Автор Тема: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...  (Прочитано 1486253 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44862
  • Il Moderatore
Одг: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...
« Одговори #12405 на: 17 Декември 2025, 17:13:27 pm »
Нема проблем мрежата и инфраструктурата. Сервисот е крш со овие ду*ешки што ги праат. Веројатно поголем дел од корисниците нема ни да осети, ниту ќе има потреба нешто повеќе да направи од промена на SSID, ама ете, некогаш имаш потреба да ги одвоиш 5GHz од 2.4GHz мрежите, имаш веќе инфраструктура дома, со стокмени IP-a и рутирање наместено како што треба, па ти треба најпроста работа - промена на IP на рутерот. Ништо од тоа не може. Само ќе те дочека еден глуп ваков екран:

И оди сликај се. Да не зборуваме што ни од техника не можат да ти напраат порт мапинг или DMZ до твој внатрешен уред, па ајде некако да преживееш со разни финти, туку ќе мора да ти го сменат со постар Technicolor или Huawei рутер.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Присутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2684
« Одговори #12406 на: 17 Декември 2025, 17:29:40 pm »
Има одредени опции преку Магента апликацијата:

https://ibb.co/nqCVNN0d

Ама секако дека не е како обичен рутер со локален админ акаунт.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #12407 на: 17 Декември 2025, 17:56:09 pm »
Има одредени опции преку Магента апликацијата:

https://ibb.co/nqCVNN0d

Ама секако дека не е како обичен рутер со локален админ акаунт.
Уу добро е ако ова го убациле сеа, инаку немаше пред некое време, тоа сум сигурен!
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Присутен balanar

• Редовен
« Одговори #12408 на: 17 Декември 2025, 17:59:23 pm »
Не знам кога го видов првпат, претходно имаше само за промена на Wifi лозинката хаха

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #12409 на: 17 Декември 2025, 18:17:52 pm »
Не знам кога го видов првпат, претходно имаше само за промена на Wifi лозинката хаха
Со овозможување на порт форвардинг удесотостручена е употребливоста :) Фали уште само да може у бриџ мод може да го стаат (а тоа сум 100% сигурен дека сеуште не може, пред две недели мењаа рутер со хуавеј на една локација поради ова ) :)
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8219
  • Плинаш!!!
« Одговори #12410 на: 17 Декември 2025, 19:59:56 pm »
Конкретно за вифи, дома никој не користи вифи. Сите имаме сопствен интернет на телефоните. За телевизорите и другите работи само печ кабел, сакам стабилна и квалитетна брзина, а во вифи не верувам многу многу.

Затоа викам, за мои потреби, стварно немам замерка.

Јас конкретно користам јутуб и стремио, телевизија слабо, чат пат фудбал ако гледам, ама па децава само шкрапаат по каналите.

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пораки: 5404
  • Пиши лаже
« Одговори #12411 на: 17 Декември 2025, 20:43:39 pm »
Јас сум приморан на некој начин со Телекабел. :)
Во Велес немам проблем никаков со А1, но бараат договор.
Овде сум на Телекабел, само зошто не е на договор, но немам замерки за интернетов во К. Вода конкретно.
Само проблем ми е ова со играва, додека тие изгубените не ми враќаат на мејл а на телефон само со контакт центар и немале повеќе пристап.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Remember to keep yourself alive, there is nothing more important than that

Отсутен Xristijan

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 301
« Одговори #12412 на: 28 Декември 2025, 14:00:29 pm »
Дечки има некој искуство да сподели дали е дибар да го земам за малиов да игра, најчесто роблох.

Присутен balanar

• Редовен
« Одговори #12413 на: 28 Декември 2025, 14:04:45 pm »
Не, земи поголем (А9+) или S10 Lite.

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4549
« Одговори #12414 на: 29 Декември 2025, 08:13:11 am »
Дечки има некој искуство да сподели дали е дибар да го земам за малиов да игра, најчесто роблох.
Го имаме дома веќе 2 години истиот модел, добра е големината, се користи и за апликации од школо и за по некоја игра.
Имај во предвид дека веќе има Tab A11.
За роблокс,внимавај со таа игра, све и свашта има таму, прочитај на нет и види дали е за деца.

Отсутен DimitarMK

• Редовен
  • Пораки: 1946
« Одговори #12415 на: 29 Декември 2025, 13:28:24 pm »
Нема проблем мрежата и инфраструктурата. Сервисот е крш со овие ду*ешки што ги праат. Веројатно поголем дел од корисниците нема ни да осети, ниту ќе има потреба нешто повеќе да направи од промена на SSID, ама ете, некогаш имаш потреба да ги одвоиш 5GHz од 2.4GHz мрежите, имаш веќе инфраструктура дома, со стокмени IP-a и рутирање наместено како што треба, па ти треба најпроста работа - промена на IP на рутерот. Ништо од тоа не може. Само ќе те дочека еден глуп ваков екран:

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

И оди сликај се. Да не зборуваме што ни од техника не можат да ти напраат порт мапинг или DMZ до твој внатрешен уред, па ајде некако да преживееш со разни финти, туку ќе мора да ти го сменат со постар Technicolor или Huawei рутер.

На една од локациите имам Телеком оптика, пакет Интернет + ТВ 100/50Mbps со Техниколор рутер, овој е приказот во контролниот панел. Му имам сменето локална адреса и сабнет, работи port forwarding. Бриџ мод не сум пробал, би требало да може за сега. Се надевам нема да го сјебат со апдејт. Во секој случај ако почнале со вакви рестрикции онда ги сјебаа сите понапредни корисници кои се на Телеком баш поради квалитетот на мрежата.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #12416 на: 29 Декември 2025, 19:20:46 pm »
Да да, тој го имам и јас дома, нема да го сменам дур не цркне!
Само Port 1723 да не ти треба да го форвардираш, све друго е ОК со овој рутер и фирмвер.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен nikola98

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 950
  • The best or nothing.
« Одговори #12417 на: 05 Февруари 2026, 12:58:58 pm »
Клабери, користи ли некој линукс? Што би препорачале за тотален почетник? Јас без презадоволен од вин10.
Моментално сум на вин11, и преку таквото ми е од апдејт, и од рестарти.
Не сум некој захтевен корисник, само хром користам и понекогаш ворд, а се работи за лаптоп со 8гб рам.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20881
« Одговори #12418 на: 05 Февруари 2026, 13:08:30 pm »
Mint, Zorin, Ubuntu - сите се добри дистрибуции, прилично јузер-френдли и направени за полесна транзиција од Виндоус кон Линукс.

Можеби и ChromeOS може да влезе во игра, ѕирни си :)
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20339
« Одговори #12419 на: 05 Февруари 2026, 13:09:57 pm »

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Ова со РДК подршка рутерот?