Автор Тема: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...  (Прочитано 1293680 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55074
  • Махер
Одг: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...
« Одговори #12330 на: 26 Јуни 2025, 21:36:23 pm »
Како бе никој не спомена за Ноктуа кулери? Ултимативно најдоброто нешто што можеш да го направиш за својот ПеЦе е да му купиш Ноктуа.
Се сложувам. Нема место за многу дебата за луѓе над 26 години на оваа тема. Се знае сингл тауер или дуал тауер ноктуа се става ако не се тера сток.

Бал.

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 8848
  • Пичлеме
« Одговори #12331 на: 26 Јуни 2025, 22:30:54 pm »
Лоша комбинација на бои има Ноктуата, демоде, не е во чекор со модерните лајт шоуа :)

Присутен Boshe

• Сениор
  • Пораки: 5257
  • Пиши лаже
« Одговори #12332 на: 26 Јуни 2025, 22:47:37 pm »
Тоа беше до пред некоја година. Сега имаат и црни кулери, скроз. :)

Sent from my iPhone using Tapatalk
Remember to keep yourself alive, there is nothing more important than that

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 8848
  • Пичлеме
« Одговори #12333 на: 26 Јуни 2025, 22:54:16 pm »

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20168
« Одговори #12334 на: 26 Јуни 2025, 22:59:25 pm »
Како бе никој не спомена за Ноктуа кулери? Ултимативно најдоброто нешто што можеш да го направиш за својот ПеЦе е да му купиш Ноктуа.

Над твојот пост.

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 1451
« Одговори #12335 на: 26 Јуни 2025, 23:03:22 pm »

Зошто кошта 90-100 евра, а не 30 како Арктикот, бар за на Зеро компјутерот. Друга работа, ако имаш РАМ со повисок heatsink како јас ќе имаш проблеми со clearance. И плус ќе има уште 2 екстра вентилатори што ќе вртат 😄 Јас терам be!quiet Silent Loop 2 360ка на сериозно оверклокнат 9800X3D и мака нема. Пумпата не се слуша, температурите се одлични. Стварно нема потреба од огромни воздушни кулери и да се искилавиш дур ги наместиш.

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
  • Пораки: 2803
« Одговори #12336 на: денес во 11:29:15 »
Стварно нема потреба од огромни воздушни кулери и да се искилавиш дур ги наместиш.

Ти програмер си, а? :D

За цената, ок, 100 евра (можеби и повеќе), али па поддржува еден куп сокети, ако смениш платформа им праќаш мејл со доказ за куповина дека ти треба на пример АМ маунт и ти го праќаат на нивни трошок. Околу големината, да, огромен е (that's what she said!), али ху керс, само ја пратиш матрицата на поддржан рам и куќишта и тоа е тоа, how hard can it be! Патем имаат и помала варијанта, имаат лежечки, со еден пропелер.

Иначе јас моментално кулерот ми е со ставен да работи само со еден вентилатор, не ми се монтирани двата, а вентилаторите сеедно дали се плус 2 или плус 5, секако се ултра тивки. Иначе имам дома монтирано еден Ноктуа 12ка вентилатор во долапчето кајшто ми стои рисиверот за да го лади, 7-8 години работи 24х7, нема ни звук ни траги од расипување ни ништо, само повремено го чистам затоа што мноооооогу прашина циркулира.

Моментално имам NH-D15 Chroma Black, мислам дека го трошам тој веќе 3та година, го заменив NH-D14 без некоја потреба, само сакав од црниот ноктуа да имам, а иначе 14ката беше од 2011та година и го продадов за најверојатно 2500-3000 денари и колку што знам, ликот уште го користи. Значи 14 години е во употреба.

Еве линк со документација за гореспоменатите ноктуи. https://forum.it.mk/threads/shto-posledno-ste-nadgradile-na-vashiot-kompjuter-komponeti-za-kompjuter-only.24320/post-1395306

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 1451
« Одговори #12337 на: денес во 12:13:16 »
Стварно нема потреба од огромни воздушни кулери и да се искилавиш дур ги наместиш.

Ти програмер си, а? :D

За цената, ок, 100 евра (можеби и повеќе), али па поддржува еден куп сокети, ако смениш платформа им праќаш мејл со доказ за куповина дека ти треба на пример АМ маунт и ти го праќаат на нивни трошок. Околу големината, да, огромен е (that's what she said!), али ху керс, само ја пратиш матрицата на поддржан рам и куќишта и тоа е тоа, how hard can it be! Патем имаат и помала варијанта, имаат лежечки, со еден пропелер.

Иначе јас моментално кулерот ми е со ставен да работи само со еден вентилатор, не ми се монтирани двата, а вентилаторите сеедно дали се плус 2 или плус 5, секако се ултра тивки. Иначе имам дома монтирано еден Ноктуа 12ка вентилатор во долапчето кајшто ми стои рисиверот за да го лади, 7-8 години работи 24х7, нема ни звук ни траги од расипување ни ништо, само повремено го чистам затоа што мноооооогу прашина циркулира.

Моментално имам NH-D15 Chroma Black, мислам дека го трошам тој веќе 3та година, го заменив NH-D14 без некоја потреба, само сакав од црниот ноктуа да имам, а иначе 14ката беше од 2011та година и го продадов за најверојатно 2500-3000 денари и колку што знам, ликот уште го користи. Значи 14 години е во употреба.

Еве линк со документација за гореспоменатите ноктуи. https://forum.it.mk/threads/shto-posledno-ste-nadgradile-na-vashiot-kompjuter-komponeti-za-kompjuter-only.24320/post-1395306

Да не се разбереме погрешно, Ноктуа вентилатори имам на цело куќиште, и на претходниот компјутер исто (2 години трпев јадење бурек од @fuzzjaw за кафеавата боја на тие). Али со квалитетно водено ладење е поедноставно, пониски се температурите и плус be!quietот има можност за refill. И плус иде со Интел и АМД бракети во кутија, само си бираш кој ти треба.  :D

Плус, РАМот секогаш ќе ми има приоритет над кулерот, односно бирам ладење компатибилно со РАМот, а не РАМ компатибилен со ладењето. :)