Автор Тема: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...  (Прочитано 1667413 пати)

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 4239
Одг: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...
« Одговори #9975 на: 23 Февруари 2018, 12:45:08 pm »
Што мислите за овој модел плус да му се додаде уште 8ГБ рам и ССД 256-ка една.

http://www.anhoch.com/product/42771/notebook-hp-pavilion-15-i7-8550u8gb2tb940mx-4gb156-full-hd-ledbacklit-kbwin10

И овој ме фана за око сепа 256ГБ меморија ми се многу малку, ќе треба да се става друго ССД и Рам повеќе секако.

http://www.anhoch.com/product/16519/notebook-lenovo-520-15ikbr-i7-8550u-8gb256gb-ssd940mx-4gbdvdrw156-fullhdfpbacklitkbdos

Или овој плус секако рам и ССД

http://www.anhoch.com/product/42770/notebook-dell-inspiron-5579-2in1-i7-8550u8gb1tb156-full-hd-touchscreenbacklit-kbwin10
« Последно менување: 23 Февруари 2018, 13:09:42 pm Sase_91 »
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен ghost555

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 140
« Одговори #9976 на: 23 Февруари 2018, 14:48:49 pm »
Што мислите за овој модел плус да му се додаде уште 8ГБ рам и ССД 256-ка една.

http://www.anhoch.com/product/42771/notebook-hp-pavilion-15-i7-8550u8gb2tb940mx-4gb156-full-hd-ledbacklit-kbwin10

И овој ме фана за око сепа 256ГБ меморија ми се многу малку, ќе треба да се става друго ССД и Рам повеќе секако.

http://www.anhoch.com/product/16519/notebook-lenovo-520-15ikbr-i7-8550u-8gb256gb-ssd940mx-4gbdvdrw156-fullhdfpbacklitkbdos

Или овој плус секако рам и ССД

http://www.anhoch.com/product/42770/notebook-dell-inspiron-5579-2in1-i7-8550u8gb1tb156-full-hd-touchscreenbacklit-kbwin10

Освен слаби батерии не гледам некоја друга слабост.  РАМ освен ако не работиш нешто што до толку користи рам јас не би ставал, ссд то ако е брзо со тој процесор не би требало да прави проблеми.

Отсутен duffymkd

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 134
  • Noob
« Одговори #9977 на: 25 Февруари 2018, 00:16:52 am »
За да одлучиш дали моделот е “добар“ зависи за што ке го користиш, па ке бараш подобра графика или подобар процесор, или повеќе рам зависно од тоа.

АМА ако бараш лаптоп со 16ГБ рам, јаки процесори и графики најверојатно не ти треба лаптоп :)

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5405
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #9978 на: 25 Февруари 2018, 08:26:56 am »
АМА ако бараш лаптоп со 16ГБ рам, јаки процесори и графики најверојатно не ти треба лаптоп :)

На страна тие што имаат добар десктоп, па можат да си дозволат и добар скап лаптоп. И на страна тие (малкумина) кои реално имаат потреба од јак хардвер во лаптоп (на пример некој што често патува и 24/7 работи со хардверски интензивни апликации)... Но навистина смешно ми е мнозинството кое НЕМА декстоп, а лаптопот го користи како десктоп. И навистина не можам да разберам во што е проблемот (да се разберат предностите и мааните на тие два концепти на персонален компјутер).  :D

Отсутен ghost555

• Јуниор
  • **
« Одговори #9979 на: 25 Февруари 2018, 13:42:35 pm »

На страна тие што имаат добар десктоп, па можат да си дозволат и добар скап лаптоп. И на страна тие (малкумина) кои реално имаат потреба од јак хардвер во лаптоп (на пример некој што често патува и 24/7 работи со хардверски интензивни апликации)... Но навистина смешно ми е мнозинството кое НЕМА декстоп, а лаптопот го користи како десктоп. И навистина не можам да разберам во што е проблемот (да се разберат предностите и мааните на тие два концепти на персонален компјутер).  :D

На десктоп ако не користиш како што кажа CPU или GPU интензивни апликации и со евтин се поминува, ама мобилен кога ќе ми каже некој дај најди некој евтин за фб и месинџер ми е само, а баш тие две апликации трошат ресурси ко луди, е тоа е заебано малце

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45189
  • Il Moderatore
« Одговори #9980 на: 25 Февруари 2018, 14:01:33 pm »
Јас не гледам маана во скап лаптоп со одличен хардвер докнат на 24“ монитор, нормална тастатура и маус. Лаптопот притоа треба да биде 14“ full hd, ултра лесен и ултра брз. Десктоп компјутер веќе преминува во хардвер за специфични намени. Кај што е потребно доста поголема робусност и брзина во однос на лаптоп. Најчесто оние кои се бават со кад, реднеринг, видео продукција и слични графичко/процесорски интензивни работи.
За све друго, докнат преносник.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20397
« Одговори #9981 на: 25 Февруари 2018, 14:04:57 pm »
Глупо прашање, дали графичката страда при оверклокување на монитор? :D

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #9982 на: 25 Февруари 2018, 14:39:29 pm »
Глупо прашање, дали графичката страда при оверклокување на монитор? :D
Не. Теоретски да земеме, наместо оверклок од 50 на 75хз, купиш (поасалаен) монитор кој работи на 100хз рефреш. Графичката не би требало да биде „засегната“ доколку може д работи на 100хз.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20397
« Одговори #9983 на: 25 Февруари 2018, 14:49:15 pm »
Да не би била засегната, но мислев да не има некоја улога графичката во форсирањето на мониторот.

Отсутен ghost555

• Јуниор
  • **
« Одговори #9984 на: 25 Февруари 2018, 14:49:37 pm »
Јас не гледам маана во скап лаптоп со одличен хардвер докнат на 24“ монитор, нормална тастатура и маус. Лаптопот притоа треба да биде 14“ full hd, ултра лесен и ултра брз. Десктоп компјутер веќе преминува во хардвер за специфични намени. Кај што е потребно доста поголема робусност и брзина во однос на лаптоп. Најчесто оние кои се бават со кад, реднеринг, видео продукција и слични графичко/процесорски интензивни работи.
За све друго, докнат преносник.

Така е, со 8-мава интел со 4 јадра на мобилните процесори десктопот супериорен преостанува само во GPU, освен рендерирање ако се работи па да треба висока основна фреквенција да не го буста  турбото процесорот цело време и да прегрева на лаптоп па да се бара десктоп.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #9985 на: 25 Февруари 2018, 17:46:42 pm »
На десктоп ако не користиш како што кажа CPU или GPU интензивни апликации и со евтин се поминува, ама мобилен кога ќе ми каже некој дај најди некој евтин за фб и месинџер ми е само, а баш тие две апликации трошат ресурси ко луди, е тоа е заебано малце

Не би знаел, пошто јас користам „глуп“ мобилен телефон.
Во секој случај не зборував за мобилни таблети телефони.

Јас споредувам лаптоп и десктоп. И се чудам како не се разбираат предностите и мааните на тие два концепти (преносник, и непреносник односно десктоп).

Што е предноста на преносникот?
- тоа што лесно е пренослив.

Но што се мааните на преносникот?
- ергономија на користење
- полош монитор, кој е ретардирано ниско поставен за нормална работа, одличен рецепт за деформации на р'бетен столб - посебно важи за таквите како Симо погоре, кои лаптоп користат како десктоп (читај, на подолго време работат на лаптоп)
- неспоредливо полоша тастатура (за тие што знаат што е добра механичка тастатура, тие што не знаат џабе ќе им објаснувам)
- проблеми со ладење, прегревање, изгледни шанси за дефекти на сите компоненти заради наведеното, и генерално прилично помал работен век
- генерално поскапа цена од десктопот (со слични перформанси), односно инфериорност во перформансите на хардверот во ист ценовен ранг (споредено со десктоп компјутер)
- итн (има уште, ама доволно е и ова)

Што е предноста на не-преносникот (десктоп компјутер)?
- читај ги сите маани на преносникот, само обратно. 

Лаптопите никогаш не биле планирани да ги заменат десктоп компјутерите. Тие едноставно ги суплементираат, наменети се за специфични ситуации, како на пример потреба од компјутер на патувања, држење презентации, присуствување на обуки, и слично. Идеална ситуација е имање и на десктоп и на лаптоп. Но кој не може да си дозволи да ги има и двете, а му треба компјутер кој ќе го користи како десктоп - прилично глупаво е да користи лаптоп како десктоп.

На крају краева... Никој не ти брани да користиш лаптоп како десктоп, но тоа секако е компромис. Да не се правиме глупи дека таа одлука не е свесно одбирање на полошото искуство.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #9986 на: 25 Февруари 2018, 18:03:06 pm »
Јас користам лаптоп - докнат на 24“ монитор со солидна тастатура (не е механичка, но не го гледам тоа како предност, туку повеќе како фетиш во денешно време, пошто има солидни тастатури без механички копчиња, со добар фидбек), и солиден маус (повторно не е гејмерски со 6 оски на движење и клечи/пучи функции, пошто воглавно не ми ни треба таков маус), така да по ред на  наведените маани:

- Ергономија на користење - на работно место задоволена во потполност.
- Полош монитор - зависно од тоа каков монитор си избрал за на десктоп
- Тастатура - елаборирав погоре, докнат лаптоп, бирај каква сакаш тастатура, исто ко за десктоп,
Истото ова го имам и дома, со тоа што е уште подобро него на работа, благодарение на поквалитетни монитор тастатура и маус.

Останува уште:
- Проблеми со ладење и прегревање нема, инфериорност секако дека има. Поготово во ценовниот ранг. Ако треба да докупиш монитор, тастатура и маус, по можност уште еден адаптер за напојување, уште повеќе се зголемува инфериорноста во однос на price/performance
- итн (еве да помогнам, модуларноста и апгрејдабилити е неспоредлива на десктоп компјутерите во однос на лаптоп)

Предности од моја гледна точка:
- најголема предност: Све своје са собом носим. Не мора да се занимавам со префрлање на податоци од едно место на друго за да можам работите да ги завршувам кај што имам слободно време и простор (некогаш дури и во кафич).
- воглавно овој тип на комуникација, лежерно дрвење со @Van на форум, го практикувам во полу-лежечка положба, со кафица на маса и лаптоп врз qr-от (завршив со деца праење, не се секирајте за живоста на моите сперматозоиди).
- многу често читам стручна литература во кревет пред спиење, директно од лаптоп, затворам лаптоп и спијам.
- Аеродроми, одмори, викенди итн... лаптоп е незаменлив.

Затоа, за мене, што помоќен и што полесен преносник, со што е можно подолготрајна батерија. Сон ми  е ova: https://www.cnet.com/products/lenovo-thinkpad-x1-carbon-2017/review/
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55336
  • Махер
« Одговори #9987 на: 25 Февруари 2018, 18:05:05 pm »
Врвно нешто: http://setec.mk/index.php?route=product/product&path=10002_10003&product_id=46040

ASUS UX430UN-GV059R

ASUS UX430UN-GV059R - Intel Core i7-8550U (1.8GHz up to 4GHz
• 4 cores
• 8M Cache
• 15w)
• 8GB DDR4 (on-board
• 1 slot free)
• 512GB M.2 SSD SATA3
• N/A
• GeForce MX150 2GB
• BT4.1
• 802.11AC DualBand
• 50WHrs
• 3-cell Li-ion Polymer Battery Pack
• Metal body
• Illuminated Keyboard
• Micro HDMI1.4
• HD WebCam
• SDXC card reader
• 1xUSB3.1 + 1xUSB3.1 Type-C + 1x USB 2.0
• 1.25kg
• 18mm height
• Windows 10 Pro 64bit MultiLanguage (DM)
• 14.0`` LED FHD (1920x1080) Anti-Glare
• WideView
• 300nits
• 16:9
• PN: 90NB0DX3-M05830

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #9988 на: 25 Февруари 2018, 18:20:07 pm »
Предности од моја гледна точка:
- најголема предност: Све своје са собом носим. Не мора да се занимавам со префрлање на податоци од едно место на друго за да можам работите да ги завршувам кај што имам слободно време и простор (некогаш дури и во кафич).
- воглавно овој тип на комуникација, лежерно дрвење со @Van на форум, го практикувам во полу-лежечка положба, со кафица на маса и лаптоп врз qr-от (завршив со деца праење, не се секирајте за живоста на моите сперматозоиди).
- многу често читам стручна литература во кревет пред спиење, директно од лаптоп, затворам лаптоп и спијам.

- Аеродроми, одмори, викенди итн... лаптоп е незаменлив.

Ако ги оставиме личните желби и преференци, и одиме чисто со објективност, тоа болдираното останува како единствената реална предност на лаптопите.

За другото:
- Значи ти можеш да ги носиш личните податоци на лаптоп, а можеш да и да ги носиш на преносен сториџ по избор (и притоа да не влечкаш непотребно неколку кила товар, осетлив и кршлив згора на се). Дури и за огромен дел од софтверот, постојат портабл верзии.
- Можеш да работиш во кафичи, а можеш па и да се релаксираш со друштво. Пошто кафичи не се баш соодветна работна околина за концентрација на работа.
- Можеш да читаш литература на лаптоп во кревет, можеш дури и да кажеш дека нема подобро... Но објективно си одбрал тотално инфериорна опција. Којзнае можеби не си пробал да користиш наменски ебук-читач, или па едноставно мразиш удобност и комфор. :)
Пошто и обичен евтин таблет е подобар од лаптоп, за читање литература. Е сега ако ти треба изговор, побрзо да го изгасиш уредот и да спиеш - тоа е веќе друга работа. ;)

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #9989 на: 25 Февруари 2018, 18:58:17 pm »
Сториџ секако може да користиш, но често треба да ја подесуваш работната околина на повеќе уреди, компјутер дома, компјутер на работа, компјутер на комшијата компјутер во кафич, апликации кои не ти се достапни на било кое место, а ти се потребни за работа не можеш да ги имаш на сториџ и сл.
Некогаш типот на работа изискува едноставно да бидеш спремен да интервенираш дури и кога си на релаксација во кафич, без разлика колку било несоодветно местото, многу е поедноставно отколку да одиш дома или на работа за да извршиш неколку бејзик или посложен таск.
Со таблет се брка работа за читање, ако се мора, обично ти „скапува“ раката од држее на таблет после 1/2 саат, додека лаптопот ти стои на надколеници (лап) а рацете ти се прилично слободни.
Нема подобар благодет од добар, лесен и моќен лаптоп. Едноставно, нема. Десктоп си има свои предности, но во време кога едноставно работата е стречната и надвор од работно место и работно време, нема подобро решение од лаптоп. Ни таблет, ни мобилен. Може да ускокнат на помош, ама добар моќен лаптоп е незаменлив и многу покорисен од исто моќен статичен непокретен компјутер.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!