Автор Тема: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...  (Прочитано 1353853 пати)

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20212
Одг: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...
« Одговори #11160 на: 10 Октомври 2020, 17:16:45 pm »
Toa rated на 110 што си го читал е температура на која што се топи чипот, не дека смее толку да крене. 90 ако стигне веројатно ќе ти се изгаси цел систем за да се заштити. Тие што не тротлаат над 75 степени се графички со сменети биоси од производителите и се исфорсирани и ризични за користење без разлика дали имаат подобра vrm секција или ладење на нив.

77 степени е ПРЕВИСОКА температура за графичка. Се над 70 е веќе сериозно и треба да се бара начин да се спушти. Еве ти видео за графичка што кошта исто пари ко 580, троши помалце, поладна е и има подобри перформанси. 1650S не се ни приклучува на напојување, само од матична се напојува, толку колку малку троши.

Отсутен KaZaN

• Сениор
  • Пораки: 3950
  • Шуруп Мајстор
    • Шуруп Мајстор
« Одговори #11161 на: 10 Октомври 2020, 17:27:44 pm »
Toa rated на 110 што си го читал е температура на која што се топи чипот, не дека смее толку да крене. 90 ако стигне веројатно ќе ти се изгаси цел систем за да се заштити. Тие што не тротлаат над 75 степени се графички со сменети биоси од производителите и се исфорсирани и ризични за користење без разлика дали имаат подобра vrm секција или ладење на нив.

77 степени е ПРЕВИСОКА температура за графичка. Се над 70 е веќе сериозно и треба да се бара начин да се спушти. Еве ти видео за графичка што кошта исто пари ко 580, троши помалце, поладна е и има подобри перформанси. 1650S не се ни приклучува на напојување, само од матична се напојува, толку колку малку троши.

Јас пак ти викам поубаво информирај се. Едно е rated, а друго е топење на чипот. Имa мал милион примери кај што фино лепо пишува конкретно за RX580 дека до 80° немаат никаков проблем. Нема потреба од паника за оваа конкретна картица ако иде над 70. Не знам кој те уплашил. 77, со кулери на помалце од 70%, воопшто не е страшно. btw тоа не е константно. Постојат многу nVidia картици со blower cooler што ко од шала стигаат до 75°, а тротлаат веќе на 82. Па се е ок.

Не реков дека не постојат подобри или поефикасни картици, далеку од тоа. Само нема потреба од паника и потценување конкретно на RX580. Nvidia секогаш биле поефикасни и поладни, никој не го оспорува тоа. Ама биле и поскапи. А конкретно, 1650с, би било и срамота ако не е поефикасна.

1650супер со 4gb е иста цена, па и повисока од RX580 8gb. А и не сите 1650 супер се без конектор за напојување. Ретки се таквите.

Попрво би земал 5500XT. Или GTX1070.

Sent from my Mi 9T Pro
« Последно менување: 10 Октомври 2020, 17:52:12 pm KaZaN »

Отсутен DarthJe5us

• Легенда
« Одговори #11162 на: 10 Октомври 2020, 17:52:33 pm »
Од амд под 5700 моментално ништо не вреди да се гледа, а не па да се размисли да се купува. Никој не ме исплашил само грешно си информиран што значи таа rated температура. Ако толку си сигурен во тоа што го тврдиш изгаси ги вентилаторите во msi afterburner и остави ја графичката да прегрее и пиши што се случило после.

Температури се број еден непријател на секој вид електроника.

Отсутен KaZaN

• Сениор
  • Шуруп Мајстор
    • Шуруп Мајстор
« Одговори #11163 на: 10 Октомври 2020, 17:54:57 pm »
Од амд под 5700 моментално ништо не вреди да се гледа, а не па да се размисли да се купува. Никој не ме исплашил само грешно си информиран што значи таа rated температура.

Така нека биде. Само и ти си многу погрешно информиран околу температурите на RX580, па и на други картици очигледно. За сигурност, ни ти не си сигурен во тоа што го кажуваш. Споделуваш информации кои не ти се базирани на твое лично искуство.

Тоа си е твое мислење, ама не мора да значи дека е единствено па и правилно.

Факт е дека висока температура е проблем, само се си има граници од и до.

Sent from my Mi 9T Pro

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30073
    • CARclub.mk
« Одговори #11164 на: 10 Октомври 2020, 18:38:55 pm »
Не следам ич вакви работи последниве неколку години, и сигурен сум дека не е директно споредливо, али мојава Strix GTX-1060 во моментов на idle е 41 степен, а вентилаторите се на нула.

Отсутен KaZaN

• Сениор
  • Шуруп Мајстор
    • Шуруп Мајстор
« Одговори #11165 на: 10 Октомври 2020, 18:48:56 pm »
Не следам ич вакви работи последниве неколку години, и сигурен сум дека не е директно споредливо, али мојава Strix GTX-1060 во моментов на idle е 41 степен, а вентилаторите се на нула.
Исто и кај мене моментално :)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #11166 на: 10 Октомври 2020, 18:59:07 pm »

Мојата Aorus 1060 во моментов на idle е 32 степена, а вентилаторите се на 0.
А се сложувам со @DarthJe5us 1650Super е по повеќе основи подобра од RX580.

Отсутен KaZaN

• Сениор
  • Шуруп Мајстор
    • Шуруп Мајстор
« Одговори #11167 на: 10 Октомври 2020, 19:05:45 pm »

Мојата Aorus 1060 во моментов на idle е 32 степена, а вентилаторите се на 0.
А се сложувам со @DarthJe5us 1650Super е по повеќе основи подобра од RX580.
Тоа и воопшто не беше дискутабилно. И природно е да е подобра по повеќе основи.

Sent from my Mi 9T Pro

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20803
« Одговори #11168 на: 10 Октомври 2020, 20:01:04 pm »
Пошто сепак у моментов би ми испаднал преголем трошок, без разлика дали АМД или Интел варијанта, се решив на огласи да побарам матична како мојата и појака графичка.

Најдов матична Gigabyte P35 S3G (или така нешто) и графичка XFX Radeon hd 5850 black, па ќе видиме дали ќе го прикрпам компјутеров, или џабе сум фрлил пари...
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен DarthJe5us

• Легенда
« Одговори #11169 на: 10 Октомври 2020, 20:13:19 pm »
Од амд под 5700 моментално ништо не вреди да се гледа, а не па да се размисли да се купува. Никој не ме исплашил само грешно си информиран што значи таа rated температура.

Така нека биде. Само и ти си многу погрешно информиран околу температурите на RX580, па и на други картици очигледно. За сигурност, ни ти не си сигурен во тоа што го кажуваш. Споделуваш информации кои не ти се базирани на твое лично искуство.

Тоа си е твое мислење, ама не мора да значи дека е единствено па и правилно.

Факт е дека висока температура е проблем, само се си има граници од и до.

Sent from my Mi 9T Pro

Направи го експериментот што го спомнав :)

Отсутен KaZaN

• Сениор
  • Шуруп Мајстор
    • Шуруп Мајстор
« Одговори #11170 на: 10 Октомври 2020, 20:19:00 pm »
ја имаш истата де, можеш комотно да ме побиеш за се што кажав. :)

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пораки: 5315
  • Пиши лаже
« Одговори #11171 на: 10 Октомври 2020, 20:33:09 pm »
Имам 2,3 580 ки што само преку msi afterburner  спуштам - 10mV и раат сум. Не мрднува повеќе од 74C. Инаку знае и 78 да шиба.
Таа температура не е критична инаку.

Sent from my Mi 9T using Tapatalk

Remember to keep yourself alive, there is nothing more important than that

Отсутен KaZaN

• Сениор
  • Шуруп Мајстор
    • Шуруп Мајстор
« Одговори #11172 на: 10 Октомври 2020, 20:36:19 pm »
Имам 2,3 580 ки што само преку msi afterburner  спуштам - 10mV и раат сум. Не мрднува повеќе од 74C. Инаку знае и 78 да шиба.
Таа температура не е критична инаку.

Sent from my Mi 9T using Tapatalk

тоа пробувам да го објаснам од прееска. :D Thank you.

Присутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 8946
  • Пичлеме
« Одговори #11173 на: 12 Октомври 2020, 10:03:37 am »
Сношти го преебав конекторот од лаптопот каде што влегува полначот за батеријата:

Го најдов на али експрес, ама кој ќе чекал еден куп време, па некој да не имал менувано, поправано некаде (сервисите на Анхоч, Сетек...), каде што нема да чекам 1 месец. Ќе прашам во Логинг дали има се наоѓа на залиха (пробав со срч, вади 171 страна со слични ствари :) ).

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7230
« Одговори #11174 на: 12 Октомври 2020, 16:56:32 pm »
Сношти го преебав конекторот од лаптопот каде што влегува полначот за батеријата:

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Го најдов на али експрес, ама кој ќе чекал еден куп време, па некој да не имал менувано, поправано некаде (сервисите на Анхоч, Сетек...), каде што нема да чекам 1 месец. Ќе прашам во Логинг дали има се наоѓа на залиха (пробав со срч, вади 171 страна со слични ствари :) ).
А што му е на стариот?

Однеси го позди универзална да го средан. Алкон ПЦ.