Автор Тема: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...  (Прочитано 1486363 пати)

Отсутен nikola98

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 950
  • The best or nothing.
Одг: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...
« Одговори #12420 на: 05 Февруари 2026, 16:29:25 pm »
@velestrumf и @Carpathian Lord што препорачувате вие, за тотален почетник (нуб).
Употреба : Веб претражување класично. (форуми, јутуб). Еднаш месечно отварам ворд документи и пдф фајлови.
Пц: Нов лаптоп е во прашање. i3 1355u со 8гб рам. (тука можам да дополнам уште една плочка од 8гб)

Ме мачат само две работи.
1. Дали ќе се спасам од апдејти, од виндовс ресторер, итн.
2. Дали пдф документи ги отвара на линукс? Односно, дали либреофис отвора ворд документи?

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 15303
« Одговори #12421 на: 05 Февруари 2026, 16:43:46 pm »
@velestrumf и @Carpathian Lord што препорачувате вие, за тотален почетник (нуб).
Употреба : Веб претражување класично. (форуми, јутуб). Еднаш месечно отварам ворд документи и пдф фајлови.
Пц: Нов лаптоп е во прашање. i3 1355u со 8гб рам. (тука можам да дополнам уште една плочка од 8гб)

2. Дали пдф документи ги отвара на линукс? Односно, дали либреофис отвора ворд документи?

Ќе се преродиш со Линукс.

Ако сакаш да си пробаш што како е повели.
https://distrosea.com/start/ubuntu-24.04-default/

Овој е некако најблизок до Windows
https://distrosea.com/start/linuxmint-22.3-cinnamon/

Компјутерот ќе ти работи далеку подобро. Либерофис отвора Ворд и зачувува како Ворд документ - значи како Doc формат.

PDF нормално си отвора.

Сите работи ќе ти функционираат безпрекорно.

Ако се разбираш

1) Види горе линковите што ти пратив, пробај си Ubuntu или Mint. Не можеш да инсталираш ништо можеш онака да ги прочачкаш да видиш менија, апликации што доаѓаат со системите
2) Кој ќе ти се допадни, можеш после да го спуштиш од официјална веб страна
3) Инсталирај си на некој компјутер VirtualBox нешто да крениш Виртуелна машина и да го инстлаираш Линуксот таму. Таму можеш се да си испробаш како ќе ти се допадне.

Друга варијанта е да направиш бутабилно USB било кој линукс и можеш прво да си го пробаш пред да го форматираш компјутерот и да инсталира на ново.

Штекаш Linux USB го креваш и имаш опција да го пробаш.

Ако ти се допадне имаш апликација на самиот Linux - Install Ubuntu/Mint и почнуваш со инсталација.

Аааако не си толку упатен, пробај овие горе линковите и некој нека ти го среди тоа што ќе ти се допадне.

Има и други Линкуси на истиов линк.

Најпопуларни се Ubuntu, Mint, PopOS, Fedora, Zorin.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20881
« Одговори #12422 на: 05 Февруари 2026, 17:15:04 pm »

Се согласувам со изјавата на колегата погоре.

За тоа што викаш дека ќе ти треба, било која од спомнатите дистрибуции ќе ти врши работа. Јас би препорачал Mint, Zorin, Ubuntu, по тој редослед.
Со офис и чуда, нема да имаш проблем, има опен сорс алтернативи.
Конфигурацијата е премногу слаба за Вин 11, ама верувам дека нема да имаш проблем со Линукс, освен ако не го пренапукаш со небитни ствари.

Чинам дека ден денешен „болка во газот“ за Линукс можат да бидат драјвери за печатачи и/или графика, ама не мора да значи.

Мислам дека сите дистрибуции ти нудат варијанта да пробаш, без да инсталираш, дирекно од УСБ драјв. Ако ти се свиѓа, ќе имаш опција да си инсталираш, без разлика дали дуал бут или не.

Од апдејти нема скроз „да се спасиш“, пошто и оперативниот, и инсталираните ствари си добиваат регуларни апдејти.
Немаш проблем со пдф, доц, и други офис фајлови.

Mint:

Ubuntu:

The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен nikola98

• Јуниор
  • **
  • The best or nothing.
« Одговори #12423 на: 05 Февруари 2026, 18:33:57 pm »
Од апдејти нема скроз „да се спасиш“, пошто и оперативниот, и инсталираните ствари си добиваат регуларни апдејти.

Да, да. Свесен сум дека мора да има. Исто како и на вин, ама се надевам нема проблеми како на вин.
Ќе инсталирам на усб, и ќе ги пробам и Минт и Зорин, па ќе видам што ќе ме бендиса.

Фала клабери.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34429
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #12424 на: 05 Февруари 2026, 18:48:25 pm »
Јас би одел на Windows 11, тој процесор е 10 јадрен и ќе лета на него Windows 11.
Линуксите се добри, посебно Зорин и Минт ама добри се додека не се расипат и/или успорат.

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #12425 на: 05 Февруари 2026, 19:18:56 pm »
RAM-от му е малце килав, процесорот е тамам.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #12426 на: 05 Февруари 2026, 20:43:53 pm »
Ќе стави уште 8ца рече. И 16Gb е веќе малце еаго за сурфање ама ќе пројде додека е скап сега рамот.
Не знам за вас ама мене Зорин ептен кеиф ми прави, па на второ место Минт, ама и двата ми се успоруваат после некое време а и другариве ми се пожалиле. Дали некој сториџ драјвер се заебува, не знам, не сум стручен до толку да укапирам. Како е кај вас?

Отсутен nikola98

• Јуниор
  • **
  • The best or nothing.
« Одговори #12427 на: 05 Февруари 2026, 22:45:00 pm »
Ме изненади со ова кочење. Прв пат читам од тебе.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #12428 на: 05 Февруари 2026, 22:55:01 pm »
Јас сум fan на Линукс долго време и секогаш сум имал dual boot, ама не гледам како Линукс објективно ми нуди вредност испред Windows, освен за многу стари компјутери на кои само Линукс им е опција. Штознам, 20 години ми е истото мислење. Нема дистрибуција што не сум ја пробал, ама секогаш на Windows се враќам.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 15303
« Одговори #12429 на: 05 Февруари 2026, 23:09:02 pm »
Windows 10 LTS може, ама Win 11 три пати го имам пробано и не го можам.

Конкретно за драјвери на Линкус.

Намерно го предложив Ubuntu заради тие работи.

Исто затоа споменав и Fedora.

Овие две дистра добиваат најдобра поддршка за дравјери и шо не.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #12430 на: 05 Февруари 2026, 23:13:27 pm »
Пробај Windows 11 LTSC, далеку е подобар од Windows 10 LTSC на многу нивоа. Башка debloater чуда прави, мада во денешно време со денешниов хардвер не гледам ни за тоа реална причина.
Башка, што е со Убунту? И Зорин и Минт се Убунту.

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #12431 на: 06 Февруари 2026, 00:15:04 am »
Ќе стави уште 8ца рече. И 16Gb е веќе малце еаго за сурфање ама ќе пројде додека е скап сега рамот.
Не знам за вас ама мене Зорин ептен кеиф ми прави, па на второ место Минт, ама и двата ми се успоруваат после некое време а и другариве ми се пожалиле. Дали некој сториџ драјвер се заебува, не знам, не сум стручен до толку да укапирам. Како е кај вас?

Mint сеа за сеа си тера без проблем, на Ubuntu знае понекад да ми се испрди графиката. Успорување и/или проблеми со сториџ, не сум имал.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30501
    • CARclub.mk
« Одговори #12432 на: 06 Февруари 2026, 06:58:04 am »
Јас па стварно не разбирам зошто има толку хејт кон Win 11. На десктопот го терам од Септември 2022 и не памтам дека сум имал посериозни проблеми. Многу ме нервираа старт-копчето на средина и уште неколку работи. Кога го инсталирав, првите недела-две се занимавав со твикчиња за да изгледа и функционира како Win 10 и од тогаш (да куцнам у дрво) си тера.

Моментален Uptime ми е 21 ден.

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пораки: 5404
  • Пиши лаже
« Одговори #12433 на: 06 Февруари 2026, 07:07:47 am »
Такоџе, без никакви проблеми со 11, уште од првиот официјален билд.

Sent from my SM-S938B using Tapatalk

Remember to keep yourself alive, there is nothing more important than that

Отсутен Power to the people

• Легенда
  • Пораки: 7145
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #12434 на: 06 Февруари 2026, 07:13:24 am »
Се мести лево копчето старт ако се сеќавам и сите таскбар икони.