Автор Тема: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...  (Прочитано 1355220 пати)

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11063
  • Ќybriт Pro Max
Одг: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...
« Одговори #11205 на: 15 Октомври 2020, 08:46:38 am »
преку што пробуваш да го инсталираш виндовсот?
цд, екстерно цд, усб?

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6814
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #11206 на: 15 Октомври 2020, 08:54:34 am »
Пушти ја пак инсталацијата, па кај екранот со дисковите, од HDD избриши ги малите партиции и таа со windowѕ-от и креирај една нова од сите.

Откачи го HDD и види дали ќе запали само на SSD, ако не пали, на ново инсталирај.

Отсутен Ordevski

• Редовен
  • Пораки: 1863
« Одговори #11207 на: 15 Октомври 2020, 10:05:25 am »
Види овде да не се крие решението: https://www.dell.com/support/article/en-mk/sln300987/how-to-repair-the-efi-bootloader-on-a-gpt-hdd-for-windows-7-8-8-1-and-10-on-your-dell-pc?lang=en

Има начини да се опраи само потребни се повеќе информации, вака телефонски е малце потешко да се дијагностицира проблемот...
Ќе пробам, ми личи дека ќе биде со она кај EFI.
преку што пробуваш да го инсталираш виндовсот?
цд, екстерно цд, усб?
Инсталиран е од УСБ направено преку Microsoft Media Creation Tool.
Пушти ја пак инсталацијата, па кај екранот со дисковите, од HDD избриши ги малите партиции и таа со windowѕ-от и креирај една нова од сите.

Откачи го HDD и види дали ќе запали само на SSD, ако не пали, на ново инсталирај.
Ги избришав малите партиции уште вчера, проблемот стоо.

Ако не успеам со линкот од Симо, вадам хдд и clean install. А кога ќе размислам па и колку брзо оди инсталација на ССД, може и право на нова инсталација да одам :)

D-r Ordevski

Отсутен dbl.dzo

• Редовен
  • Пораки: 1831
  • Alfa Romeo 147 1.9 JTD
« Одговори #11208 на: 15 Октомври 2020, 12:44:44 pm »
@Ordevski Hard disk 1 и Hard disk 2 нема врска со редоследот на бутирањето. Ако ги замениш физички (хардверски) местата во лаптопот, тогаш ќе ти се сменат називите.

Ако преку Boot manager не одберам што да стартува оди во boot loop. Кога ќе одберам си стартува од ССД. Немам опција во биос за boot order. Исто така, ако го одберам ССД-то пак нема да бутира. Значи морам да одберам Windows Boot Manager. (Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

D-r Ordevski

^
Во оваа состојба тука мислам дека треба да ги подредиш по приоритет. Како што разбрав Gigabyte ти е SSD-то и тоа треба да оди прво, според кодот на буквите и бројките.

Најдобронамерен совет, направи си целосен clean install, нека си го подигне оперативниот систем како што му доликува :)

Често и се случува на многу лаптопи BIOS-от да е едноставно ограничен, не знам од која причина, да не може да се промени, се додека не направиш од темел преинсталација.

Отсутен Ordevski

• Редовен
« Одговори #11209 на: 15 Октомври 2020, 13:07:20 pm »
@Ordevski Hard disk 1 и Hard disk 2 нема врска со редоследот на бутирањето. Ако ги замениш физички (хардверски) местата во лаптопот, тогаш ќе ти се сменат називите.

Ако преку Boot manager не одберам што да стартува оди во boot loop. Кога ќе одберам си стартува од ССД. Немам опција во биос за boot order. Исто така, ако го одберам ССД-то пак нема да бутира. Значи морам да одберам Windows Boot Manager. (Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

D-r Ordevski

^
Во оваа состојба тука мислам дека треба да ги подредиш по приоритет. Како што разбрав Gigabyte ти е SSD-то и тоа треба да оди прво, според кодот на буквите и бројките.

Најдобронамерен совет, направи си целосен clean install, нека си го подигне оперативниот систем како што му доликува :)

Често и се случува на многу лаптопи BIOS-от да е едноставно ограничен, не знам од која причина, да не може да се промени, се додека не направиш од темел преинсталација.
Досега 2 clean install, ама денес без ХДД ќе направам, па после ќе го вратам назад кедито. Се надевам ќе се среди.

D-r Ordevski

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
  • Пораки: 2810
« Одговори #11210 на: 15 Октомври 2020, 13:11:51 pm »
Проблемот е што ти си инсталирал њиндоњс на ССД ама бут лоадерот ти останал на ХДД. Го реискористил при инсталација. Наједноставно, извади хдд, инсталриај Њин само со ССД, врати го хдд и избриши вишок партиции на него а во БИОС намести да ти бутира од Њин Боотлоадер што е на ССД.

Отсутен Ordevski

• Редовен
« Одговори #11211 на: 15 Октомври 2020, 14:42:59 pm »
Проблемот е што ти си инсталирал њиндоњс на ССД ама бут лоадерот ти останал на ХДД. Го реискористил при инсталација. Наједноставно, извади хдд, инсталриај Њин само со ССД, врати го хдд и избриши вишок партиции на него а во БИОС намести да ти бутира од Њин Боотлоадер што е на ССД.
До 17ч ќе пишам резултати :)

D-r Ordevski

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пораки: 5315
  • Пиши лаже
« Одговори #11212 на: 15 Октомври 2020, 14:50:56 pm »
Ако случајно не го средиш, пиши ми ке го управиме во Недела. :)

Sent from my Mi 9T using Tapatalk

Remember to keep yourself alive, there is nothing more important than that

Отсутен Ordevski

• Редовен
« Одговори #11213 на: 15 Октомври 2020, 16:01:56 pm »
Ако случајно не го средиш, пиши ми ке го управиме во Недела. :)

Sent from my Mi 9T using Tapatalk
Фала Боше, се надевам ќе го средам до вечер, со план сум да спијам ноќеска :))))

Update, при инсталацијата што ми е во тек, без ХДД, ми направи уште една партиција од 100мб, верувам дека ќе има резултат :)

D-r Ordevski

Отсутен Ordevski

• Редовен
« Одговори #11214 на: 15 Октомври 2020, 16:06:54 pm »
Houston, we have lift off :-)

Ви благодарам на сите, се надевам нема пак да пишувам за проблем кога ќе го вратам и ХДД :)))

D-r Ordevski

Отсутен dbl.dzo

• Редовен
  • Пораки: 1831
  • Alfa Romeo 147 1.9 JTD
« Одговори #11215 на: 15 Октомври 2020, 16:07:54 pm »
@Ordevski ништо страшно, тоа е резервирано за системски датотеки, да не те загрижува тоа. Битно да си имаш чиста ССД партиција да си инсталираш. Со среќа брзо бутирање со новиот диск :)

Отсутен Ordevski

• Редовен
« Одговори #11216 на: 15 Октомври 2020, 16:22:34 pm »
@Ordevski ништо страшно, тоа е резервирано за системски датотеки, да не те загрижува тоа. Битно да си имаш чиста ССД партиција да си инсталираш. Со среќа брзо бутирање со новиот диск :)
Не, не ме загрижува, ја немаше претходно кога ми беше и ХДД во кеди, веројатно затоа не сакал да бутира.
Веќе се инсталираат драјвери и имав неколку успешни бутирања, може да го прогласам лаптопот за направено! :)

D-r Ordevski

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
  • Пораки: 2810
« Одговори #11217 на: 15 Октомври 2020, 20:48:06 pm »
Не, не ме загрижува, ја немаше претходно кога ми беше и ХДД во кеди, веројатно затоа не сакал да бутира.
Веќе се инсталираат драјвери и имав неколку успешни бутирања, може да го прогласам лаптопот за направено! :)

D-r Ordevski

Слушај го ти Додо... ова е стварно заебанција иначе, пар пати сум се зезнал, иначе имам 7 дискови во персоналниот сметач и 4 од нив биле системски диск во одреден период и веќе појма немам каде ми е бутлоадерот :D

Отсутен Ordevski

• Редовен
« Одговори #11218 на: 15 Октомври 2020, 22:44:35 pm »

D-r Ordevski

D-r Ordevski

Слушај го ти Додо... ова е стварно заебанција иначе, пар пати сум се зезнал, иначе имам 7 дискови во персоналниот сметач и 4 од нив биле системски диск во одреден период и веќе појма немам каде ми е бутлоадерот :D
Го прогласувам за ненаправено :)))
Откако го вратив кедито, истиот проблем. Искористив парагон партишн менаџер, избришав мали партиции и репартицирав, ако не одберам што да бутира ништо не бива.
Дали да одам со уште еден clean install или со repair tool од windows да барам чаре?

D-r Ordevski

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #11219 на: 15 Октомври 2020, 22:49:19 pm »
Сега гледам сликите, во BIOS, Windows boot manager вика дека сака да бутира од ХДД-то, не од SSD. 
Пробај ова: https://www.windowscentral.com/how-use-startup-repair-fix-boot-problems-windows-10

Startup repair би можело да ти ги среди проблемите со бутирањето.

Има уште доста идеи како да се реши, али прво пробај стартап рипеар.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.