Автор Тема: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...  (Прочитано 1235478 пати)

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7690
  • Хорска Секција
Одг: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...
« Одговори #2685 на: 12 Април 2013, 01:25:57 am »
За клапната нема да коментирам повеќе, ќе ти стане јасно дента кога ќе сватиш како функционира бензинскиот мотор.

За звучната исто така не глеам поента да се објаснуваме. Секој со своето. Моето искуство вели дека има огромни разлики од звучна до звучна и дека тие разлики ги осеќам и кога се позитивни и кога се негативни. Ти терај со своето убедување и запрашувај се зошто некоја звучна карта кошта колу 5 матични плочи со онборд аудио.
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #2686 на: 12 Април 2013, 06:04:57 am »
За клапната нема да коментирам повеќе, ќе ти стане јасно дента кога ќе сватиш како функционира бензинскиот мотор.

Ију јуцо ал смо увреѓени?

За звучната исто така не глеам поента да се објаснуваме.

Како не гледаш поентоа? 1000 евра не ти се доволно примамливи? Има ли боља поента од конкретен, шушкав кеш?

Секој со своето. Моето искуство вели дека има огромни разлики од звучна до звучна и дека тие разлики ги осеќам и кога се позитивни и кога се негативни. Ти терај со своето убедување и запрашувај се зошто некоја звучна карта кошта колу 5 матични плочи со онборд аудио.

Сигурно не затоа што инструментите боље се двоеле или затоа што звукот бил почист (ама таа чисточа не е голем snr туку нешто друго немерливо). Иначе, има и такви кои коштаат колку 20 матични, тие што коштаат колку 5 се поефтините.

Значи, да резимираме: јас и википедија не сфаќаме како работи бензински мотор, али ти не би даље да коментираш. А за звучните карти, одбиваш понудена награда од 1000 евра за лесна, едноставна задача на препознавање на „ден и ноќ“ разлика.

што мислиш, што ќе си помислии вака некој од страна да гледа?
« Последно менување: 12 Април 2013, 06:29:15 am filipv »

Отсутен krell

• Редовен
  • Пораки: 1809
« Одговори #2687 на: 12 Април 2013, 07:34:01 am »
Ми треба матична плоча на socket 1156. Би било пожелно да има Intel LAN OnBoard, и да има додатен Marvel SATA6 Raid контролер.

Меѓутоа можда може да пројде и без нив. Ве молам за понуди...

поздрав

Дарко

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #2688 на: 12 Април 2013, 07:43:51 am »

Ију јуцо ал смо увреѓени?

За звучната исто така не глеам поента да се објаснуваме.

Како не гледаш поентоа? 1000 евра не ти се доволно примамливи? Има ли боља поента од конкретен, шушкав кеш?

Секој со своето. Моето искуство вели дека има огромни разлики од звучна до звучна и дека тие разлики ги осеќам и кога се позитивни и кога се негативни. Ти терај со своето убедување и запрашувај се зошто некоја звучна карта кошта колу 5 матични плочи со онборд аудио.

Сигурно не затоа што инструментите боље се двоеле или затоа што звукот бил почист (ама таа чисточа не е голем snr туку нешто друго немерливо). Иначе, има и такви кои коштаат колку 20 матични, тие што коштаат колку 5 се поефтините.

Значи, да резимираме: јас и википедија не сфаќаме како работи бензински мотор, али ти не би даље да коментираш. А за звучните карти, одбиваш понудена награда од 1000 евра за лесна, едноставна задача на препознавање на „ден и ноќ“ разлика.

што мислиш, што ќе си помислии вака некој од страна да гледа?

Еве јас би прифатил награда од 1000 евра, ако успеам да ја распознаам својата звучна карта од другиtе што би ги пуштил. Се дури е тоа на референтен систем, каде што разликите би излегле на виделина. Во недостаток на таков систем, таквата проба може да ја направиме на мојот HiFi дома. Има големи разлики од звучна до звучна.Исто во таквата споредба да се заобиколи целиот windows миксер, туку да се користи софтвер што има можност директно да го контролира хардверот на звучната картичка (на пример JRiver Media или Foobar2000). И како музика за тест да се користи музика снимена каде што сето тоа доаѓа на виделина (не некој MP3 или чкарт Flac (не значи дека ако е Flac e стално добар квалитет).

Јас не користам ОнБоард звучна картичка туку екстерна:

http://www.benchmarkmedia.com/dac/dac1-pre. Бидејќи најслабата карика на мојата екстерна звучна картичка е УСБ влезот, доставив

Musical Fidelity V-Link 192 USB/SPDif Конвертор (и плус го смири звукот од тоа што беше).

http://www.musicalfidelity.com/products/vSeries/v-link192/

Инаку разликите  од звучна до звучна што ги приметувам се:

Imaging na scenata (koj instrument kade e postaven)

Dinamika na zvukot

Agresiven/Miren zvuk

Timber na instrumenti

Tisina (kade sto treba da bide tisina, da bide tisina)

Cvrstina na bass (sakam brz i cvrst bass, mrzam razvlecen i spor)

itn itn

поздрав

Дарко

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #2689 на: 12 Април 2013, 07:53:48 am »
Кај мене разлика од онборд до не-онборд е дење и ноќе, и покрај тоа што имам одличен онборд (SupremeFX III + Creative EAX5).

Споредена со која звучна картичка? Инаку моето искуство со ОнБоард SupremeFX На ASUS Maximum Formula V е донекаде маркетиншки трик, бидејќи сепак хардверот е Реалтек картичка и покрај што има разлика до стандрните чкарт звучни карти, сепак не е на ниво на пример на ASUS Xonar ST или STX кои се сериозно добри картички. Доколку не ти е битно да имаш surround звук , секогаш би доплатил за екстерен двоканален Дигитално Аналоген Ковертер Musical Fidelity V-DAC 2 (има и други, ама од све што сум тестирал дефинитивно во таа ценовна рамка не можам да најдам подобар).

http://www.musicalfidelity.com/products/vSeries/v-dacii/

Кој чини во Белград некои си 250 еур, а е огромнааа разлика од SupremeFx (ги споредував на ASUS Maximus Formula V плоча)

Само станува збор за аудиофилска компонента и е само стерео (јас иако имам прилично HighEnd surround setup doma, 99% слушам стерео па во послендо време дури и филмови. Да ми е овој памет кога купував ќе останев дефинитивно на стерео).

поздрав

Дарко

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #2690 на: 12 Април 2013, 07:57:22 am »
Еве јас би прифатил награда од 1000 евра, ако успеам да ја распознаам својата звучна карта од другиtе што би ги пуштил. Се дури е тоа на референтен систем, каде што разликите би излегле на виделина.

Oдлично! Кога почнуваме?

Во недостаток на таков систем, таквата проба може да ја направиме на мојот HiFi дома. Има големи разлики од звучна до звучна.Исто во таквата споредба да се заобиколи целиот windows миксер, туку да се користи софтвер што има можност директно да го контролира хардверот на звучната картичка (на пример JRiver Media или Foobar2000). И како музика за тест да се користи музика снимена каде што сето тоа доаѓа на виделина (не некој MP3 или чкарт Flac (не значи дека ако е Flac e стално добар квалитет).

Ги прифаќам сите твои услови.

Бидејќи најслабата карика на мојата екстерна звучна картичка е УСБ влезот

Па, па, па...

Инаку разликите  од звучна до звучна што ги приметувам се:

Dinamika na zvukot

Agresiven/Miren zvuk

Timber na instrumenti

Увелико ти работи сугестијата (што е нормално и очекувано!), а тоа ќе ти го докажам со резултатот од нашиот блинд тест. Таа лекција по предметот „психологија“ ќе те чини 60.000 денари (знаењето е бесценето, парите ќе ги преболиш за месец-два)

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #2691 на: 12 Април 2013, 07:59:49 am »
Еве јас би прифатил награда од 1000 евра, ако успеам да ја распознаам својата звучна карта од другиtе што би ги пуштил. Се дури е тоа на референтен систем, каде што разликите би излегле на виделина.

Oдлично! Кога почнуваме?

Во недостаток на таков систем, таквата проба може да ја направиме на мојот HiFi дома. Има големи разлики од звучна до звучна.Исто во таквата споредба да се заобиколи целиот windows миксер, туку да се користи софтвер што има можност директно да го контролира хардверот на звучната картичка (на пример JRiver Media или Foobar2000). И како музика за тест да се користи музика снимена каде што сето тоа доаѓа на виделина (не некој MP3 или чкарт Flac (не значи дека ако е Flac e стално добар квалитет).

Па, па, па...

Инаку разликите  од звучна до звучна што ги приметувам се:

Dinamika na zvukot

Agresiven/Miren zvuk

Timber na instrumenti

Увелико ти работи сугестијата (што е нормално и очекувано!), а тоа ќе ти го докажам со резултатот од нашата кладба.

Во било кое време.. И така сакам да го продадам стариот Benchmark Dac1 Pre, и да го нарачам новиот Dac2 HGC. Тамам за тоа ќе ми требаат 1000 еур :).

И не е сугестија.. Ко и за добро кафе, или коњак човек некогаш ги развива одредени сетила за да може да ги осети разликите.

Сериозно.. Кога сакаш бујрум, да провериме дали има или нема разлика :)

поздрав

Дарко

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #2692 на: 12 Април 2013, 08:00:56 am »

Oдлично! Кога почнуваме?

Па, па, па...

Инаку разликите  од звучна до звучна што ги приметувам се:

Dinamika na zvukot

Agresiven/Miren zvuk

Timber na instrumenti

Увелико ти работи сугестијата (што е нормално и очекувано!), а тоа ќе ти го докажам со резултатот од нашиот блинд тест. Таа лекција по предметот „психологија“ ќе те чини 60.000 денари (знаењето е бесценето, парите ќе ги преболиш за месец-два)

Не ми кради сеа.. 61650 МКД ќе треба да кешираш (толку е бар еврото кај мене у маало ). Ќе биде добра споредба Мојата звучна карта со на Гојдо? :) (бидејќи нели нема разлика сеедно ти е која со која ќе ја споредуваме. .Така? :) )

Или што ќе споредуваме со мојов Benchmark Dac1?

И имам уште едно прашање до тебе. .Колку сериозни системи си слушал, ама без брзање, аналитички и како треба?

Дали ова го базираш на искуство или исклучиво на теорија читајќи по нет (уз слушање МП3 на слушалки од 500 мкд)?

Дали може да кажеш кој е сетупот од тие што си ги слушал што ти има оставено најдобар впечаток и зашто?

поздрав

Дарко

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #2693 на: 12 Април 2013, 08:06:03 am »
Не ми кради сеа.. 61650 МКД ќе треба да кешираш (толку е бар еврото кај мене у маало )

Во право си. Кладбата е 61650 МКД.

И имам уште едно прашање до тебе. .Колку сериозни системи си слушал, ама без брзање, аналитички и како треба?

Не сум ги броел, но не биле малку.

Дали ова го базираш на искуство или исклучиво на теорија читајќи по нет (уз слушање МП3 на слушалки од 500 мкд)?

И едното и другото.

Дали може да кажеш кој е сетупот од тие што си ги слушал што ти има оставено најдобар впечаток и зашто?

Не го разбирам прашањето. Ме прашуваш каков систем имам јас или кој е најдобриот систем кој сум го чул воопшто?

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #2694 на: 12 Април 2013, 08:10:02 am »
Не ми кради сеа.. 61650 МКД ќе треба да кешираш (толку е бар еврото кај мене у маало )

Ти се понуди да платиш 1000 еур на некој што би осетил разлика :) Јас мислам дека можам :)  Смешно ми е да се кладам ко мали деца. Плус никаде не прочитав дека сакаш опклада, туку дека нудиш 1000 еур некому што би осетил разлика. A награда од 1000 еур нема зашто да одбијам ако ја заслужам нели.. Така да бујрум :)

Бидејќи си сигурен дека нема разлики (инаку зашто би нудел 1000 еур некому?), нема што да изгубиш.. Така? :)

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #2695 на: 12 Април 2013, 08:16:45 am »

Не сум ги броел, но не биле малку.

И едното и другото.

Не го разбирам прашањето. Ме прашуваш каков систем имам јас или кој е најдобриот систем кој сум го чул воопшто?

Прашањето го разбираш.. Дали искуството ти е исклучиво на читање по нет или имаш и практично искуство во преслушување на разни системи на начин:

Не 15 минути, туку барем неколку дена дома или некаде ама не на 15 мин (дури се навикнеш на бојата и типот на звукот), и тоа натенане (не кога си нервозен или под стрес)

Слушајќи референтна музика што веќе знаеш како звучи.

итн итн..

Кој е системот преслушан во вакви услови односно од какви компоненти составен што ти оставил најдобар впечаток?

Зашто ти го оставил впечатокот? (ради кои карактеристики).

Еве ова би направило да научам нешто што би ми значело (на пример да преслушам компонента што е добра а што ја немам вкусено)

поздрав

Дарко

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #2696 на: 12 Април 2013, 08:17:39 am »
нудиш 1000 еур некому што би осетил разлика. A награда од 1000 еур нема зашто да одбијам ако ја заслужам нели.. Така да бујрум :)

Па не си белким будала да одбиеш изи мани?

Бидејќи си сигурен дека нема разлики (инаку зашто би нудел 1000 еур некому?), нема што да изгубиш.. Така? :)

Така.

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #2697 на: 12 Април 2013, 08:19:36 am »
нудиш 1000 еур некому што би осетил разлика. A награда од 1000 еур нема зашто да одбијам ако ја заслужам нели.. Така да бујрум :)

Така.

Така.

Како што кажав смешно ми е да се кладам ко мали деца :) . Плус не одбивам изи мани, правам уште полесно да ги добијам (бидејќи не спомна никаде опклада.. Понуди награда). на овој начин тие 1000 еур уште полесно би ги добил без никаков ризик да изгубам..

Па стварно.. Не сум будала да одбијам изи мани? :) Бидејќи повторно потврдуваш дека наградата стои  и мислиш дека не може да изгубиш, може деновиве :) да пробам да ја заслужам таа награда.

Дарко

п.с. Него да прејде во конструктивна насока, те молам одговори ми го прашањето во постот претходен

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #2698 на: 12 Април 2013, 08:21:08 am »
Прашањето го разбираш.. Дали искуството ти е исклучиво на читање по нет или имаш и практично искуство во преслушување на разни системи на начин:

Не 15 минути, туку барем неколку дена дома или некаде ама не на 15 мин (дури се навикнеш на бојата и типот на звукот), и тоа натенане (не кога си нервозен или под стрес)

итн итн..

Кој е системот преслушан во вакви услови односно од какви компоненти составен што ти оставил најдобар впечаток?

Еве ова би направило да научам нешто што би ми значело (на пример да преслушам компонента што е добра а што ја немам вкусено)

поздрав

Дарко

Друже, веќе ти одговорив: имам слушано најразлични музики на најразлични музички системи во најразлични услови и со различни должини на слушање.

Но, ние не зборуваме за музичките системи воопшто, туку само за една поединечна компонента: изворот на аналоген сигнал. Обична онборд звучна вс скапа звучна. За тоа се кладиме.

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #2699 на: 12 Април 2013, 08:22:57 am »

итн итн..

поздрав

Дарко

Друже, веќе ти одговорив: имам слушано најразлични музики на најразлични музички системи.

Но, ние не зборуваме за музичките системи воопшто, туку само за една поединечна компонента: изворот на аналоген сигнал. Обична онборд звучна вс скапа звучна. За тоа се кладиме.

Те молам одговори ми го прашањето во целост. За да можеш да споредиш било која компонента , па макар и звучна карта сепак треба да имаш одредено практично искуство. За да има конструктивна насока, те молам наброи ми ги компонентите на системот што ти оставил најголем впечаток..И кои се неговите карактеиристики порадиш што си го имал впечатокот?

А да.. И која ти е листата од референтна музика и зашто?

Инаку јас имам теорија дека поготово изворот е една од поважните компоненти. Што ако све друго е HighEnd ако изворот ти е катастрофа? Другите компоненти ќе репродуцираат тоа што добиваат.. Ако почнеш со катастрофа, ќе добиеш уште поголема катастрофа дури дојде до звучници

поздрав

Дарко

п.с И каква звучна карта користиш ти? ОнБоард или некоја поскапа?