Автор Тема: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...  (Прочитано 1413176 пати)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34362
  • Таков е животот... јебига
Одг: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...
« Одговори #12360 на: 21 Ноември 2025, 22:37:02 pm »
Постои ли софтверски начин за проверка? Резолуција 1366 пишува.

Може да му земам 3,5 / 4 илјади?

Да, тоа е тоа. 1366 х 768, значи послабиот екран. И да, би требало да можеш да му земеш 3000-4000

Отсутен Ordevski

• Редовен
  • Пораки: 1913
« Одговори #12361 на: 22 Ноември 2025, 07:44:10 am »
Ај кога прашуваме за цени... Имам за продавање А3 принтер EPSON L1800 со 6 бои со испечатени неверојатни 3.500-600 страни, од кои 5 се фотографии, 500 се слики/боенки за ќерка ми и останатите се фактури. Идејата беше да се користи за принт на постери итн ама се смени планот и ќе оди на продажба. Немам појма што цена да му барам, купен е 37.000.

Sent from my SM-S938B using Tapatalk

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 9009
  • Возач без обзир. Безобзирен возач.
« Одговори #12362 на: 23 Ноември 2025, 02:49:45 am »
Докторе, интересно е, ама имам едно прашање - колку сака нека е глупаво, да расчистиме затоа што и јас не би го користел редовно...

А, повеќе верувам во тебе отколку џимниџипити :)))

Дали во случај на некористење периоди подолги од месец-два, би се случил истиот проблем со запекување на кертриџи како кај ефтините wannabe color принтери?

Ти се случило ли такво нешто?
Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 9009
  • Возач без обзир. Безобзирен возач.
« Одговори #12363 на: 23 Ноември 2025, 02:52:24 am »
Случајно некој да не има процесор:

Интел лга 1151 и5/и7 8-9 генерација? Да не го чекам од алиекспрес ;D

И да прашам, моментално имам 2 плочки по 8гб ддр4 рам = вкупно 16гб рам.

Дали може да ставам една нова 16ка + старата 8гб = 24гб. Или морам две нови 16ки?

Сакам и јас да апгрејдувам. Ќе имам за продавање i7 8700K - со матична Asus Z370-P и 32GB рам на 3200мхз 2x 16Gb.

Бооо, битолска работа, ми го зеде детево Адраце... :D

@Спенсер
Алфа има овој (уште еднаш конклузата: има, не ја вози), ако ти се врти умот повеќе накај i7, секако отстапувам место за лепотанов да му дадеш предност. :)

Ем, мило дете е... ако не се договорите - тука сум пак. :)
Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3138
« Одговори #12364 на: 23 Ноември 2025, 08:26:23 am »
Докторе, интересно е, ама имам едно прашање - колку сака нека е глупаво, да расчистиме затоа што и јас не би го користел редовно...

Дали во случај на некористење периоди подолги од месец-два, би се случил истиот проблем со запекување на кертриџи како кај ефтините wannabe color принтери?

Кај Епсон ќе се запечат пошто користи пигментни бои и кертриџите се различни од главите. Ако се запечат е голем проблем.

Кај ХП кертриџот и главата се у едно и да се запечат се мењаат а и боите не се пигментни (помала шанса за запекување).

L1800 е одличен принтер btw.

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44567
  • Il Moderatore
« Одговори #12365 на: 23 Ноември 2025, 09:12:37 am »

Јас го имам помалиот модел L800, A4 е, не е A3, ама истата машина е. Повеќе од 10 години го користам повремено, клининг цилкус до сега решавал проблем со неконзистетно принтање, Јас уште не сум, ама кај и да е ќе треба да се смени waste ink канистер, или како и да се вели тоа, така да моја препорака е да си го земеш принтеров ако го дава докторот :)
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Ordevski

• Редовен
  • Пораки: 1913
« Одговори #12366 на: 23 Ноември 2025, 11:07:52 am »

Воопшто не е глупаво, реален проблем може да биде :) Зависи колку често/ретко би го користел. Кај мене имаше дупка од 4-5 месеци и тоа во зимски период без греење што верувам дека придонесе. Чистење софтверско помогна донекаде, но не целосно. Конечно, притисокот за А4, бел принтер и built-in WiFi победи и ќе оди на продажба штом е во исправна/чиста состојба.

Кај Епсон ќе се запечат пошто користи пигментни бои и кертриџите се различни од главите. Ако се запечат е голем проблем.

Кај ХП кертриџот и главата се у едно и да се запечат се мењаат а и боите не се пигментни (помала шанса за запекување).

L1800 е одличен принтер btw.
Феноменален принтер, и за фотографија и за конверзија во DTF.

Јас го имам помалиот модел L800, A4 е, не е A3, ама истата машина е. Повеќе од 10 години го користам повремено, клининг цилкус до сега решавал проблем со неконзистетно принтање, Јас уште не сум, ама кај и да е ќе треба да се смени waste ink канистер, или како и да се вели тоа, така да моја препорака е да си го земеш принтеров ако го дава докторот :)

Колку страни имаш испечатено во тој период?

Sent from my SM-S938B using Tapatalk

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44567
  • Il Moderatore
« Одговори #12367 на: 23 Ноември 2025, 12:59:29 pm »
Не многу, и не печатам често, не можам да стаам некоја бројка, пошто стварно одамна го имам, ама еве како за референца вториот сет мастила е при крај. Се печателе и слики и документи и сликовници и боенки и за школо и за работа, и се живо и диво што ми затребало. Многу економично за експлоатација и прекрасен фото отисок.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Пораки: 3121
  • Слобода или смрт
« Одговори #12368 на: 27 Ноември 2025, 09:46:09 am »
Лани ова време земав рам 64 гига ддр5 6000 за околу 300 евра.
Сега го гледам истиот мине 1000че

Отсутен st08

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 265
« Одговори #12369 на: 27 Ноември 2025, 11:03:45 am »
Ram мемориите, ССД дисковите и ХДД ќе одат уште нагоре. Компаниите се жалат дека поради AI откупено им е производството и неможат да постигнато со производоство-залихи. Со тоа си повлече и поскапување на лаптопите....

Отсутен AngelSK

• Редовен
  • Пораки: 1903
« Одговори #12370 на: 27 Ноември 2025, 11:07:47 am »
Ram мемориите, ССД дисковите и ХДД ќе одат уште нагоре. Компаниите се жалат дека поради AI откупено им е производството и неможат да постигнато со производоство-залихи. Со тоа си повлече и поскапување на лаптопите....

Не баш, компаниите произведуваат РАМ специјално за фирмите кои се бават со вештачка интелигенција и го намалуваат производството на РАМ за останатите конзумери, далеку од тоа дека не можат да постигнат, туку класичен капитализам каде што си го гледаат профитот.

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пораки: 5336
  • Пиши лаже
« Одговори #12371 на: 10 Декември 2025, 20:39:33 pm »
Да ја искористам темава... Дали некој користи овде Телекабел и да игра Валорант?
На А1 немав никаков проблем, сега сум на Телекабел и не ми уклучува, цело време Error VAL5.

Пробав хотспот од А1 пуштив, нема проблем, со Телекабел не сака пак. Се јавив кај нив, сум немал јавна ИП па ми пуштија ама пак не сака...
Remember to keep yourself alive, there is nothing more important than that

Присутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6911
« Одговори #12372 на: 10 Декември 2025, 23:44:12 pm »
Ако имаш опција за друг оператер на оптика, бегај од Телекабел.

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пораки: 5336
  • Пиши лаже
« Одговори #12373 на: 11 Декември 2025, 00:05:21 am »
Овде има веќе пуштено Телекабел и добро е што е без договор.
Инаку, настрана тоа, немам проблеми со интернетов иако е бејзик пакетот 40/40.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Remember to keep yourself alive, there is nothing more important than that

Отсутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2546
« Одговори #12374 на: 12 Декември 2025, 15:47:17 pm »
Се јавив кај нив, сум немал јавна ИП па ми пуштија ама пак не сака...

Не може да немаш јавна IP адреса.
Сите имаме кога имаме излез на интернет. Пиши на Гугл - whats my ip, ќе ти ја даде.
Обично се динамички, односно траат 24h, па се доделуваат на друг, а ти земаш некоја друга.

Моја претпоставка дека по DHCP ти е доделена јавна IP адреса или јавна адреса која е дел од подмрежа 62.162.162.x (лупам пример) која е банирана/на блеклиста на серверите на Riot Games (не знам дали банираат по IP они воопшто).
Може цела подмрежа од доделени јавни IP адреси на Телекабел е банирана во Riot Games, а тебе ти ги ротира.

Кога пушташ хотспот од друг оператор - компјутерот ти зема друга јавна IP адрeса.
« Последно менување: 12 Декември 2025, 15:52:23 pm balanar »