двата случаја. Единствена разлика е димензијата на печатење на наведената слика. Ако е со 300 дпи ќе се испечати помала со поголем квалитет односно повеќе точки на инч, а ако е со 72 ќе се испечати во поголеми димензии со помал квалитет односно помалку точки на инч.

Точките се тие (пикселите) и само може да се распоредат на пошироко или збиено. Било која фотографија со 3000х3000 пиксели е наполно иста без разлика дали е со 1дпи или 1000дпи. Сликата ја дефинираат пикселите кои се 3000х3000.

Се надевам дека убаво ви објаснив.

Отсутен darko mk5

• Сениор
« Одговори #2927 на: 22 Април 2013, 11:58:50 am »
deni. jas sum gi naprail pikselite da ostanat isti. samo sum ja smenil rezolucijata. originalnata slika izlezena od aparat bese 180 dpi. ne ja menjam piskelazata na slikata, samo menjam rezolucija... toa e rezultatot...

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #2928 на: 22 Април 2013, 12:20:34 pm »
CS5 na celeron so 1gb ram?????HAHAHAHAHHAHAHAHAHAHA alo bre! cs2 nemoes da rabotis na taa masina kamoli cs5...

епа мене изгледа ми увалиле i7 у лаптопот пред 7 години.

deni. jas sum gi naprail pikselite da ostanat isti. samo sum ja smenil rezolucijata. originalnata slika izlezena od aparat bese 180 dpi. ne ja menjam piskelazata na slikata, samo menjam rezolucija... toa e rezultatot...

не ја менуваш резолуцијата ниту најмалку. Само го менуваш начинот на кој е прикажана на екранот. Сликата е ИСТА.

Отсутен darko mk5

• Сениор
« Одговори #2929 на: 22 Април 2013, 12:29:42 pm »
super... tebe treba intel i adobe da ti dadat nagrada za zivotno delo poso teras cs5 na celeron so 1gb ram! dodeka za ostatokot od svetot celeron e procesor za excel i word! :O

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #2930 на: 22 Април 2013, 12:31:31 pm »
super... tebe treba intel i adobe da ti dadat nagrada za zivotno delo poso teras cs5 na celeron so 1gb ram! dodeka za ostatokot od svetot celeron e procesor za excel i word! :O

ја не зимам ништо здраво за готово туку пробувам и сам носам заклучоци

не очекуваш ваљда интел да ти каже „не, не, не купувај нов процесор, овој што го имаш ти брка работа“, а?

пред 15-тина години склапав фул-колор списанија во максимална резолуција и врвен квалитет на 486 66MHz со 16 мега рам... со стартани quark xpress, фотошоп и xara цело време... и сега одеднаш БАМ компјутер со процесор од гигахерц и кусур и 1 гига рам одеднаш не е доволен ни за ексел? превише искуство имам за да ги купам тие прикаски, sorry, не ме сфаќај лично и не се лути, али тоа се глупости. Снобовски, некритички глупости.

EDIT штотуку сплескав еден копозит од 70 мегабајти, во мултигигабит резолуција со помош на ICE и фотошоп CS5 на моево целерон лаптопче со 1 гига рам.
« Последно менување: 22 Април 2013, 12:42:47 pm filipv »

Отсутен darko mk5

• Сениор
« Одговори #2931 на: 22 Април 2013, 13:25:52 pm »
ti izgleda si ednistven sto moze da naprai drven sporet spored tvoive tvrdenja. raboti si ti na celeronot... ja sakam 32gb ram, sakam 27" monitor, sakam vodeno ladenje, sakam mnogu jadra na procesorot...

70 megabajti vikas a?

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #2932 на: 22 Април 2013, 13:34:20 pm »
ja sakam 32gb ram, sakam 27" monitor, sakam vodeno ladenje, sakam mnogu jadra na procesorot...

Сакам и ја. И имам таков компјутер (додуша не баш со 32 гига). Ама не прифаќам дека МОРАМ да имам таков компјутер за да работам. Таков компјутер морам само за игри.

70 megabajti vikas a?

Да, 70 мега јпег. Рачунај колку е декомпримирано.

Пази, тоа е крајниот резултат. За да стигнам до него целеронот обработуваше 20-тина tiff-ови во резолуција 3000+ на 2000+ пиксели. И немаше гајле, све си скоцка ко што треба.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44369
  • Il Moderatore
« Одговори #2933 на: 22 Април 2013, 13:46:56 pm »

не ја менуваш резолуцијата ниту најмалку. Само го менуваш начинот на кој е прикажана на екранот. Сликата е ИСТА.

Он ја менува резолуцијата. Баш тоа и го вика инфо боксот кај што го менува параметарот. Проблемот е што резолуција ништо не значи. Замисли, имаш 1 пиксел на метар резолуција. таа слика ја гледаш од месечина, можеби ќе биде визуелно со исти димензии ко` да ја гледаш со 72 дпи на екран од 30цм растојание :) Ама сликата не се променила ни бит. Ако еднаш работел darko mk5 со аналогни филмови со „зрно“ и увеличувачи со лупа - ќе му беше појасно. Вака е доста апстрактно за новава дигитална генерација...

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7684
  • Хорска Секција
« Одговори #2934 на: 22 Април 2013, 13:54:37 pm »
да, друже, ама не рендерираат сите, ниту пак чуваат бази на податоци. Овие две примени опфаќаат само еден многу мал дел од пазарот на лични компјутери.

Конечно, за бази на податоци има и боље од десктоп. Така да остана само рендерирањето?

Не. Има уште една примена - многу популарна - каде што десктопот е неприкосновен: игрици.

Единствена причина поради која сеуште одржувам мрсен десктоп се игриците.
Воркстејшнот има мала катаљарда други примени покрај рендерирање и игрици...Обработка на видео/аудио материјал, разно-разни математички пресметки и симулации и т.н.

Цитат
Но, да се ограничи лаптопот само на сурфање и слушање мп3-ки е сепак претерување.
Не само тоа. Чат пат ќе скројам некој Фотошоп, ќе изиграм некоја Дота и слично. Сакам за таа намена ноутбукот да ми лета. А имајќи ги в предвид перформансите на кои сум научен на десктопот, неможам да имам пониски критериуми за ноутбук кој треба да задоволува една таква намена (мп-3ки, мејлови, сурфање, филмови).

BTW, смешен ми е муабетот со 1ГБ РАМ и Фотошоп. 1ГБ РАМ имав во 2000-та.
« Последно менување: 22 Април 2013, 14:04:48 pm gOJDO »
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #2935 на: 22 Април 2013, 14:01:19 pm »

Он ја менува резолуцијата. Баш тоа и го вика инфо боксот кај што го менува параметаро

ја менува резолуцијата, ама НЕ НА СЛИКАТА туку на излезниот медиум. Се разбираме.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #2936 на: 22 Април 2013, 14:04:18 pm »
Обработка на видео/аудио материјал, разно-разни математички пресметки и симулации и т.н.

Ајј кај баш аудиото го најде... колку ли само албуми се едитирани и снимени на 486-ки тоа е чудо едно.

Аудио не е некоја претерано захтевна примена. На целерон лаптопчето без проблем снимам и нелинеарно едитирам 10-15 канала 24-битно аудио кога треба да идам на снимање надвор од студиото. Ако не веруваш можам да ти демонстрирам.

BTW, смешен ми е муабетот со 1ГБ РАМ и Фотошоп. 1ГБ РАМ имав во 2000-та.

епа смеј се, шо да ти кажам :-) мене ми брка работа...

и малце годината си ја утнал. Во 2001 работев во „дата понс“ каде што најјакиот мекинтош имаше околу 700 мега рам и сите паѓавме у несвес колку многу рам имал. Во 1999 во „Дневник“ фотошоп и кварк делкавме со 32 мега рам.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44369
  • Il Moderatore
« Одговори #2937 на: 22 Април 2013, 14:06:02 pm »

ја менува резолуцијата, ама НЕ НА СЛИКАТА туку на излезниот медиум. Се разбираме.
Јас и ти, а и Дени да. Проблем е како да му објасниме на darko mk5. Да разбере дека кога ќе отслика 35mm парче филм, па тоа кога ќе го пренесе на фотографија 18x13cm или на постер од 180x130, потполно исто информации содржат 3-те фотографии. Сето тоа произлегло од едно парче 35x24mm филм. Така и овдека. RAW форматот не знае за dpi. знае само за пиксели.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7684
  • Хорска Секција
« Одговори #2938 на: 22 Април 2013, 14:10:57 pm »
@FilipV
Нe зборам за снимање туку за обработка (едитирање, декодирање/енкодирање и слично). На 3770K оверклокуван на 4.7GHz Core/1.5GHz iGPU во Media Esspresso му требаат 10 минути за да конвертира 1 час аудио од FLAC во MP3. На 486-ка ќе и треба цел ден.

За муабетот со доволен 1GB RAM за обработка на 70MB JPEG во Photoshop CS5, стварно нема што да се коментира - Научна фантастика :D

ЕДИТ:
Сега проверив, во право си околу збркувањето на годината. Малку подоцна сум имал 1GB(2x512MB) DDR-400, во 2003-та на MSI K7N2 Delta - ILSR + Barton 2500+ OC @2.2GHz (3200+).
Во 2000-та имав 512MB SD-RAM PC-133 на Pentium III Coppermine 933MHz.
« Последно менување: 22 Април 2013, 14:27:06 pm gOJDO »
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #2939 на: 22 Април 2013, 14:17:56 pm »
@FilipV
Нe зборам за снимање туку за обработка (едитирање, декодирање/енкодирање и слично)

И јас.

Енкодирањето е последниот чекор и не ме здоболе колку трае. Битно ми е дур едитирам да ми иде мазно и да не ме кочи у работата. И мазно е.

За муабетот со доволен 1GB RAM за обработка на 70MB JPEG во Photoshop CS5, стварно нема што да се коментира - Научна фантастика :D

ама чоек сеа баш го правев ова :-) ало. Некој тајно ми дотурил рам у лаптопот? Чек да проверам. Не, 1 гига се сеа видов.

Размисли... Како можеле пред 10-15 години да се делкаат фул колор списанија на компјутери кои биле многу послаби од ова лаптопчево? Најјаките графички работни станици биле послаби од него.

нејсе, џабе се расправаме. Ќе треба 2-3 дискусии да ги решиме со показни вежби изглеа. Вака со зборење и убедување очигледно не иде.