Автор Тема: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...  (Прочитано 1412977 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44564
  • Il Moderatore
Одг: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...
« Одговори #12375 на: 12 Декември 2025, 16:55:55 pm »
Не може да немаш јавна IP адреса.

Екчли, може :)

Поради недостаток на public IPs (и нивната висока цена), провајдерите NAT-ираат со приватни IP pool-ови (Carrier-Grade NAT), на нивните Router-и, па ти на твојот домашен рутер/гејтвеј, не добиваш Public IP, туку добиваш IP од Private Pool.
Телекабел така работи, додека не се побуниш дека ти треба Public IP на твојот рутер, заради разни потреби, најчесто ако им спомнеш Сервер со VPN и Port Mapping , не прашуваат многу-многу :)
Така да, „твојата“ public IP, ја имаат и уште илјадници корисници на Телекабел.

Дали и колку е ова релевантно за некои игрици - не би знаел.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30257
    • CARclub.mk
« Одговори #12376 на: 12 Декември 2025, 17:07:13 pm »
Релевантно е. :)

Еднаш трпев бан на Rockstar поради тој pool.

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 1972
« Одговори #12377 на: 12 Декември 2025, 17:26:42 pm »
Се јавив кај нив, сум немал јавна ИП па ми пуштија ама пак не сака...

Сите имаме кога имаме излез на интернет. Пиши на Гугл - whats my ip, ќе ти ја даде.
Обично се динамички, односно траат 24h, па се доделуваат на друг, а ти земаш некоја друга.

Моја претпоставка дека по DHCP ти е доделена јавна IP адреса или јавна адреса која е дел од подмрежа 62.162.162.x (лупам пример) која е банирана/на блеклиста на серверите на Riot Games (не знам дали банираат по IP они воопшто).
Може цела подмрежа од доделени јавни IP адреси на Телекабел е банирана во Riot Games, а тебе ти ги ротира.

Кога пушташ хотспот од друг оператор - компјутерот ти зема друга јавна IP адрeса.

NAT - Xbox Online правеше сериозен проблем со ова. Ко што кажа Симо, твојата „јавна“ ИП адреса ја користат кој знае уште колку други корисници на истиот провајдер, кој подоцна пренасочува сообраќај кон твојата приватна IP адреса. Затоа и често се дешава да отвориш сајт и Cloudflare да ти бара верификација иако никогаш не си бил на сајтот претходно, пошто иста IP адреса го „мава“ сајтот со различни User-Agents.

Отсутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2542
« Одговори #12378 на: 12 Декември 2025, 17:32:57 pm »

Поради недостаток на public IPs (и нивната висока цена), провајдерите NAT-ираат со приватни IP pool-ови (Carrier-Grade NAT), на нивните Router-и, па ти на твојот домашен рутер/гејтвеј, не добиваш Public IP, туку добиваш IP од Private Pool.
Телекабел така работи, додека не се побуниш дека ти треба Public IP на твојот рутер, заради разни потреби, најчесто ако им спомнеш Сервер со VPN и Port Mapping , не прашуваат многу-многу :)

Акшли, не може (по дизајн) да немаш јавна адреса доколку имаш излез на интернет.
Си пишал може да немаш, па доле си пишал "твојата" public IP. Сепак е јавна адреса - значи не може да немаш. Дали ја користиш само ти или xxx други - сепак е јавна.

Со приватни ИП адреси не можеш имаш излез на интернет. Дали NAT-от од приватна кон јавна адреса се прави после рутер кај тебе, дали пред рутер (во Телекабел) - е небитно.
Дали Телекабел прави many-to-one NAT e небитно, битно е дека членот Боше излегува на интернет со некоја јавна адреса.
Исто како што е небитно дали Телекабел ќе додели посебна јавна адреса само за еден рутер - ако ја даде од истиот pool/подмрежа.

Интернетот ја гледа твојата јавна адреса што ја огласуваш кон него и целосно е небитно дали има NAT, дали има double NAT и сл.

Муабетот ми беше дека може има бан/блеклиста во Riot Games за јавните IP пулови од Телекабел заради читери.

П.С Кариера ми се мрежи и безбедност.

« Последно менување: 12 Декември 2025, 17:44:39 pm balanar »

Отсутен balanar

• Редовен
« Одговори #12379 на: 12 Декември 2025, 17:34:53 pm »

NAT - Xbox Online правеше сериозен проблем со ова. Ко што кажа Симо, твојата „јавна“ ИП адреса ја користат кој знае уште колку други корисници на истиот провајдер, кој подоцна пренасочува сообраќај кон твојата приватна IP адреса. Затоа и често се дешава да отвориш сајт и Cloudflare да ти бара верификација иако никогаш не си бил на сајтот претходно, пошто иста IP адреса го „мава“ сајтот со различни User-Agents.

Нема потреба да се става јавна во наводници, сепак е јавна адреса и постои. Дали ја користи еден или 500 души е небитно. Кај мене на работа - излегуваме сите (преку прокси) со една јавна адреса.

Поентата на првиот пост (со подмрежите и пуловите) е таа.
Riot Games ги е гајле што се крие позади јавна адреса, банира јавни (поединечно или подмрежи).

Џабе му доделиле посебна јавна на Боше , очигледно е од истиот pool (/24, /16, сеедно) или друг, исто баниран во Riot.

« Последно менување: 12 Декември 2025, 17:41:42 pm balanar »

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44564
  • Il Moderatore
« Одговори #12380 на: 12 Декември 2025, 17:46:26 pm »

Акшли, не може (по дизајн) да немаш јавна адреса доколку имаш излез на интернет.

Со приватни ИП адреси не можеш имаш излез на интернет. Дали NAT-от од приватна кон јавна адреса се прави после рутер кај тебе, дали пред рутер (во Телекабел) - е небитно.
Дали Телекабел прави many-to-one NAT e небитно, битно е дека членот Боше излегува на интернет со некоја јавна адреса.
Исто како што е небитно дали Телекабел ќе додели посебна јавна адреса само за еден рутер - ако ја даде од истиот pool/подмрежа.

Интернетот ја гледа твојата јавна адреса што ја огласуваш кон него и целосно е небитно дали има NAT, дали има double NAT и сл.

Муабетот ми беше дека може има бан/блеклиста во Riot Games за јавните IP пулови од Телекабел заради читери.

П.С Кариера ми се мрежи и безбедност.

Види сега, не ја спорам твојата професионална определба, секако дека не може да имаш излез на интернет без пристап преку јавна IP адреса. Но, не е твоја јавната IP адреса, затоа што со CGNAT  ти добиваш на твојот домашен уред , IP од Private Pool. Според мене, тоа е еднакво на тоа дека ти немаш јавна IP и дека не може тебе лично (односно твојот рутер) да го идентификуваме преку таа IP.
Дома, во домашни услови, единствено мојот рутер има Public IP. Секој друг уред дома кај мене - нема Public IP.  Да, има излез на нет баш преку тој рутер, но немаме Public IP.
Исправи ме ако грешам.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен balanar

• Редовен
« Одговори #12381 на: 12 Декември 2025, 17:57:29 pm »
Пак ќе кажам - тотално е небитно што се случува на рутер во случајот на форумџијата.

И небитно е колку уреди има кај него дома и колку приватни имаат земено од локалното DHCP на рутер.
И небитно е било што друго, освен јавната адреса со која тој излегува на интернет. Дали таа јавна е посебно дедицирана за него и му ја фиксирале/резервирале на DHCP во Телекабел на MAC адресата на рутерот кај него дома или е NAT за повеќе корисници кој се прави кај Телекабел - сеедно е во случајов.
Уствари не е сеедно - ако го сместат во друг pool, може ќе е ОК со Валорант.

Членот Боше има некоја јавна адреса што ја гледаат на серверите во Riot Games.
Прво може имал јавна адреса од many-to-one NAT на Телекабел, после може му доделиле некоја фиксна (или динамичка) слободна јавна.

Џабе е ако двете се од ист pool или од друг јавен pool на Телекабел - ако истите пулови се банирани на страна на Riot Games.

Отсутен 386ka

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 911
  • Am386 DX/DXL-40
« Одговори #12382 на: 13 Декември 2025, 10:52:52 am »
Дали можеби има некој вишок на M.2 дистанцери (standoff) за MSI матична? Потребен ми е еден ваков за да можам да монтирам дополнително SSD.
Матичната е MSI B550 Torpedo.

Фала! :)

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7298
« Одговори #12383 на: 13 Декември 2025, 11:34:59 am »
Дали можеби има некој вишок на M.2 дистанцери (standoff) за MSI матична? Потребен ми е еден ваков за да можам да монтирам дополнително SSD.
Матичната е MSI B550 Torpedo.
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Фала! :)
Ќе побарам, треба да е останато, може и пластични да ти завршат работа.

Отсутен 386ka

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 911
  • Am386 DX/DXL-40
« Одговори #12384 на: 13 Декември 2025, 11:44:34 am »
Ти благодарам! ПС - од тоа што читав, овие штрафови се метални заради заземјување и намалување на EMI...

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пораки: 5334
  • Пиши лаже
Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...
« Одговори #12385 на: 13 Декември 2025, 11:59:34 am »
Имам јас, ке ти дадам.

Инаку, во врска со проблемот со Телекабел... не би мешал во тие работи пошто немам баш познавање, али како и да е проблемот сеуште го има.
Вчера им пишав мејл па ке видиме од Понеделник веројатно.

Sent from my iPhone using Tapatalk
« Последно менување: 13 Декември 2025, 12:09:26 pm Boshe »
Remember to keep yourself alive, there is nothing more important than that