Имам CoolerMaster H500, едно од куќиштата со најдобар air flow на пазарот. Asus Dual Rx580 имам. Температура на графичката ми е 70+ деновиве со ладна соба, TDP на повеќето графички им е 75 степени после тротлаат. Пред скоро 4 години се излезени графичкиве, може си се помешал со некоја друга.
На напојување не вреди да заштедува затоа што после ќе му текне нешто да смени во пцто ќе треба да се замара да го продава старото па ново да купува. Моментално јас би му рекол на било кој што прави ПЦ да си стави 800w напојување да им future proof платформа во наредните 10 години.
Матична само Асус или евентуално Асрок.
Како што кажав, имам и јас RX580 (имав и Sapphire ,а сега XFX), не сум се помешал, многу добро знам што зборам.
И на 100% терет, никогаш не ми качила повеќе од 77°. А ако се информираш подобро, ќе видиш дека ги гураат и над 80 без тротлање. Тротла над 85, а е rated до 110. Се произведуваат од 2017. Тоа колку години е стара како модел, е сосема небитно, зошто чак и во 2020та многу ја сметаат сеуште како добар дил за 1080п. Луѓе уште користат/купуваат 1060, 1070 и 1080 па не видов некој да рече дека не чини зошто е стара. RTX 20 се од 2018та, па еве, уште ги кипуваат луѓе.
Сите знаеме што е најубаво да се купи, и што е по future proof, ама во милион наврати, чоекот се изјасни дека има ограничен буџет, и дека за играње има конзола. Така да не ја глеам поентата у фурање со графички, и јаки напојувања... Многу е лесно и јас да му препорачам x570 плоча со R9 и 5700xt на пример. Ама нема поента.
Б450 чим одбрал Асус или Асрок. Да беше некој поевтин чипсет ќе ги спомнев МСИ или Гигабајт.
Не не. Кај Интел плочите е поиспеглана ситуацијата ама специфично кај Б450 од некоја причина лоша работа завршија Асус и Асрок. Има еден куп ривјуа на интернет со мерени температури и слично, Асус и Асрок дури и не успеваат да ги завршат бенчмарковите со Ryzen 5 процесори, VRM качуваат над 70 степени температури.
Од Асус одлични се TUF сериите, Prime им се скроз утнати. Кај Asrock B450 PRO4 па поскапите се добри.
Јес да и јас ги преферирам нив и ги имам, ама кога не ги бива - не ги бива, особено не како за Велештрумф што планира стабилна машина да ја цеди 10 години.
Имам AsRock B450M Pro4, ниеден, ама баш ниеден проблем немам од овие. Без проблеми си држи и 6 јадрен процесор (R5 2600). На многу места ја има во топ5 или топ10 b450 mAtx плочи. Особено у budget oriented компарации.
Sent from my Mi 9T Pro