Автор Тема: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...  (Прочитано 1235428 пати)

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
Одг: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...
« Одговори #2715 на: 12 Април 2013, 12:55:29 pm »
Пробано. Дури можда ја имам и нивната 24/96 верзија. Има разлика

што си пробал? си конвертирал 24/96 во 44.1/16? со кој софтвер и со кој дитеринг метод?

Во тестовите често учествува и девојка ми , која пее во хор со години. И таа ги чуствува разликите без вооптшо да навлегува што е што од технички аспект

сугестија. тестот ако не е слеп - не е тест.

Отсутен krell

• Редовен
  • Пораки: 1809
« Одговори #2716 на: 12 Април 2013, 12:57:17 pm »
Пробано. Дури можда ја имам и нивната 24/96 верзија. Има разлика

да, има разлика - во твоите фантазии.

Во тестовите често учествува и девојка ми , која пее во хор со години. И таа ги чуствува разликите без вооптшо да навлегува што е што од технички аспект

сугестија. тестот ако не е слеп - не е тест.

збориме за слеп тест. Премногу имаш предрасуди и премногу се ослонуваш на теоретско читање. Почнувам да мислам дека стварно ти фали практичното искуство. И не ми кажа... Кога си ги слушал тие PassLabs референтни звучници во Аудио Центар Болин?

Дарко

п.с. Јас имав такви предрасуди исто поготово за кабли. Имав Van Den Hull релативно скапи кабли и бев убеден дека нема врска над таа ценовна рамка (на пример интерконект до 100 еур). Се дури не пробав дома најразлични кабли и сватив дека и кабелот е компонента. Инаку да не речеш дека воглавно бирам према цена, еден од кабли што најдобро ми звучи на малиот систем е направен од другар ми, и тоа од сребро (купуваше сребрена жица од златара и направи кабел). Цената на овој кабел чинеше 50 -100 еур, а звучи подобро од кабли што чинат 300-400 еур. Истиот овој кабел во големиот систем ми звучи преагресивно, па таму сепак ставив Kimber (не се палам на брендот туку во мојот сетап најдобро звучат).

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #2717 на: 12 Април 2013, 12:59:59 pm »
ОК, enough foreplay!

ставаш уште една кладба за твојата способност да разликуваш 44/16 од 96/24? имаш 2000 евра вкупно да стаиш на маса?

предлагам ова да го направиме следниот викенд (за една недела од сега), со класично ABX тестирање:

http://en.wikipedia.org/wiki/ABX_test

слободен си?

ќе го спукаме цел ден (пола ден на сетапирање, пола ден на тестирање) и плус ќе ни треба помошник. Помошникот ќе го наградиме со 10.000 денари (кој и да ја добие кладбата - го плаќа помошникот)

P.S. Доста мешаш кабли, звучници појачала... НЕ ЗБОРИМЕ ЗА ТОА. Збориме за а) скапа вс ефтина звучна и б) 44.1/16 вс 96/24. Толку. Не ја проектирај дилемата пошироко отколку што е. Имам и ја и скапи кабли и скапи конектори. Тие ИМААТ смисла, за разлика од 96/24 како delivery медиум.

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #2718 на: 12 Април 2013, 13:03:31 pm »
ОК, enough foreplay!

ставаш уште една кладба за твојата способност да разликуваш 44/16 од 96/24? имаш 2000 евра вкупно да стаиш на маса?

предлагам ова да го направиме следниот викенд (за една недела од сега), со класично ABX тестирање:

http://en.wikipedia.org/wiki/ABX_test

слободен си?

ќе го спукаме цел ден (пола ден на сетапирање, пола ден на тестирање) и плус ќе ни треба помошник. Помошникот ќе го наградиме со 10.000 денари (кој и да ја добие кладбата - го плаќа помошникот)

Филип ако толку ти требаат пари, радо би ти позајмил.. Не мораш вака коцкарски да пробаш да заработиш.. Сериозно.. Ако ти требаат 2000 еур на заем, и ако станува збор за нешто сериозно, да се собереме и да помогнеме? Се кладам дека ти истото би го сторил и за нас. А за преслушување музика, доколку си стварно љубител на музика, а не продавање памет (базиран исклучиво на теоретско читање), бујрум.. Уз некоја чаша вино или коњак може да се подружиме..

Дарко

п.с. СКАПА ВС ЕВТИНА ЗВУЧНА КАРТИЧКА - ОГРООООООМНА РАЗЛИКА

16/44 вс 24/192 не е во апсолутна форма секогаш едното подобро од другото (тоа ти го пишав и погоре).

Музике сепак не е предмет да размислуваш и споредуваш исклучиво математички и базирано на теорија.. Музика не е Физика (иако се заснова на Физика), ама емоцијата што ја добиваш сепак не се мери со формула

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #2719 на: 12 Април 2013, 13:04:56 pm »
Не мораш вака коцкарски да пробаш да заработиш..

Нема коцкање. Коцкање е кога идеш на среќа, мања веча.

Сериозно.. Ако ти требаат 2000 еур на заем, и ако станува збор за нешто сериозно, да се собереме и да помогнеме?

Не ми требаат на заем. Ми требаат да ги заработам и да си бидат мои, да не ги враќам. Зашто ескивираш? Што се сеа овие муабети? Пошто е ден и ноќ разликата - ќе ги добиеш, така?

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #2720 на: 12 Април 2013, 13:07:47 pm »

Сериозно.. Ако ти требаат 2000 еур на заем, и ако станува збор за нешто сериозно, да се собереме и да помогнеме?

Не ми требаат на заем. Ми требаат да ги заработам и да си бидат мои, да не ги враќам. Зашто ескивираш? Што се сеа овие муабети? Пошто е ден и ноќ разликата - ќе ги добиеш, така?

Првично понуди да дадеш некому 1000 еур ако препознае скапа против евтина звучна картичка. Не спомна опклада.. Ако си така сигурен, зашто бегаш од понуденото? :)

И пошто нели нема разлика да споредиме твојата онбоард или дури и Креатив Ливе против Мојот Benchmark Dac1 pre?

Ако си така сигурен нема да изгубиш нели? :)

A  веќе кажав.. Не се кладам ко мали деца :) Плус ти не понуди првично кладба. Туку така сигурен во себе понуди 1000 еур некому што би осетил разлика.. Ќе се придржиш до тоа што го понуди ? :)

Darko

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #2721 на: 12 Април 2013, 13:10:49 pm »

Првично понуди да дадеш некому 1000 еур ако препознае скапа против евтина звучна картичка. Не спомна опклада.. Ако си така сигурен, зашто бегаш од понуденото? :)

И пошто нели нема разлика да споредиме твојата онбоард или дури и Креатив Ливе против Мојот Benchmark Dac1 pre?

A  веќе кажав.. Не се кладам ко мали деца :) Плус ти не понуди првично кладба. Туку така сигурен во себе понуди 1000 еур некому што би осетил разлика.. Ќе се придржиш до тоа што го понуди ? :)

Darko

леле ескивирањеее браво!

предлагам ДВЕ кладби:

кладба бр 1, во вредност од 1000 евра:
Правиме ABX тестирање на онборд звучна вс скапа звучна по избор на жрт.... другата страна (инициално тоа беше гојдо, ама се повлече). Доколку другата страна статистички значајно погодува која е онбордот а која скупата звучна - заработува 1000 евра. Ако не - губи 1000 евра.

кладба бр 2, во вредност од 1000 евра:
Правиме ABX тестирање на ЕДЕН ИСТ матерјал, еднаш во резолуција 24/96, а друг пат во 16/44. Субјектот (ти?) не знае кое е кое и треба по уво да процени. Доколку другата страна статистички значајно погодува која е повисоката а која пониската резолуција - заработува 1000 евра. Ако не - губи 1000 евра.

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #2722 на: 12 Април 2013, 13:12:21 pm »

A  веќе кажав.. Не се кладам ко мали деца :) Плус ти не понуди првично кладба. Туку така сигурен во себе понуди 1000 еур некому што би осетил разлика.. Ќе се придржиш до тоа што го понуди ? :)

Darko

леле ескивирањеее браво!

Не е ексивирање. Не бегам да дадеш 1000 еур како што првично предложи ако успеам да препознаам скапа од евтина картичка на слеп тест. Значи. Да прашам повторно..Ќе го исполниш првичниот предлог?

Дарко

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #2723 на: 12 Април 2013, 13:15:11 pm »
Не е ексивирање. Не бегам да дадеш 1000 еур како што првично предложи ако успеам да препознаам скапа од евтина картичка на слеп тест. Значи. Да прашам повторно..Ќе го исполниш првичниот предлог?

види претходен пост

може ви е многу 1000 евра? Може и да намалиме нема проблем. Може и по 100 евра секоја кладба.

Мене секоја сума ми одговара, пошто иам нешто ќеш у моментов планиран за куќата.

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #2724 на: 12 Април 2013, 13:16:07 pm »

види претходен пост

Така и мислев :)

Дарко

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #2725 на: 12 Април 2013, 13:17:38 pm »

што е сеа на куроф смајливо?? Се кладиш или не?

Ако „не“ - зошто? Нели и девојкати познавала без проблем?

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29791
    • CARclub.mk
« Одговори #2726 на: 12 Април 2013, 13:20:50 pm »
Филип, ти беше тој што понуди пари, не кладба. Ако си бил фраер да нудиш, биди фраер и истерај до крај.

Под слеп тест, јас го подразбирам ова:

- Акустично потсредена просторија.
- Се мести еден аудио систем пред да влезе слушателот.
- Слушателот (со превез на очи) влегува во просторијата и слуша (претходно договорена) музика, да речеме 3 минути.
- Слушателот излегува од собата.
- Се мести друг аудио систем.
- Слушателот повторно со превез на очи влегува во просторијата и ја слуша истата музика, повторно 3 минути.

Ако успее да направи разлика и точно да ги идентификува компонентите, добива 1000че.

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #2727 на: 12 Април 2013, 13:22:02 pm »

што е сеа на куроф смајливо?? Се кладиш или не?

Ако „не“ - зошто? Нели и девојкати познавала без проблем?

Филип ако се клади човек со секој што се базира на исклучиво теорија и со предрасуди, каде ќе биде крајот? Плус извини, ама ми е малку онака ова со кладењево.. Понуди првично 1000 еур некому што ќе препознае разлика. .Јас се пријавив.. Што ти е сега проблемот? Не понуди кладење воопшто.. Веројатно бидејќи си сигурен во себе и дека не може да изгубиш.

Ама Ко што кажав.

Така и мислев (овој пат еве без смајлија).

Во случајов ти губиш од уживање во подобар квалитет на звук. Веројатно и не губиш ако не ти е ни битно уживањето што произлегува од тоа (што го прави подобра звучна картичка). Мене да речеме не ми е битно дали некоја цигара е подобра или не, бидејќи сум непушач.

Поздрав

Дарко

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 10987
  • 430i
« Одговори #2728 на: 12 Април 2013, 13:23:16 pm »
Може кој сече пола добија? :)

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #2729 на: 12 Април 2013, 13:24:00 pm »
Филип, ти беше тој што понуди пари, не кладба. Ако си бил фраер да нудиш, биди фраер и истерај до крај.

A што, не се подразбираше кладба?!? Озбилно?

пари без кладба понудив на гојдо, 1500 денари + ручек, ако ми најде онборд звучна која дисторзира.