Автор Тема: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...  (Прочитано 1542204 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44962
  • Il Moderatore
Одг: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...
« Одговори #2100 на: 13 Јануари 2013, 16:24:47 pm »
еее тоа е тоа бугар. Ова кје го вклучат денес, а ќе го исклучат задутре, пошто ќе завршат работа за 2 дена, а не за 10 години.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7684
  • Хорска Секција
« Одговори #2101 на: 13 Јануари 2013, 16:26:59 pm »
Да беше муабет за MACPRO, Блгарин гарант ќе советоваше да си земе три Pentium 2-ки фризирани и да го глеа Господ во наредни 30 години, ако ги доживее.
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен Untak

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 305
  • sLowRider
« Одговори #2102 на: 13 Јануари 2013, 16:30:15 pm »
Да, но ограничен ќе е на софтвер, плус 10000$ ќе биде таа конфигурација.

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
« Одговори #2103 на: 13 Јануари 2013, 16:38:20 pm »
Intel based a baska 10000 pati postabilno raboti od mnogu domasni pc masini DIY

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #2104 на: 13 Јануари 2013, 16:42:35 pm »

Тоа важеше порано, до пред едно 10-тина години. Сега повеќе не.

Отсутен Untak

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 305
  • sLowRider
« Одговори #2105 на: 13 Јануари 2013, 16:45:08 pm »
Заради фрагментацијата на уредите Windows-от би имал подеднакво шанси за стабилност на таа машина, односно можеби и полоша заради тоа што таа машина е оптимизирана за MacOS односно и MacOS е оптимизиран за неа.. :) а од друга страна за целиот останат хардвер од DIY конфигурацијата ќе си дојде со соодветен софтвер.. :)

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6213
  • 69
« Одговори #2106 на: 13 Јануари 2013, 17:37:55 pm »

Мислам дека не си доволно сигурен во ова што го зборуваш, ама ајде, нека ти биде...
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7684
  • Хорска Секција
« Одговори #2107 на: 13 Јануари 2013, 17:49:43 pm »
Докторе, а што е постабилен Епл од Не-Епл?
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #2108 на: 13 Јануари 2013, 18:15:44 pm »

Мислам дека не си доволно сигурен во ова што го зборуваш, ама ајде, нека ти биде...

Зошто така мислиш?

Иако... требаше да пишам 15 наместо 10 години, но нејсе...

for the record, со мекови се плеткам од 1992

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #2109 на: 13 Јануари 2013, 19:01:41 pm »
Докторе, а што е постабилен Епл од Не-Епл?

Во све...Еве земи пример најпросто нешто, таблет...
Ниеден не може да мери муда со ајпад...
Џабе само да се лажеме...Се знае...ИОС е софтвер за одреден хардвер и си тера без проблем...Нема некој страшни промени во последниве 10 години...Мали промени, апгрејди во хардвер...
Њињдоус иде на све, па и на лајно...Хардвер прај кој стигне, па де нема драјвери, па де некој закрпи, па некој апдејти па бла бла бла...
Земи пример андроид...Андроидон се бута на што све стигне...Пола работи работат, пола не работат, пола работат половично..Па треба ромови да се менњаат, па пичке матерне, па да се рутира па имало немало рам па ром...Ме заболе...А бе златен ајфон, нит да се замарам за дали има или нема...Ставаш, работи, имаш меморија колку имаш, дали ке ја става на рут партиција или на незнам која, мене како краен корисник не ме занима...

Друго...Купуваш ПЦ од некоја си фирма: Делл, ХП, Фуџицу...Со десктопот имаш се што ти треба. Се е компатибилно и проверено, лиценциран софтвер и тако даље...Палиш копче и работиш...Нема што да се замараш...Овие пц-ја си се направени така како што се направени и работат беспрекорно. Нема некомпатибилности.
Кај ДИЈ компјутерите све треба да нагаѓаш и секогаш ке има нешто што ке те пупи, и тоа саглам..
Па за кој К да се замарам со тоа коа веќе има нешто што е проверено и работи беспрекорно.
+ имаш гаранција за која нема никој да те подјебава...
И да не набројувам понатаму...
Е сега...Зборувам за ПЦ за секојдневна намена или пак за професионално ПЦ, односно сервер итд...Машина за графика и слично...Барем до сега секогаш сум работел со такви конфигурации...Дури и самите серверски куќишта им се припремени за соодветен хардвер...Имаше Данчо едно време такви куќишта кои ги даваше по екстра цена, но за нормален комерцијален хардвер требаа да претрпат одредени преправки...
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30618
    • CARclub.mk
« Одговори #2110 на: 13 Јануари 2013, 19:10:30 pm »
Кога станува збор за хардвер и софтвер, моментот „плати па клати“ си има некоја доза на вистина. Е сега, јас секогаш сам сум си бирал хардвер, и скоро никогаш не сум одел на хај-енд него сум одел на мидрејнџ варијанта, па со време си додавам и си менувам, колку што ми држи џебот. Со правилна употреба на хардверот и на софтверот, нема никогаш да има проблеми, односно ќе има многу малку.

Инсталацијата на Windows 7 која е на моменталниот компјутер што го користам (а го користам за работа, за игрици, за сурфање, за све по список) не е сменета/реинсталирана/поправана од кога е инсталиран Windows-от. Едностано, немало потреба.

Јас почитувам Епл. Да, пошто хардверот е еден, софтверот функционира многу подобро. Од друга страна, ми иде на нерви што Епл ми налага како да го користам мојот хардвер и софтвер. Сакам iPad, ама пре би купил за истите пари некој хај-енд Андроид таблет што ќе има подобри перформанси и ќе можам по мое да го користам.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #2111 на: 13 Јануари 2013, 19:18:08 pm »
Јас почитувам Епл. Да, пошто хардверот е еден, софтверот функционира многу подобро.

тема за дискусија дали е „многу подобро“.

модерниве компјутери „спијат“, било pc било mac. И кај двата софтверот функционира „многу подобро“.

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 9182
  • Пичлеме
« Одговори #2112 на: 13 Јануари 2013, 19:19:09 pm »
Купено (пред поскапувањето :) ):

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #2113 на: 13 Јануари 2013, 19:20:01 pm »
. Сакам iPad, ама пре би купил за истите пари некој хај-енд Андроид таблет што ќе има подобри перформанси и ќе можам по мое да го користам.

Купи хај енд таблет од било кој производител. Јас ке ти го позајмам мојов на месец дена да навлезеш во тајните на епл...Андроидот ке посакаш повеќе никогаш во рака да не го фатиш...Верувај...
Инаку имам епл уште од ајфон 3Г. Никад не го користам како прв телефон...Секогаш ми бил како трет, но подобар телефон за сурфање, одзив на тачскрин, приказ на видео итн итн НЕМА! Значи нема...
Имам и нов телефон купен пред месец дена со андроид 4, ајскрим, со 300 ПМ на него..СО огромен хд дисплеј...
Едноставно тачот на 3Г-то е непобедлив...Веруј :) И екранот покрај тоа што е неколку генерации постар :)

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30618
    • CARclub.mk
« Одговори #2114 на: 13 Јануари 2013, 19:24:57 pm »
Користам Андроид веќе 3 години. Многу добро му ги знам сите маани и сите предности.

Енивеј, кога ќе можам да уштекам iPad во компјутер со USB кабел и да си префрлам ствари како на обично USB без да треба да правам џејлбрејк и да се ебавам со трети апликации, тогаш ќе праиме муабет. До тогаш, фала, ама не фала.