Автор Тема: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...  (Прочитано 1351809 пати)

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4394
Одг: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...
« Одговори #12225 на: 20 Мај 2025, 06:51:26 am »
Исто, затоа имам уште 2 опции кои се под 200 еур. Не знам дали сам ако склопуваш ќе искочи поефтино, ама да е во така мало куќиште. Мене тоа ми е многу битно, да е мало, да не зафаќа простор, и да не троши многу струја. А и немам некој стар хардвер за да можам да го искористам за ова. Опција ми беше и Rasperry Pi 5, но искача со цена исто како и 2та поефтини модели од погоре, а со перформанси ќе е послабо.

Отсутен Makedons

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 403
  • Macedonia
« Одговори #12226 на: 20 Мај 2025, 09:51:26 am »
Веќе коа давате толку пари, ако имате уште 200-300 евра макс да си дозволите, подобро да си земите Lenovo ThinkCentre мало куќиште што не зафаќа многу простор, а има јаки перформанси. Во случај All-In-One да не е опција, има доста добар избор за буџет околу 500€.

Можам да споделам искуство на работа користиме Gigabyte и HP мали компјутерчиња и многу ни се заебуваат, цело време ги носиме на сервис и фрламе. Од друга страна пак, не ги исклучуваме воопшто туку работат 24/7 ама секако истото се случува и со Lenovo-то, а имаат каде-каде појаки перформанси, а сепак не се габаритни.

Отсутен nikola98

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 810
  • The best or nothing.
« Одговори #12227 на: 20 Мај 2025, 14:18:57 pm »
Не знам дали барате мало "компјутерче" или ссд, ама и јас ќе ги пофалам lenovo thinkcentre. Тросменска работа во 6 дена, не се гасеа, и ниту еден кикс. И тастатурите logitech се покажаа солидни.

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4394
« Одговори #12228 на: 20 Мај 2025, 16:11:13 pm »
Ја барам мал NAS, немам потреба од кој знае какви перформанси за моето сценарио, ама нејќам да платам 500 Еур отприлика за Synology со 2GB RAM со се 2 диска, и тоа HDD. Lenovo ThinkCentre сепак е поголем од моделите кои ги имав претходно ставено, мислам дека ќе троши повеќе струја и има прејак процесор за моите потреби. Евентуално на старо, ама тогаш најверојатно би биле без гаранција.

Присутен Boshe

• Сениор
  • Пораки: 5315
  • Пиши лаже
« Одговори #12229 на: 20 Мај 2025, 18:52:00 pm »
Веќе коа давате толку пари, ако имате уште 200-300 евра макс да си дозволите, подобро да си земите Lenovo ThinkCentre мало куќиште што не зафаќа многу простор, а има јаки перформанси. Во случај All-In-One да не е опција, има доста добар избор за буџет околу 500€.

Можам да споделам искуство на работа користиме Gigabyte и HP мали компјутерчиња и многу ни се заебуваат, цело време ги носиме на сервис и фрламе. Од друга страна пак, не ги исклучуваме воопшто туку работат 24/7 ама секако истото се случува и со Lenovo-то, а имаат каде-каде појаки перформанси, а сепак не се габаритни.
Да, таа препорака е одлична. Благодарам.
Баш ке побарам половно такво со простор за 2x3.5".

Sent from my iPhone using Tapatalk
Remember to keep yourself alive, there is nothing more important than that

Отсутен fuzzjaw

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 529
  • Alfa Romeo Giulietta 1.4TB
« Одговори #12230 на: 20 Мај 2025, 21:51:05 pm »
Ќе ви се вмешам малку во темава, ама ако барате мали компјутери со ниска потрошувачка, би ги посочил користените од DD Store и CCC (линкови подолу). Даваат по година/две гаранција, цените се искрено смешни за хардверот, а се компјутери користени по институции на кои им истекол употребниот рок. Се наоѓаат и микро машини, и малку поголеми (со простор за дискови).

Јас моментално во minilab-от дома имам Dell Optiplex 9020 купен од CCC пред година и пол, го користам со Docker и некои 10-11 контејнери, немат мака. Се мислам да земам уште едно, малку помоќно, и да го користам него за Plex, а ова да останит за се останато.

Моментално барам чаре да зголемам простор, дискот од 1TB шо го користам за Plex филмови/серии малце ми е тесен, а не ми се даваат 250-300 евра за NAS, па згора на тоа уште толку за дискови. Се мислам за некој екстерен од 8-12TB и да си го решам проблемот за во догледна иднина.

https://ddstore.mk/refurbishedpc/licencedpcbrand.html?case_type=2755&product_list_order=price
https://www.instagram.com/ccc_macedonia/?hl=en

Присутен Tomce

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 644
    • ibiz.mk
« Одговори #12231 на: 20 Мај 2025, 23:30:21 pm »
Јас бев на мисла AIO PC за менаџирање на слики/документи/картотека,…
Али се пишманив и земав dell optiplex 7050 од  ддстор
И 27ка делл

За парите е топ

Отсутен nikola98

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 810
  • The best or nothing.
« Одговори #12232 на: 20 Мај 2025, 23:42:09 pm »
Од ccc го читаат форумов. Распалиле со мали компјутери.  :)

Присутен Boshe

• Сениор
  • Пиши лаже
« Одговори #12233 на: 21 Мај 2025, 19:49:12 pm »
Јас веќе си порачав Dell Optiplex 3050 со i3 7100,8/250 од Лаптоп Македонија.

Има еден слот за 3.5", ама ке го средам за уште еден диск. Ми одговараше Midi куќиштето, па да пристигне деновиве и ке го тестирам :D

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34289
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #12234 на: 21 Мај 2025, 23:44:55 pm »
Јас веќе си порачав Dell Optiplex 3050 со i3 7100,8/250 од Лаптоп Македонија.

Има еден слот за 3.5", ама ке го средам за уште еден диск. Ми одговараше Midi куќиштето, па да пристигне деновиве и ке го тестирам :D
Откажи им го. Барај 4 јадрен 9100, со двојадрен процесор ништо не правиш.

Присутен Boshe

• Сениор
  • Пиши лаже
« Одговори #12235 на: 22 Мај 2025, 00:41:02 am »
Па сепак е доста подобар од оној 1619 во Ds223.
Истиот пц се нуди и со i5 6500, но реално мислам дека нема да имам некоја придобивка за бекап и некој пат стриминг на тв/пц...
Ако грешам, поправи ме слободно. :)

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 6150
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #12236 на: 22 Мај 2025, 14:49:00 pm »
Го имам Dell Optiplex 3040 Mini Tower со i5-6500, Nvidia 1050 TI Low Profile и 2хGB RAM, плус Crucial MX500 500GB SSD и фабричкиот 1TB хард диск. Компјутерот чинеше 60€, графичката 100€, рамот околу 20€ (исто Crucial) и уште 30тина евра достава од Германија. Мислам дека за цената е топ.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5140
  • The Spartan General
« Одговори #12237 на: 22 Мај 2025, 15:07:03 pm »
@ficomk  Pogledni tuka -> https://www.backmarket.de/de-de ima mnogu Ok ponudi za koristen hardver za da si sklopis tvoe masince.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Присутен Boshe

• Сениор
  • Пиши лаже
« Одговори #12238 на: 07 Јуни 2025, 17:25:04 pm »
Мојот бекап уред е конечно готов, со мала модификација за 2 риот хдд. :)
Optiplex 3050
i3 7100,8GB RAM, 2x4TB WD Red.
Arc Loader за DSM 7.2.0. Модул за DS718+.

Инсталиран и сетиран пц то, останува да средам синхронизација со пц и тоа е тоа. :)

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30065
    • CARclub.mk
« Одговори #12239 на: 08 Јуни 2025, 10:10:51 am »
Виндоус ќе тера, или како? Не се разбирам баш, а и мене ми треба нешто вакво, eventually.