Стварно нема потреба од огромни воздушни кулери и да се искилавиш дур ги наместиш.
Ти програмер си, а?

За цената, ок, 100 евра (можеби и повеќе), али па поддржува еден куп сокети, ако смениш платформа им праќаш мејл со доказ за куповина дека ти треба на пример АМ маунт и ти го праќаат на нивни трошок. Околу големината, да, огромен е (that's what she said!), али ху керс, само ја пратиш матрицата на поддржан рам и куќишта и тоа е тоа, how hard can it be! Патем имаат и помала варијанта, имаат лежечки, со еден пропелер.
Иначе јас моментално кулерот ми е со ставен да работи само со еден вентилатор, не ми се монтирани двата, а вентилаторите сеедно дали се плус 2 или плус 5, секако се ултра тивки. Иначе имам дома монтирано еден Ноктуа 12ка вентилатор во долапчето кајшто ми стои рисиверот за да го лади, 7-8 години работи 24х7, нема ни звук ни траги од расипување ни ништо, само повремено го чистам затоа што мноооооогу прашина циркулира.
Моментално имам NH-D15 Chroma Black, мислам дека го трошам тој веќе 3та година, го заменив NH-D14 без некоја потреба, само сакав од црниот ноктуа да имам, а иначе 14ката беше од 2011та година и го продадов за најверојатно 2500-3000 денари и колку што знам, ликот уште го користи. Значи 14 години е во употреба.
Еве линк со документација за гореспоменатите ноктуи.
https://forum.it.mk/threads/shto-posledno-ste-nadgradile-na-vashiot-kompjuter-komponeti-za-kompjuter-only.24320/post-1395306