Автор Тема: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...  (Прочитано 1352123 пати)

Отсутен nikola98

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 810
  • The best or nothing.
Одг: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...
« Одговори #12210 на: 10 Април 2025, 20:13:30 pm »
@nikola98 ако си на телеком магента, имаш опција преку нивната апликација да си гледаш ТВ каде сакаш... или дополнително нетфликс или друг дополнителен стриминг сервис ако сакаш да поминиш без заебанции со сетирања за ip tv...

Не сум знаел за ова, само морам да проверам дали е телком или а1.
Дома имам магента, тоа значи, ако они се на телеком, безпари ќе гледам и таму? (преку апликација)

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5928
« Одговори #12211 на: 10 Април 2025, 21:00:37 pm »
Се врти по некоја паметна документарна од ко имаше мртв продукција, има паметни емисии за лековити билки, планини,пештери, или ако сакаш да гледаш народни приказни(собраниски седници).
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен R2D2

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 616
« Одговори #12212 на: 11 Април 2025, 00:00:20 am »
@nikola98 сум заборавил линкот да пуштам
https://www.telekom.mk/magentatv-go.nspx
Да, тука ти се сите начини како да пристапиш.
Шкода Октавиа 1.5 ТСИ, (А8 2020) http://forum.carclub.mk/index.php/topic,24484.0.html
Mercedes A160 (W168) http://forum.carclub.mk/index.php/topic,2269.0.html

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4394
« Одговори #12213 на: 18 Април 2025, 21:48:52 pm »
Во план бев да зимам NAS од Synology, моделот ds224+, ама веројатно ќе идам на опција направи сам заради понови компоненти и ограниченоста на дискови кои се поддржани од Synology. Ама па софтверот што го имаат ќе ми бркаше ептен работа, па во потрага сум по опција за ОС и апликации за следниве потреби:
- синхронизација на фотос од мобилни на NAS (пандан на Google photos)
- некој бесплатен офис пакет, те ворд и ексел процесор
- можност за виртуелизација, Docker, пошто би сакал да инсталирам Home Assistant секако
- ОС кој не е прекомплициран за инсталација но е доволно стабилен да не мора да се ебавам цело време со проблеми, да поддржува, те да е верзија за NAS уреди

Ако имате некои предлози, поготово од сопствено искуство би бил благодарен ако споделите, ќе ми заштедите веројатно неколку сесии од пробувања :)

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
  • Пораки: 2810
« Одговори #12214 на: 18 Април 2025, 22:05:20 pm »
Во план бев да зимам NAS од Synology, моделот ds224+, ама веројатно ќе идам на опција направи сам заради понови компоненти и ограниченоста на дискови кои се поддржани од Synology. Ама па софтверот што го имаат ќе ми бркаше ептен работа, па во потрага сум по опција за ОС и апликации за следниве потреби:
- можност за виртуелизација, Docker, пошто би сакал да инсталирам Home Assistant секако
- ОС кој не е прекомплициран за инсталација но е доволно стабилен да не мора да се ебавам цело време со проблеми, да поддржува, те да е верзија за NAS уреди

Ако имате некои предлози, поготово од сопствено искуство би бил благодарен ако споделите, ќе ми заштедите веројатно неколку сесии од пробувања :)

2024та моделите би требало да не се афектирани од срањево, така ко да прочитав некаде.

Отсутен ficomk

• Сениор
« Одговори #12215 на: 18 Април 2025, 22:14:46 pm »
Престар процесор шибаат исто, од 2019та, не ми е по ќеиф тоа. Плус само 2 ГБ Рам, иде до 6 со надградба.

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
« Одговори #12216 на: 18 Април 2025, 22:20:27 pm »
Престар процесор шибаат исто, од 2019та, не ми е по ќеиф тоа. Плус само 2 ГБ Рам, иде до 6 со надградба.
Јас имам ДС220+, рам имам ставено Кингстон некој, работи без проблем. Е секако дека е подобро да има понов процесор а воедно и страшно педерски потези од страна на синолоџи во последно време, така да, ју го гирл, склопи нешто па сподели што ќе искочи.

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пораки: 5315
  • Пиши лаже
Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...
« Одговори #12217 на: 19 Април 2025, 00:00:51 am »
Разгледај го OMV. Го користев некое време, добра работа бркаше.
Мислсм дека и Xpenology го фалат доста.

i5 12500/13500,8Ram треба да е сосема доволно мислам...

Sent from my iPhone using Tapatalk
Remember to keep yourself alive, there is nothing more important than that

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3134
« Одговори #12218 на: 19 Април 2025, 06:51:41 am »
Имав nas4free, па после купив Synology. Една од најдобрите одлуки кои ги имам донесено.

Иако хардверот е слаб, мене тоа не ми влијае пошто не транскодирам, само складирам. OS, различни опции за бекап на податоците, мобилните апликации, сè е како што треба, кога ќе дојде време за понова машина пак ќе биде Synology, скроз вреди за парите (дефинитивно не се ефтини).

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пиши лаже
« Одговори #12219 на: 18 Мај 2025, 09:03:35 am »

Склопи нешто или?
Најверојатно и јас ке склопувам, поради преголемите цени на синолоџи. Најголема мака ми е само наоѓањето на mini itx делови, па најверојатно ке одам со Micro куќиште и плоча.

Отсутен ficomk

• Сениор
« Одговори #12220 на: 18 Мај 2025, 13:49:36 pm »
Не сум склопил сеуште, ама се мислам меѓу неколку склопени уреди, како на пример:
- Beelink ME mini 6-Slot Home Storage NAS Mini PC Intel® Twin Lake N150 329 USD
- Beelink MINI S12 Intel® Alder Lake N100 189 USD
- Intel Twin Lake N150 Dual-system 4-bay NAS Mini PC -- NucBox G9 199 USD

Првата опција може да ми е оверкил, немам барем сега за сега потреба од толку капацитет за да морам да користам 5 диска.
Третата опција веројатно ќе ми брка работа, со тоа што би штекнал само 2 TB од по 1TB. 64 GB веројатно би биле доволни за OS и уште некои глупости за инсталирање.

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
« Одговори #12221 на: 19 Мај 2025, 14:52:54 pm »
Мислам дека за БиЛинк читав дека имале многу висок фејл рејт, ама треба да проверам, а моментално ме мрзи.

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пиши лаже
« Одговори #12222 на: 19 Мај 2025, 15:27:25 pm »
Аа ова ми е многу мене, ке одам со хард дискови јас. :)
Најверојатно некоја i3 7,8gen, 8рам и некое мало куќиште.

Отсутен ficomk

• Сениор
« Одговори #12223 на: 19 Мај 2025, 22:30:09 pm »
Мислам дека за БиЛинк читав дека имале многу висок фејл рејт, ама треба да проверам, а моментално ме мрзи.
Баш прати ако начекаш, пошто ја негде на редит или некој германски форум сретнав дека ги фалеа.
@Boshe во која смисла ти е многу?

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пиши лаже
« Одговори #12224 на: 19 Мај 2025, 23:51:48 pm »
Премногу ми е скапо.
300/350€ само уредот и уште 400€ ссд.

Мене ми е највеќе за бекап и стриминг на некоја песна, филм и сл. Немам некоја потреба од виртуелки и сл.

Дома имам еден 4Тб хдд, ке доземам уште еден за во мирор и раат сум.